Η Λευκωσία διεκδικεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030

Τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030 θα διεκδικήσει η Λευκωσία δίδοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά της μοναδικής της ταυτότητας, ως η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Γηραιάς Ηπείρου.

Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λευκωσίας, για διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2030, ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σε διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Δημοτικού Μεγάρου Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε στη Διάσκεψη ο Δήμαρχος, ο Δήμος ανέθεσε την προετοιμασία της διεκδίκησης, στην εταιρεία Nicosia For Art και τον γενικό συντονισμό της προσπάθειας, στον τέως Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή.

Ο κ. Γιωρκάτζης τόνισε πως η Λευκωσία δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τη διεκδίκηση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο θεσμός αυτός ορίζει μια ευρωπαϊκή πόλη ως πολιτιστική πρωτεύουσα, όπως εξήγησε, για περίοδο ενός χρόνου. Κατά τη διάρκεια του χρόνου αυτού δίνεται η ευκαιρία στην πόλη να επιδείξει την πολιτιστική της ζωή και ανάπτυξη, ενώ σημειώνεται πως αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις που αναδείχθηκαν κατάφεραν να μεταμορφώσουν ολοκληρωτικά την πολιτιστική τους βάση και κατ’ επέκταση την εικόνα τους στο διεθνή χώρο.

Ο Δήμαρχος ανέφερε σχετικά με την ανάθεση του συντονισμού στον τέως Υφυπουργό πως «ο κ. Τουμαζής, με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και το πάθος του για τον πολιτισμό, συμβάλλει και θα συνεχίσει κι από τη θέση του αυτή να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας».

Ο κ. Τουμαζής διετέλεσε ο πρώτος Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπό την ιδιότητά του ως διευθυντής του NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη), με πρωτοπόρες προσπάθειες, το καθιέρωσε ως το σημαντικότερο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης στην Κύπρο. Υπήρξε για πολλά χρόνια στενός συνεργάτης του Δήμου Λευκωσίας, πάντα πρόθυμος να συνεισφέρει σε κάθε ζήτημα που αφορούσε στην πολιτιστική δημιουργία έκφραση και ανάπτυξη. Με το όραμα, την στρατηγική και το δυναμισμό του συμβάλλει και θα συνεχίσει κι από τη θέση του αυτή να συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

ΝΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιουνίου 2023 - 15:42

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 08/12/2023
16:50
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων
15:44
Η Βουλή ψήφισε το νέο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, απορρίφθηκαν τροπολογίες κομμάτων
15:21
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα
15:00
Αποτελέσματα Διαγωνισμού Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού ΄Εργου 2023 στη μνήμη του συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη
14:53
ΓΓ ΟΗΕ: Θα συνεχίσω κάθε προσπάθεια για λύση στη βάση ψηφισμάτων Ηνωμένων Εθνών
14:46
Τα υπερβολικά ελλείμματα πρέπει να μειωθούν, όχι να δικαιολογηθούν λέει ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών
14:22
Ρωσία: Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές
13:33
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023
13:06
ΑΚΕΛ: Εγείρει σοβαρά προβλήματα τάξης η έκθεση της Ελεγκτικής για τις απολαβές και τα ωφελήματα του Προέδρου
12:34
Να επιδείξει αποφασιστικότητα καλεί την Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών για τις εκποιήσεις (Βίντεο)
11:50
Ούτε τώρα η Τότεναμ, της... έκλεισε το σπίτι η Γουέστ Χαμ!!
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand