Μετωπική σύγκρουση Γενικής Εισαγγελίας - Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Εκατέρωθεν βολές (Βίντεο)

Για δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων έκανε λόγο ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, κληθείς να σχολιάσει την σύγκρουση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τη Νομική Υπηρεσία λέγοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει παρεξηγήσει το όριο της ελευθερίας του λόγου. 

Σε δηλώσεις εξερχόμενος από το Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι "έχουμε φτάσει στο σημείο να μην διερωτόμαστε καν ποιος είναι εκείνος ο οποίος ευθύνεται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αυτό που εσείς αποκαλείτε σύγκρουση των Θεσμών".

Έχουμε, πρόσθεσε, "μία λαλίστατη Ελεγκτική Υπηρεσία η οποία έχει παρεξηγήσει το όριο της ελευθερίας του λόγου και προχωρεί συνεχώς και με στοχευμένο τρόπο στο να λασπολογεί και να δημιουργεί μέχρι και δολοφονία χαρακτήρων και συνειδήσεων, έχουμε φτάσει στο σημείο να καταγγέλλονται συνεχώς για σκοπούς διαφθοράς όλοι οι θεσμοί και το γραφείο μου και άλλοι θεσμοί και ξέρετε πολύ καλά ότι συνεχώς αυτή είναι η πολιτική της Ελεγκτικής Υπηρεσίας". 

Αποκάλεσε την κατάσταση πολύ λυπηρή λέγοντας ότι "έχουμε πολλές φορές να αντιμετωπίσουμε το είτε να μην απαντάμε και να αφήνουμε τους δικούς τους ισχυρισμούς αναπάντητους ή να απαντάμε και να διατρέχουμε τον κίνδυνο να κατηγορούμαστε ότι  δημιουργούμε σύγκρουση θεσμών".

Το θέμα είναι πάρα πολύ απλό, είπε και έκανε  έκκληση να αντιληφθούμε όλοι τη ζημιά η οποία γίνεται με το να ισχυριζόμαστε "με ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι ο ένας είναι διεφθαρμένος, ο άλλος είναι διεφθαρμένος, ο ένας παραπέμπεται στην αρχή της διαφθοράς".

Είναι μία κατάσταση, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης η οποία πρέπει να σταματήσει, "είναι μία κατάσταση η οποία δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στους θεσμούς, τεράστιο πρόβλημα στην εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους θεσμούς και πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει".

Ερωτηθείς εάν είναι ενήμερος σε σχέση με τις τέσσερις καταγγελίες που έχει διαβιβάσει η ΕΥ στην Αρχή κατά της Διαφθοράς σε σχέση με τον κ. Αγγελίδη απάντησε αρνητικά λέγοντας "όχι δεν είμαι, πέραν των όσων έχω δει από τις δηλώσεις και τις πολλαπλές εμφανίσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας στα διάφορα Μέσα". 

Σημείωσε ότι είναι δικαίωμα εάν υπάρχει οποιοσδήποτε ισχυρισμός να καταγγέλλεται ο οποιοσδήποτε για διαφθορά, αλλά είπε ότι "αυτό το οποίο γίνεται όμως αυτή τη στιγμή είναι το να προβάλλεται συνεχώς η καταγγελία, δημιουργείται συνεχώς η περιρρέουσα και η εντύπωση στον κόσμο ότι κάποιος άνθρωπος είναι διεφθαρμένος γιατί απλούστατα ο Γενικός Ελεγκτής αποφάσισε να τον χαρακτηρίζει σαν διεφθαρμένο, προκαταλαμβάνει την οποιαδήποτε εξέταση της οποιασδήποτε καταγγελίας του στην Αρχή κατά της Διαφθοράς".

Ο ΓΕ είπε ότι η Αρχή κατά της Διαφοράς ενόψει αυτών των προβλημάτων θα πρέπει άμεσα να χειριστεί αυτών των θεμάτων "και πρέπει - και εκεί είναι το σημαντικό - αν το απόδειξει, έχει δίκιο, και πρέπει να γίνει αυτό που πρέπει να γίνει, αν φανεί ότι κάποιος είνα διεφθαρμένος.  Αν δεν τα απόδειξει πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες" κατέληξε.

1684238745_elegktike_meta_photo

H απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Λίγο αργότερα σε ανακοίνωση-απάντησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία παραπέμπει στη χθεσινή της ανακοίνωση, ενώ χαρακτηρίζει ως απαράδεκτους τους χαρακτηρισμούς του.

«Στο Γενικό Εισαγγελέα απαντά η χθεσινή μας ανακοίνωση. Στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και κατηγορίες που επέλεξε να εκτοξεύσει δεν θα απαντήσουμε», υποδεικνύει ο Γενικός Ελεγκτής, ενώ εξηγεί ότι, ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, «με κάθε ευκαιρία γιατί η Υπηρεσία του αφήνει τους πολίτες, ακόμη και την Βουλή των Αντιπροσώπων, στο απόλυτο σκοτάδι σε σχέση με τις υποθέσεις που εξετάζει. Γι’ αυτή του την επιλογή κρίνεται από τους πολίτες και δεν θα τη σχολιάσουμε».

Την ίδια ώρα διαβεβαιώνει τους πολίτες, «πως δεν θα επιτρέψουμε στο Γενικό Εισαγγελέα να επιβάλει πολιτική συσκότισης και στη δική μας Υπηρεσία. Δεν έχει καμία αρμοδιότητα ή εξουσία επιβολής πολιτικών επί της Υπηρεσίας μας. Εμείς θα παραμείνουμε, όπως μας τάσσουν τα διεθνή πρότυπα που εφαρμόζουμε, υπηρέτες της διαφάνειας προς ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα των ασκούντων δημόσια εξουσία», καταλήγει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Πηγή: ΡΙΚ/ΚΥΠΕ

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαΐου 2023 - 13:19

Τελευταιες Ειδησεις

07 Ιουνίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο Καιρού 7/6/23 Έρχονται βροχές
16:12
Εκτελεστική εξουσία: Η σεξουαλική παρενόχληση να γίνει πειθαρχικό αδίκημα
15:56
Αποκλείστηκε κακόβουλη ενέργεια στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο σύμφωνα με το πόρισμα της Αστυνομίας
15:18
Στο 6,8% η ανεργία στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του έτους
14:43
Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Πάπας Φραγκίσκος
14:21
Έτοιμος ακόμη και αύριο για συνάντηση με Τατάρ δηλώνει ο Πρόεδρος (Βίντεο)
14:08
Φλερτ ΑΠΟΕΛ με Καραμανώλη, σε καλό δρόμο οι επαφές με τη Δόξα
14:06
Ανακοίνωσε το deal με τον ΟΦΗ για μετεγγραφή του Καρώ το ΑΠΟΕΛ
14:03
Μενέλαος Μενελάου: Τα θετικά από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων είναι περισσότερα από τα αρνητικά
13:59
Ουκρανία: Πληροφορίες για νεκρούς πολίτες και στρατιωτικούς μετά την καταστροφή του φράγματος
13:20
Μετεγγραφή στον άσσο για Οθέλλο, με Παναγιώτου
13:09
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 7 Ιουνίου
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand