Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής, Μάικ ΜακΚόλ, δήλωσε ανοιχτός στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F - 16 στην Τουρκία, ακόμη κι αν ο Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές.
Η μεταστροφή του Ρεπουμπλικανού βουλευτή, φέρνει την πώληση αμερικανικών μαχητικών στην Άγκυρα, πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Ο ΜακΚολ πιστεύει πως η πώληση των F -16 θα λάβει "πράσινο φως" , μόλις η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο Νάτο και ως αποτέλεσμα της πρόσφατης έγκρισης της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F - 35 στην Ελλάδα.
Δήλωσε, μάλιστα, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν τη διαβεβαίωση πως μετά τις τουρκικές εκλογές, η Σουηδία θα αναγνωριστεί ως σύμμαχος στο Νάτο.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο βουλευτής Γκρέγκορι Μικς, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, έθεσε ευρύτερους όρους, μεταξύ των οποίων και η ανάσχεση της πολεμικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, έναντι της Ελλάδας.
Ο Γκρέγκορι Μικς ευθυγραμμίζεται με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος επαναλαμβάνει πως η Τουρκία πρέπει να αλλάξει ριζικά την εξωτερική της πολιτική.
AK
Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2023 - 06:24
Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚhttps://riknews.com.cy/article/2023/5/26/epa-anoikhto-to-endekhomeno-poleses-f-16-sten-tourkia-7440996/