Κωνσταντίνος Κόμπος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημαντικό ρόλο στην επίλυση Κυπριακού

Η επίλυση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά μας και η ΕΕ έχει σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτό, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε δεξίωση της ιταλικής πρεσβείας, στη Λευκωσία, για τη Γιορτή της Δημοκρατίας στην Ιταλία (Εθνική Ημέρα,) που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουνίου.

Και αυτός είναι ο λόγος που η νέα πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία είναι η μόνη πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, επικεντρώνεται στην ενεργή και καταλυτική εμπλοκή της ΕΕ, σημείωσε ο κ. Κόμπος.

Στην ομιλία του ο ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ιταλία για τη συνεχή της στήριξη για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ανέφερε, επίσης, πως Κύπρος και Ιταλία συνδέονται μέσω της ιστορίας και του πολιτισμού τους, ενώ έχουν γεωγραφική εγγύτητα και κοινές αξίες.

Σημείωσε πως σήμερα οι δυο χώρες, που είναι δυο φίλοι εταίροι που γειτνιάζουν και μέλη της ΕΕ, έχουν επεκτείνει και εντείνει τον διάλογο και της συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η άμυνα και η ασφάλεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση.

Εκτός από αυτά, το επίπεδο των επαφών μεταξύ του κόσμου και η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων βρίσκονται στην προμετωπίδα αυτής της σχέσης, ανέφερε.

Επιπρόσθετα και επειδή οι σχέσεις δεν είναι στατικές, είπε, οι πρόσφατες γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη για επέκταση της συνεργασίας μας.

Σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό «πρέπει να συνεχίσουμε να ενώνουμε δυνάμεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων, όπως η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή διαφοροποίηση και η πράσινη μετάβαση».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιουνίου 2023 - 11:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Δεκεμβρίου
Ολοκληρώθηκε η δεξίωση του ΟΗΕ στο Λήδρα Πάλας-Σημαντικό βήμα ο διορισμός απεσταλμένου, λέει ο Στιούαρτ-Δηλώσεις των ηγετών
20:49
Μέση Ανατολή, η κατάσταση στην Ουκρανία και το Μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
18:47
Υπουργός Οικονομικών: Θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανοδική πορεία της οικονομίας
18:03
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023
17:59
Σφοδρό βομβαρδισμό δέχεται το κεντρικό και το νότιο τμήμα της Γάζας-Έκτακτη συνεδρία αύριο της ΓΣ του ΟΗΕ
17:31
Μείωση παρατηρείται στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, είπε ο Χ. Ανδρέου
17:17
Κυρώσεις για χρήση ιρανικών drones στην Ουκρανία, ενέκρινε το Συμβούλιο της ΕΕ
16:47
Tμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 11/12/23
16:31
Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών
16:15
Ο Ρώσος πρόεδρος παρέστη σήμερα σε τελετή εγκαινίων δύο νέων πυρηνικών υποβρυχίων
16:03
Η Μόσχα ζητά την απελεύθερωση ομήρων σε συνομιλίες με Παλαιστινίους
15:30
Ελβετία: Η αστυνομία αναζητεί 36χρονο που σκότωσε δύο ανθρώπους
15:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand