Απεβίωσε η Έλενα Τουμαζή Ρεμπελίνα μια από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της Κύπρου

Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών η ποιήτρια Έλενα Τουμαζή, η οποία ήταν γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο και με το ψευδώνυμο Έλενα Ρεμπελίνα, μια από τις σημαντικότερες ποιητικές φωνές της λεγόμενης «Γενιάς του 1974» ή αλλιώς «Γενιάς της Εισβολής», αλλά και γενικότερα της σύγχρονής μας ποίησης.

Γεννηθείσα στην Αμμόχωστο το 1947, αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Θηλέων Αμμοχώστου το 1965 και αμέσως μετά σπούδασε ψυχολογία στη Γενεύη με ειδίκευση στη ψυχολογία του παιδιού.

Η Ελενα Τουμαζή έχει γράψει τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές: Ο μικρός τυφλοπόντικας και ο ήλιος, 1972, Αμμόχωστος,  Λειτουργία του νεκρού παρόντος, Ιούνιος 1974, Λευκωσία,  Τα σώματα της Χρυσόθεμης μετά το δημόσιο αποκεφαλισμό της στα τέλη του 20ου αιώνα μ.Χ, 1977, Λευκωσία,  Παραλλαγές για τη γη, εκδοτική των γυναικών, 1981, Αθήνα,  Ανάσες αληθινού ονόματος- σύνθεση, με στίχους αγαπημένων ποιητών και αποσπάσματα παραμυθιών – εκδόσεις Αφή, 2008, Λεμεσός,  Έρχου, εκδόσεις Αφή, 2011, Λεμεσός (κρατικό βραβείο ποίησης) και MARGINALIA Δυο γυναικείες φωνές εκδ. ΑΦΗ (2016).

Όπως γράφει ο κριτικός και ποιητής Παναγιώτης Νικολαϊδης "το ποιητικό της έργο διακρίνεται ξεκάθαρα σε τρεις ποιητικές φάσεις-περιόδους: η εποχή της επαναστατημένης αθωότητας, η εποχή της συνειδητοποίησης της γυναικείας υπόστασης και τέλος η εποχή της συμφιλίωσης, οι οποίες, μάλιστα, παρά το γεγονός ότι διαχωρίζονται ευκρινώς, εντούτοις στην πραγματικότητα διατηρούν βαθύτερες και κρυφές μορφολογικές και θεματικές διασυνδέσεις μεταξύ τους. Tόσο οι θεματικές επιλογές, όσο και τα εκφραστικά μέσα της ποιήτριας (πολυσημία, λυρική τόλμη, επινοητική εικονοποιία, εκφραστική οικονομία, επαναστατημένη φόρμα) δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες αλλαγές, διαμορφώνουν, ωστόσο, αναμφισβήτητα μιαν εξελικτική καλλιτεχνική πορεία" σημειώνει.

Ο πρώην Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής αποχαιρέτισε την Ελενα Τουμαζή με ανάρτηση στο facebook γράφοντας "Καλό ταξίδι στο φως Έλενα μου.  Οι σκέψεις μου μαζί σου. Έλενα Τουμαζή-Ρεμπελίνα Quelle Bellina: Γυναίκες θα πάμε πίσω κάποτε «Τζ΄αναστήθηκεν ο κόσμος γιέ μου» Τα Σώματα της Χρυσόθεμης μετά το Δημόσιο Αποκεφαλισμό της στα τέλη του 20ου αιώνα μ.χ. (1977)"

Για μικρά χρονικά διαστήματα η Ελενα Τουμαζή εργάστηκε στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση τη Κύπρου.

Από το 1982 ζούσε και έγραφε στη Λεμεσό.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2023 - 12:23

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 19 Μαΐου 2024
22:00
Εντοπίστηκε το ελικόπτερο του Ιρανού Προέδρου
21:45
Συνδρομή Ευρωπαϊκής Ένωσης στον εντοπισμό του ελικοπτέρου του Ιρανού Προέδρου
21:00
Συνεχίζονται οι έρυνες για εντοπισμό του ελικοπτέρου με τον Ιρανό Πρόεδρο
20:31
Οι πρώτες αντιδράσεις για την κατάσταση του Πρόεδρου του Ιράν
20:25
30χρονη έπεσε από το μπαλκόνι για να ξεφύγει από το σύζυγο της
19:21
20χρονος είχε στην κατοχή του ποσότητα ναρκωτικών και εκρηκτικών υλών
19:11
Συζητήσεις Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών για αποφυγή της περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
18:50
Συγκεχυμένες πληροφορίες για την τύχη του Ιρανού Προέδρου
16:58
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 19/05/24
16:48
Ουκρανικές αντεπιθέσεις στη Νότια Ρωσία
16:45
Ουγγαρία: Σύγκρουση πλοίων στον Δούναβη, 2 νεκροί και 5 αγνοούμενοι
16:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.