Mέχρι το τέλος του 2024 η λειτουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Κύπρο

Ορατό και εφικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο να λειτουργήσει αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Κύπρο, μέχρι το τέλος του 2024 - αρχές του 2025.

Αυτό προκύπτει από όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, μετά την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου για το φυσικό αέριο στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Επί της ουσίας, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα ισραηλινά κοιτάσματα, για τις εσωτερικές ανάγκες της Κύπρου, ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΡΙΚ ο κύριος Παπαναστασίου, εντός των επόμενων δύο μηνών, θα αποφασισθεί κατά πόσον ο συγκεκριμένος αγωγός θα κατασκευαστεί για να μεταφέρει μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να αξιοποιηθεί και για σκοπούς εξαγωγής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η απόφαση θα καθοριστεί στον εν εξελίξει διάλογο Λευκωσίας - Τελ Αβίβ, για το νέο πλάνο, το οποίο συμπεριλαμβάνει την κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο και ακολούθως εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Καθοριστικό σημείο στην απόφαση, αποτελούν οι ποσότητες που είναι διατεθειμένο το Ισραήλ να στείλει μέσω του αγωγού στην Κύπρο, για εξαγωγή.

Το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά τις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει στο Ισραήλ, ο υπουργός Ενέργειας, στις 14 και 15 Ιουνίου.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του σταθμού μας, κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου για το φυσικό αέριο, καταγράφηκε επενδυτικό ενδιαφέρον από τις εταιρείες ενέργειας, για την κατασκευή του αγωγού.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε στο ΡΙΚ ότι ορισμένες εταιρείες εξεδήλωσαν ενδιαφέρον για υπογραφή με την Κύπρο συμφωνίας εμπιστευτικότητας, ώστε να γίνει περαιτέρω διαβούλευση για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Σε μια άλλη εξέλιξη, αύριο αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ από τις εταιρείες που είναι αδειοδοτημένες στο τεμάχιο "Αφροδίτη", αναφορικά με το πλάνο ανάπτυξης, το οποίο παρουσίασαν στην κυβέρνηση.Χ.Π / Μ.Β


Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μαΐου 2023 - 21:11

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξήρε την αξιοσημείωτη βελτίωση της κυπριακής οικονομίας
12:20
Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση για απαγόρευση της κάλυψης προσώπου σε διαδηλώσεις
12:00
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με Στέφανο Κασσελάκη -Η συνεργασία θα συνεχιστεί
11:36
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 04/10/23
11:31
Ακυρώνεται το ταξίδι Ερντογάν στην Ισπανία για λόγους υγείας – Αναβάλλεται η συνεδρίαση του AKP
11:15
ΑΕΛ για γενέθλια ημέρα : «Η μέρα που ιδρύθηκε το ιστορικότερο και επιτυχέστερο Σωματείο»
11:10
Στην Ισπανία αύριο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
10:32
Ηνωμένο Βασίλειο: Η υπουργός Εσωτερικών προβλέπει «τυφώνα» μεταναστών και βάλει κατά των Εργατικών
10:06
Βαλτιμόρη: Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πανεπιστημιούπολη – Αναφορές για θύματα και τραυματίες
09:30
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 31 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη
09:00
Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για την ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι
08:18
ΗΠΑ: Ο Μπεν Κάρντιν εμπόδισε την εκταμίευση μέρους της στρατιωτικής βοήθειας στην Αίγυπτο
07:37
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand