Η Κομισιόν ανακοινώνει βοήθεια 127 εκ. ευρώ στην Τυνησία στο πλαίσιο της εφαρμογής του MoU

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει σήμερα 60 εκατ. ευρώ σε δημοσιονομική στήριξη για την Τυνησία και ένα πακέτο επιχειρησιακής βοήθειας για τη μετανάστευση αξίας περίπου 67 εκατ. ευρώ, τα οποία αντίστοιχα θα εκταμιευθούν τις επόμενες ημέρες και θα συναφθούν και θα παραδοθούν γρήγορα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) για μια στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας.

Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχε εχθές ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι με τον Τυνήσιο Υπουργό Εξωτερικών Ναμπίλ Αμμάρ, για να συζητήσουν τη σημασία που έχει το να υπάρχουν αποτελέσματα στην εφαρμογή του μνημονίου και ειδικότερα για τις δράσεις προτεραιότητας. Αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Επιτροπής θα επισκεφθεί την Τυνησία την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας, ιδίως τις δράσεις προτεραιότητας.

Η ΕΕ και η Τυνησία έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν γρήγορα στην εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στις ενέργειες στον τομέα της μετανάστευσης, στη συνεργασία για την καταστολή των δικτύων διακίνησης και με την εντατική βοήθεια της ΕΕ στην ανάπτυξη ικανοτήτων των αρχών επιβολής του νόμου της Τυνησίας, καθώς και στην υποστήριξη για την εκούσια επιστροφή και επανένταξη των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Η Επιτροπή επιταχύνει την παράδοση των εν εξελίξει προγραμμάτων καθώς και τις δράσεις στο πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης 105 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετανάστευση που συνδέεται με το Μνημόνιο Συνεννόησης που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης στη Λαμπεντούζα, σύμφωνα με το σχέδιο 10 σημείων, το οποίο παρουσίασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη Κυριακή.

Το νέο πακέτο θα προσφέρει στην αποκατάσταση σκαφών έρευνας και διάσωσης, οχημάτων και άλλου εξοπλισμού για την ακτοφυλακή και το ναυτικό της Τυνησίας, στην προστασία των μεταναστών στην Τυνησία σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHRC), καθώς και στις επιστροφές και την επανένταξη από την Τυνησία στις χώρες προέλευσης, σε συνεργασία με τον ΔΟΜ .

Προβλέπεται επίσης η παροχή νέων σκαφών, θερμικών καμερών και άλλης επιχειρησιακής βοήθειας, σε συνδυασμό με την απαραίτητη εκπαίδευση.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτεμβρίου 2023 - 14:21

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Δεκεμβρίου
Ο Νετανιάχου καλεί τους μαχητές της Χαμάς να καταθέσουν τα όπλα
22:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023
22:00
Ιράν: Σουηδός κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ -Αντιμετωπίζει θανατική ποινή
21:37
Ψήφισμα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας
21:31
Ο ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ ότι εκδιώκει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο
20:55
Αυξημένα κρούσματα λοιμώξεων σε παιδιά λόγω της χειμερινής περιόδου -30 στο Μακάρειο
20:49
Ποινική δίωξη εναντίον του 18χρονου για την επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα
20:11
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα -18.000 Παλαιστίνιοι νεκροί, 49.500 τραυματίες
18:41
Η Αστυνομία συνέλαβε 33 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο
18:29
Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε το Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα
18:21
Ικανοποιημένο το Υπ. Παιδείας για τη συμφωνία με την Ελλάδα για αναγνώριση τίτλων σπουδών
17:39
Στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος του Ιράκ, Αμπντουλατίφ Τζαμάλ Ρασίντ
16:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand