Χειρόγραφο του 19ου αιώνα δωρίζεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου

Στο χειρόγραφο περιλαμβάνονται ύμνοι, δημοτικά τραγούδια, αστικά ποιήματα, ερωτικά δίστιχα από τα οποία ορισμένα είναι αυτούσια αποσπασμένα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζο Κορνάρο. Το χειρόγραφο θα ψηφιοποιηθεί και διατεθεί το συντομότερο δυνατόν προς το ευρύ κοινό μέσω της ψηφιακής υποδομής της Βιβλιοθήκης, Αποθετήριο «ΛΗΚΥΘΟΣ».

Στη δωρεά ενός χειρογράφου του 19ου αιώνα προέβη ο Δρ Λεόντιος Λαζάρου και η σύζυγός του κα Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου, φιλόλογος και ποιήτρια. Το χειρόγραφο χρονολογείται μεταξύ των ετών 1850 και 1867 και ανήκε στον παππού του κου Λαζάρου, Λάζαρο Αντωνίου με καταγωγή το Γούρρι, χωριό της επαρχίας Λευκωσίας.

Στο χειρόγραφο περιλαμβάνονται ύμνοι, δημοτικά τραγούδια, αστικά ποιήματα, ερωτικά δίστιχα από τα οποία ορισμένα είναι αυτούσια αποσπασμένα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζο Κορνάρο.

Στο χειρόγραφο περιλαμβάνεται επίσης ολόκληρο το θούριο άσμα, «Ω λυγηρόν και κοπτερόν σπαθί μου» ευρύτατα διαδεδομένο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς επίσης η ποιητάρικη εξιστόρηση του ναυαγίου και πνιγμού 180 χατζήδων το 1852, ένα ποίημα με όλες τις λεπτομέρειες της τραγικής ιστορίας.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, παρουσία της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κας Έλενας Διομήδη-Παρπούνα και άλλων μελών του προσωπικού της Βιβλιοθήκης.

H Αν. Διευθύντρια εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη δωρεά του μοναδικού αυτού έργου, το οποίο από σήμερα θα έχει τη θέση του στο Κέντρο Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», καθώς επίσης και για την εμπιστοσύνη της οικογένειας προς τη Βιβλιοθήκη του ιδρύματος.

Ανέφερε ότι: «Οι χειρονομίες αυτές αποτελούν τιμή για τη Βιβλιοθήκη μας και ευχόμαστε να βρίσκουν μιμητές ούτως ώστε να διασώζονται μοναδικά τεκμήρια ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας». Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης ανέφερε ότι το χειρόγραφο θα ψηφιοποιηθεί και διατεθεί το συντομότερο δυνατόν προς το ευρύ κοινό μέσω της ψηφιακής υποδομής της Βιβλιοθήκης, Αποθετήριο «ΛΗΚΥΘΟΣ».

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιουνίου 2023 - 09:28

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ -Τουρκίας, στην Ουάσινγκτον
17:52
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σημαντικός σταθμός η ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις»
17:48
Διακοπή όλων των πρωταθλημάτων ζητούν οι Αστυνομικοί στην Ελλάδα
17:38
Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας -Ελλάδας, βλέπει ο Ταγίπ Ερντογάν
17:20
Συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας για ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών
17:02
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
16:57
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 08/12/2023
16:50
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων
15:44
Η Βουλή ψήφισε το νέο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, απορρίφθηκαν τροπολογίες κομμάτων
15:21
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα
15:00
Αποτελέσματα Διαγωνισμού Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού ΄Εργου 2023 στη μνήμη του συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη
14:53
ΓΓ ΟΗΕ: Θα συνεχίσω κάθε προσπάθεια για λύση στη βάση ψηφισμάτων Ηνωμένων Εθνών
14:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand