Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας: Τώρα είναι η ώρα μετάβασης σε βιώσιμα και ανταγωνιστικά μοντέλα

Τώρα είναι η ώρα για τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον τους, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, προσθέτοντας πως ο εφησυχασμός που προέρχεται από την βραχυπρόθεσμη κερδοφορία δεν αποτελεί επιλογή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, σε ομιλία του στο Οικονομικό Συνέδριο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου που διεξήχθη στη Λεμεσό, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα, προκλήσεις οι οποίες προέρχονται από διάφορα κανάλια, όπως το ψηφιακό μετασχηματισμό, την κυβερνοασφάλεια και την πράσινη μετάβαση.

«Οι προκλήσεις που προανέφερα απαιτούν σημαντική αρχική επένδυση, αλλαγή κουλτούρας και συνεισφορά από διαφορετικούς εμπλεκόμενους προτού (οι τράπεζες) απολαύσουν τα οφέλη και η ώρα είναι τώρα», τόνισε ο Διοικητής της ΚΤΚ.

Όπως είπε «η ισχυρή κεφαλαιακή θέση, η υπερβάλλουσα ρευστότητα και η σημαντικά αυξημένη κερδοφορία τους  (των τραπεζών) μπορεί και πρέπει να ωθήσει, χωρίς καθυστέρηση, τον μετασχηματισμό προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού μοντέλου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται στον ορίζοντα».

«O εφησυχασμός που προέρχεται από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν είναι βιώσιμη επιλογή. Η βιωσιμότητα μέσω του μετασχηματισμού είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.  Η ΚΤΚ θα συνεχίσει να πιέζει για αυτό και θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Σε σχέση με τους κλυδωνισμούς που παρουσιάστηκαν σε περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και αλλού, ο κ. Ηροδότου είπε πως η υπερβάλλουσα ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ΚΤΚ το 2021 για αντιμετώπιση των κινδύνων συγκέντρωσης, ενίσχυσαν τις ενέργειες των τραπεζών προς τη διαφοροποίηση, που τις κατέστησε πιο ισχυρές και ικανές να αντιμετωπίσουν παρόμοια γεγονότα ενώ η ευρωπαϊκή εποπτεία αποδείχθηκε η καλύτερη πρακτική από την σκοπιά της διαχείρισης ρίσκου.

«Ωστόσο δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Τα αυξημένα επίπεδα του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια αναμένεται να μειώσουν το εισόδημα των νοικοκυριών, παρακωλύοντας την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών. Συνεπώς, τα δανειακά χαρτοφυλάκια φέρουν αυξημένους κινδύνους οι οποίοι πρέπει να τύχουν ορθής διαχείρισης», υπογράμμισε.

Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες της ΚΤΚ για να βοηθήσει τον τομέα και την οικονομία σε αυτές τις προκλήσεις.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετουμενα δάνεια, ο κ. Ηροδότου είπε πως οι προσπάθειες μείωσης των κινδύνων στους ισολογισμούς των τραπεζών ήταν ετερογενής, με τις μικρότερες τράπεζες να παρουσιάζουν υστέρηση. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην ανάθεση σε έγκριτους διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους της διενέργειας έργου με αντικείμενο τη διαμόρφωση μιας συστημικής λύσης που μαζί με τα υφιστάμενα εργαλεία μπορεί να συμβάλει σε ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ καθώς και άλλων προβληματικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ανέπτυξε τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ υπό το πρίσμα της ανάγκης αντιμετώπισης των έντονων πληθωριστικών πιέσεων με τις αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαΐου 2023 - 16:00

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Ιουνίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο Καιρού 7/6/23 Έρχονται βροχές
16:12
Εκτελεστική εξουσία: Η σεξουαλική παρενόχληση να γίνει πειθαρχικό αδίκημα
15:56
Αποκλείστηκε κακόβουλη ενέργεια στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο σύμφωνα με το πόρισμα της Αστυνομίας
15:18
Στο 6,8% η ανεργία στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του έτους
14:43
Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Πάπας Φραγκίσκος
14:21
Έτοιμος ακόμη και αύριο για συνάντηση με Τατάρ δηλώνει ο Πρόεδρος (Βίντεο)
14:08
Φλερτ ΑΠΟΕΛ με Καραμανώλη, σε καλό δρόμο οι επαφές με τη Δόξα
14:06
Ανακοίνωσε το deal με τον ΟΦΗ για μετεγγραφή του Καρώ το ΑΠΟΕΛ
14:03
Μενέλαος Μενελάου: Τα θετικά από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων είναι περισσότερα από τα αρνητικά
13:59
Ουκρανία: Πληροφορίες για νεκρούς πολίτες και στρατιωτικούς μετά την καταστροφή του φράγματος
13:20
Μετεγγραφή στον άσσο για Οθέλλο, με Παναγιώτου
13:09
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 7 Ιουνίου
13:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand