Επιμένει η επικεφαλής της βρετανικής έρευνας για την πανδημία να δει όλα τα μηνύματα του Μπόρις Τζόνσον

Η επικεφαλής της ανεξάρτητης δημόσιας έρευνας για το χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βρετανία επέμεινε στη θέση της ότι πρέπει να της επιδοθεί το σύνολο των μηνυμάτων στο WhatsApp και των γραπτών σημειώσεων του τότε Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, δίχως διαγραμμένα αποσπάσματα.

Κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ακροαματικής διαδικασίας την Τρίτη ενόψει της έναρξης λήψης καταθέσεων στο πλαίσιο της έρευνας την άλλη εβδομάδα, η βαρόνη Χάλετ είπε ότι εναπόκειται στην ίδια να αποφασίσει ποια στοιχεία από τα μηνύματα είναι «σχετικά ή δυνητικά σχετικά» με την έρευνα.

Με τον τρόπο αυτό σχολίασε την απόφαση του Γραφείου Υπουργικού Συμβουλίου εκ μέρους της κυβέρνησης να αγνοήσει τη διορία της περασμένης εβδομάδας για την παράδοση των μηνυμάτων και των σημειώσεων.

Αντ’ αυτού, το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου γνωστοποίησε ότι θα αμφισβητήσει νομικά την αξίωσης της λαίδης Χάλετ, λέγοντας ότι πολλά αποσπάσματα είναι άσχετα με την έρευνα και η δημοσιοποίησή τους θα υπονόμευε την ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ κυβερνητικών στελεχών.

Η εξέταση αυτής της κυβερνητικής προσφυγής αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα, με την επικεφαλής της έρευνας να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει περαιτέρω σχόλια ενόσω εκκρεμεί η υπόθεση.

Πάντως ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να παρακάμψει το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου στέλνοντας απευθείας στη νομική ομάδα της έρευνας το σύνολο των μηνυμάτων που έχει στην κατοχή του από εκείνη την περίοδο.

Κατά τον πρώην Πρωθυπουργό, ωστόσο, τα μηνύματα πριν από το Μάιο του 2021 που αναφέρονται και στην κρίσιμη περίοδο των lockdown, περιέχονται σε συσκευή που είναι κλειδωμένη για λόγους ασφαλείας. Έχει πει πως έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Ο επικεφαλής νομικός της έρευνας Χιούγκο Κιθ είπε στη βαρόνη Χάλετ ότι τα μηνύματα που έχουν ληφθεί από τον Μπόρις Τζόνσον θα συγκριθούν αυτήν την εβδομάδα με τα περιορισμένα αποσπάσματα που έχει επιδώσει το Γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου.

Η απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί προς το αίτημα της βαρόνης Χάλετ έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την περασμένη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο το πιστοποιητικό θανάτου πολιτών ανέγραφε την COVID-19 ως κύρια ή συμβάλλουσα αιτία θανάτου σε 226.989 περιπτώσεις.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουνίου 2023 - 15:22

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
ΗΠΑ: Ο διάδοχος του Μπ. Μενέντεζ δηλώνει ότι «θα εξετάσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία»
09:00
Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του έτους στη Μεσόγειο
08:40
Σήμερα η πρώτη καταβολή της σύνταξης εντός ενός μηνός σε όσους συμπλήρωσαν το 65ο έτος
08:14
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου
06:43
Χωριστές συναντήσεις με ομολόγους της είχε η Αννίτα Δημητρίου στο Δουβλίνo (Βίντεο)
06:30
Ελλάδα: Ανυπολόγιστες οι ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias
06:23
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 29/9/2023
05:28
ΔΟΕΑ: Με ψήφισμα ζητεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
05:25
Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικά πλήγματα στη Χερσώνα
05:22
Κινητοποιήσεις εντός Οκτωβρίου εξήγγειλαν χθες βράδυ οι αιγοπροβατοτρόφοι
05:12
Σύνοδος-MED9: Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημερώνει σήμερα τους ομολόγους του ο Πρόεδρος
05:05
28 Σεπτεμβρίου
Συμφωνία σύντομα για διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων βλέπουν Γιόχανσον - Μαρλάσκα
21:06
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand