Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Δεν θα υπάρξει ποτέ άλλη βάση για τη διευθέτηση του Κυπριακού, πέραν εκείνης που υπαγορεύεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ (Βίντεο)

Ξεκάθαρα μηνύματα προς την Άγκυρα για τη βάση λύσης του Κυπριακού, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Είπε ότι θα ήθελε να αδράξει αυτή την ευκαιρία για ένα προσωπικό μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας, καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει και ποτέ δεν θα υπάρξει άλλη βάση για τη διευθέτηση του Κυπριακού, πέραν εκείνης που υπαγορεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η παρανομία, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας, δεν μπορούν να αναγνωριστούν.

Κύριε Ερντογάν, είπε απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, ας συνεργαστούμε, καθοδηγούμενοι από ένα όραμα ειρήνης και ας οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις χώρες μας, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διακήρυξε ότι το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά του η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επί του συμφωνηθέντος πλαισίου.

Υπέδειξε ότι η Ευρώπη παραμένει κατακερματισμένη όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη και προειδοποίησε ότι, ελλείψει μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στο νησί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για περαιτέρω παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, οι οποίες δημιουργούν αστάθεια και με προεκτάσεις πολύ πέραν της Κύπρου.

Αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις στην περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου, στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και στα πρόσφατα επεισόδια σε βάρος ειρηνευτών εντός της νεκρής ζώνης, στην Πύλα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα να διαπραγματευθεί με τόλμη και θάρρος για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και δεσμεύθηκε για μια διευθέτηση που θα διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, όλα σε ίση βάση. Μια συνολική διευθέτηση, είπε, χωρίς αναχρονιστικές εξαρτήσεις και σύστημα εγγυήσεων, που δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι είναι καιρός ο ΟΗΕ να καταστεί κινητήρια δύναμη διαλόγου, διορίζοντας έναν απεσταλμένο για το Κυπριακό, προς διερεύνηση και προετοιμασία του εδάφους, για επανέναρξη του διαλόγου.

Τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη και ο Γενικός Γραμματέας έχουν την ευθύνη να δράσουν ως καταλύτες για την ειρήνη στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του για ενεργότερη εμπλοκή των Βρυξελλών στη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία και έχει ήδη εκφράσει τη δέσμευση να συμβάλει ώστε να επανενωθεί το τελευταίο διαιρεμένο κράτος - μέλος της.

ΝΠ/ΔΚ

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2023 - 18:17

Τελευταιες Ειδησεις

09 Μαΐου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ευρωπαϊκό πρόβλημα το Κυπριακό
21:38
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες και το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς
20:38
Σλοβενία: Ξεκίνησε διαδικασία αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους
20:29
Ζελένσκι: Αντικατέστησε πάλι τον διοικητή των ειδικών δυνάμεων
20:12
Προβάδισμα 30 μονάδων δίνει στους Εργατικούς νέα δημοσκόπηση στην Βρετανία
20:03
Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα απάτης με συμβολή της Κυπριακής αστυνομίας
19:58
Διαχειρίσιμη αλλά με σοβαρό κίνδυνο αναζωπύρωσης η πυρκαγιά στον Άγιο Συλά
19:51
Μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision
19:46
Αναχώρησε από τη Λάρνακα για τη Γάζα το αμερικανικό πλοίο Sagamore
18:14
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
18:00
Στις 22:00 ο δεύτερος ημιτελικός της Eurovision
18:00
Κατευθύνεται προς τον υδατοφράκτη Άλασσας η πυρκαγιά στον Άγιο Συλά (βίντεο)
17:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.