Το ΡΙΚ ανακοινώνει την Προκήρυξη Διαγωνισμού Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς, 2023

Μπορείς να χωρέσεις μέσα σε 25 λεπτά, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, στην κυπριακή διάλεκτο; Κωμωδία ή …δράμα; Αποφάσισε και λάβε μέρος στον ετήσιο Ραδιοφωνικό Διαγωνισμό του ΡΙΚ, για τη συγγραφή Κυπριώτικου Σκετς. Γράψε και στείλε, το… «καλύτερό σου», μέχρι τις 11 Αυγούστου 2023.

Μ΄ αυτό τον τρόπο η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και η εταιρεία Χαραλαμπίδης Κρίστης για πρώτη φορά φέτος διοργάνωσαν δημοσιογραφική διάσκεψη με αφορμή την προκήρυξη του Ραδιοφωνικού Διαγωνισμού Συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς για το 2023, ο οποίος φέτος είναι αφιερωμένος στην αείμνηστη Δώρα Κακουράτου.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22 Μαϊου 2023 στα Πέρα Ορεινής, όπου γίνονται τα γυρίσματα του κυπριώτικου σκετς για την τηλεόραση. Το παρόν τους έδωσαν εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης και άνθρωποι του πολιτισμού.

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κ. Θανάσης Τσώκος, τόνισε ότι «για το ΡΙΚ πέραν από υποχρέωση είναι συνάμα χαρά και ικανοποίηση, η στήριξη προς τον πολιτισμό και τις τέχνες μέσα από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού κυπριώτικου σκετς. Θεωρούμε σημαντικό, συνέχισε, το ΡΙΚ να συμβάλλει στο να παραμένουν η γλώσσα και η παράδοση ζωντανές και να ενθαρρύνονται οι δημιουργοί να γράφουν, να συμμετέχουν και ευγενώς να διαγωνίζονται. Το «Κυπριώτικο Σκετς», πρόσθεσε, είναι ένα πολιτισμικό δημιούργημα του ΡΙΚ και των ανθρώπων του, το οποίο γεννήθηκε την ημέρα των εγκαινίων του κυπριακού ραδιοφώνου, στις 4 Οκτωβρίου 1953 και διατηρεί ακόμη αναλλοίωτο το περιεχόμενο, τη δομή αλλά και τα χαρακτηριστικά του».

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΡΙΚ.jpeg

Ο κ. Τσώκος εξέφρασε τη θλίψη και την απαρέσκεια της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης για την απόρριψη από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ της αίτησης για συμπερίληψη του Κυπριώτικου Σκετς στον κατάλογο της ΄Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Εξέφρασε την ελπίδα να αρθεί αυτή η ανορθογραφία κατά την έκφρασή του.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «το ΡΙΚ ανανεώνει το ραντεβού του με το "Κυπριώτικο Σκετς" για τη νέα τηλεοπτική σεζόν 2023 - 24. Τα γυρίσματα των νέων επεισοδίων άρχισαν σήμερα (Δευτέρα 22 Μαϊου 2023) στα Πέρα Ορεινής». Όσοι βρέθηκαν εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά τα γυρίσματα και να ξεναγηθούν στους χώρους παραγωγής.

Η βαρύνουσα προσφορά του ΡΙΚ στον πολιτισμό, βρίσκει τα τελευταία χρόνια σύμμαχο και στρατηγικό συνεργάτη την Χαραλαμπίδης Κρίστης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης κ. Μάριος Κωνσταντίνου ανέφερε: «Το ΡΙΚ, ταυτισμένο με την ιστορία μας και με τον καθιερωμένο θεσμό του Κυπριώτικου Σκετς, προσθέτει πολυεπίπεδα στην πολιτιστική μας παράδοση. Καλλιεργεί τη μνήμη και την παραδοσιακή μας αισθητική, αφού η τήρηση των παραδόσεών μας είναι ύψιστης σημασίας για τις επόμενες γενιές. Η Χαραλαμπίδης Κρίστης, πρόσθεσε, αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο κομμάτι της κυπριακής παράδοσης, την γαλακτοκομία. Έναν κλάδο με βαθιές ρίζες στον χρόνο, στην κοινωνία, στην οικονομία του τόπου και στην καθημερινότητα. Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ενώνονται παράδοση, ιστορία και πολιτισμός.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΡΙΚ 2.jpeg

Η Τμηματάρχης Ραδιοφώνου κα Κατερίνα Μηλιώτη τόνισε ότι «το Σκετς από το ραδιόφωνο αποτελεί την αγαπημένη συντροφιά και συνήθεια τα μεσημέρια της Κυριακής, ενώ και το τηλεοπτικό κοινό δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κυπριώτικο Σκετς, το οποίο προβάλλεται από τις οθόνες του ΡΙΚ εδώ και δεκαετίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κυπριώτικο Σκετς αγκαλιάζεται από τους συγγραφείς παλιούς και νέους και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των συμμετοχών. Ενδεικτικά το 2021 υποβλήθηκαν 78 συμμέτοχες ενώ το 2022, 108.

Οι όροι του διαγωνισμού έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ και ο Διαγωνισμός ολοκληρώνεται στις 11 Αυγούστου 2023.

Από φέτος έχουν αυξηθεί τα χρηματικά ποσά που προσφέρονται για τα τρία βραβεία του διαγωνισμού συγγραφής Κυπριώτικου Σκετς, και του διαγωνισμού συγγραφής ραδιοφωνικού θεατρικού έργου που θα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2023 - 12:57

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Ιουνίου
Αποκλείστηκε κακόβουλη ενέργεια στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο σύμφωνα με το πόρισμα της Αστυνομίας
15:18
Στο 6,8% η ανεργία στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του έτους
14:43
Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Πάπας Φραγκίσκος
14:21
Έτοιμος ακόμη και αύριο για συνάντηση με Τατάρ δηλώνει ο Πρόεδρος (Βίντεο)
14:08
Φλερτ ΑΠΟΕΛ με Καραμανώλη, σε καλό δρόμο οι επαφές με τη Δόξα
14:06
Ανακοίνωσε το deal με τον ΟΦΗ για μετεγγραφή του Καρώ το ΑΠΟΕΛ
14:03
Μενέλαος Μενελάου: Τα θετικά από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων είναι περισσότερα από τα αρνητικά
13:59
Ουκρανία: Πληροφορίες για νεκρούς πολίτες και στρατιωτικούς μετά την καταστροφή του φράγματος
13:20
Μετεγγραφή στον άσσο για Οθέλλο, με Παναγιώτου
13:09
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 7 Ιουνίου
13:00
Φιορεντίνα-Γουέστ Χαμ: «Βιόλα» και «Σφυριά», με έπαθλο το τρόπαιο του Europa Conference League
12:36
Ρωσία : Πολίτης τραυματίστηκε μετά την πυροδότηση εκρηκτικών από ομάδες φιλο-ουκρανών
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand