Πρώτη καταγραφή στην Μεσόγειο από δύτες ενός ιππόκαμπου να γεννά (Βίντεο)

Ο Δημήτριος Πάφρας Ιχθυολόγος PhD cad από την Αμάρυνθος Εύβοιας μαζί με τον συνεργάτη του Αθανάσιο Λαζαρίδη από την Κύπρο έχουν καταγράψει ένα μοναδικό φαινόμενο, έναν ιππόκαμπο να γεννά!!!

Πρώτη καταγραφή στην Μεσόγειο από δύτες!!!

Ναι, οι αρσενικοί ιππόκαμποι γεννούν! Μια μοναδική καταγραφή που γεννά ένας αρσενικός ιππόκαμπος από τον Αθανάσιο Λαζαριζη. Κανονικά, τα θηλυκά ζώα γεννούν μικρά - όχι τα αρσενικά. Έτσι το έκαναν πάντα τα ζώα.

Ωστόσο, ο κανόνας δεν ισχύει, και οι ιππόκαμποι είναι οι τυχεροί νικητές αυτής της συγκεκριμένης εξαίρεσης. Οι άνδρες ιππόκαμποι είναι οι μαμάδες. Στην Μεσόγειο θάλασσα εντοπίζονται 3 από τα 46 είδη ιππόκαμπων. ο Hippocampus guttulatus (ιππόκαμπος με μακρύ ρύγχος), ο Hippocampus hippocampus (ιππόκαμπος με κοντό ρύγχος) και ο Hippocampus fuscus (θαλάσσιο πόνι). Οι ιππόκαμποι κυμαίνονται σε μέγεθος από 1,5 έως 35 εκατοστά.

Ονομάζονται έτσι λόγω της εμφάνισής τους σαν ιπποειδή, με λυγισμένο λαιμό και μακρύ κεφάλι με μύτη και χαρακτηριστικό κορμό και ουρά. Παρόλο που είναι οστέινα ψάρια, δεν έχουν λέπια!

Ο ιππόκαμπος είναι πραγματικά μοναδικός. Δεν είναι μόνο το ασυνήθιστο σχήμα του, αλλά σε αντίθεση με τα περισσότερα ψάρια είναι μονογαμικός και πιστός σύντροφος για μια ζωή. Ο αρσενικός ιππόκαμπος είναι εξοπλισμένος με μία σακούλα (θήκη) για τα αυγά.

Έτσι αφού ζευγαρώσει, το θηλυκό αφήνει τα αυγά της μέσα σε αυτή τη θήκη και ο μπαμπάς ιππόκαμπος τα γονιμοποιεί. Μόλις εκκολαφθούν απελευθερώνει τους μικρούς και πλήρως σχηματισμένους ιππόκαμπους στο νερό!( σχετική φωτογραφία έχω επισύναψη να γεννάει θα σας στείλω και βίντεο)

Ο ιππόκαμπος είναι στη κόκκινη λίστα του Διεθνούς Οργανισμού International Union for Conservation of Nature για τα απειλούμενα είδη (IUCN Red List of Threatened Species) και από το 1996, είχαν χαρακτηριστεί ως «τρωτά» (VU-vulnerable) είδη.

Από το 2003 έως σήμερα χαρακτηρίζονται ως είδη που δεν έχουν επαρκώς καταγραφεί (DD-data deficient) και γι’ αυτό εν δυνάμει είναι απειλούμενα προς εξαφάνιση.

Κείμενο - Εικόνα: Δημήτρης Πάφρας 

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου 2023 - 10:04

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023
22:00
Ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τη Χαμας για την αποτυχία παράτασης της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα
21:51
Η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Γαλλίας και το Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών της Υφυπουργού Διεθνών Συνεργασιών της Γαλλίας
21:26
Τη Δευτέρα η τελική θέση της κυβέρνησης για τους χαμηλόμισθους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
20:44
Συνεχίζονται οι προσπάθειες για επίτευξη νέας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα
20:22
Το Ισραήλ επιδιώκει τη δημιουργία νεκρής ζώνης στα σύνορα με τη Γάζα
20:15
Η Κύπρος επανεξελέγη στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
20:05
Την επανέναρξη συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών
18:35
"Πολύ σημαντική" χαρακτήρισε τη συμφωνία με Σιέβρον ο Νικόλας Παπαδόπουλος
18:02
Ρίσι Σούνακ: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νόμιμα
17:30
Επέκρινε με τη γραβάτα του τον Σούνακ ο βασιλιάς Κάρολος
16:43
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 01/12/2023
16:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand