Φαρμακευτικές Υπηρεσίες: Συστάσεις για προσωρινά τατουάζ μαύρης χέννας και χρήση αντιηλιακών

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, εξέδωσαν συστάσεις για τα προσωρινά τατουάζ μαύρης χέννας και τα αντιηλιακά προϊόντα.

Αναφέρεται σε ανακοίνωση ότι κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, περιοδεύοντες καλλιτέχνες εφαρμογής τατουάζ μαύρης χέννας επισκέπτονται υπαίθριες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, αγορές, παζάρια σε τουριστικές κυρίως περιοχές, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες. Τα τατουάζ μαύρης χέννας συχνά προσφέρονται σε τουρίστες και σε άτομα που βρίσκονται σε διακοπές σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα και στις μέρες μας το καστανοκόκκινο χρώμα της φυσικής χέννας στο δέρμα δεν είναι πολύ αρεστό, σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ μαύρης χέννας που είναι πολύ δημοφιλή.

Η ουσία παραφενυλενεδιαμίνη (PPD), της οποίας η χρήση σε καλλυντικά επιτρέπεται μόνο σε βαφές μαλλιών, χρησιμοποιείται κατά παράβαση της νομοθεσίας για την εφαρμογή των προσωρινών τατουάζ λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης του χρώματος που προσφέρει, διευκρινίζουν οι φαρμακευτικές υπηρεσίες.

Αναφέρεται ότι η ουσία μπορεί να προκαλέσει βαριάς και επιθετικής μορφής έκζεμα που να καθιστά αναγκαία την επείγουσα ιατρική φροντίδα, μη αποκλειόμενης και της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μια πολυευαισθησία ιδιαίτερα στα προϊόντα από καουτσούκ, ιματισμού και βαφές μαλλιών.

"Η  εξέλιξη αυτή, που είναι μη αναστρέψιμη, είναι ικανή να εμποδίσει την άσκηση επαγγελμάτων που σχετίζονται με τα πιο πάνω προϊόντα, π.χ. κομμωτές. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι", αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι καθίσταται αναγκαία η εγρήγορση και η ενημέρωση των καταναλωτών για αποτελεσματική προστασία από τους κινδύνους που συνεπάγεται η παράνομη προσθήκη της ουσίας PPD στα προσωρινά τατουάζ χέννας και διευκρινίζεται ότι χωρίς την ουσία αυτή δεν θεωρούνται επικίνδυνα.

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι το χρώμα της πάστας με φυσική χέννα ποικίλει από πρασινοκαφέ μέχρι καφέ. Εάν το χρώμα της πάστας που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης που εφαρμόζει το τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε πιθανότατα έχουν προστεθεί στην πάστα χρωστικές και καλούνται να ζητούν πληροφόρηση για την προέλευση της πάστας χέννας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας.

Αν λεχθεί ότι μπορούν να αφαιρέσουν την πάστα από το σημείο εφαρμογής μετά από πάροδο μιας μόνο ώρας, τότε πρόκειται σίγουρα για μαύρη χέννα και διευκρινίζεται ότι η φυσική χέννα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Καλούνται όσοι έχουν κάνει τατουάζ με μαύρη χέννα και έχουν οποιαδήποτε συμπτώματα, να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Αντηλιακά καλλυντικά προϊόντα

Για τα αντιηλιακά αναφέρεται ότι η ακτινοβολία UVA προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου και ότι ο δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF) δηλώνει τη «δύναμη προστασίας» του προϊόντος από τα «ηλιακά εγκαύματα», δηλ. κυρίως από την ακτινοβολία UVB.

Καλούνται οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι δείκτης ηλιακής προστασίας πάνω από 50 δεν αυξάνει την προστασία από τα εγκαύματα και την ακτινοβολία UVB για κανονικά δέρματα και ένας «μέσος» δείκτης ηλιακής προστασίας (δηλ. 15, 20 ή 25), μπορεί να προστατεύσει άτομα με κανονικό δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα.

Υψηλότερος δείκτης προστασίας απαιτείται μόνον όταν ένα προϊόν δεν χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες και αναφέρεται πως ισχυρισμοί όπως «Sunblock» ή «100% προστασία», δεν είναι αποδεκτοί και ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία από την ακτινοβολία UV.

Αναφέρεται ότι τα αντηλιακά προϊόντα, τα οποία προστατεύουν μόνο από την ακτινοβολία UVB, είναι δυνατόν να παρέχουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας διότι δεν προστατεύουν το δέρμα από την επικίνδυνη ακτινοβολία UVA.

Προστίθεται ότι τα αντηλιακά προϊόντα είναι πλήρως αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σε επαρκείς ποσότητες. Η σωστή επάλειψη του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του ιδίου του προϊόντος. Για να επιτύχετε προστασία που προσφέρει ο «δείκτης ηλιακής προστασίας» θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ποσότητα 2mg/cm 2 . H ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 36 γραμμάρια (έξι περίπου γεμάτα κουταλάκια του τσαγιού) αντηλιακής κρέμας για ένα ενήλικο άτομο.

Πρέπει επίσης να υπάρξει επάλειψη με την ίδια ποσότητα μετά το κολύμπι ή το σκούπισμα με την πετσέτα.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν το αντηλιακό να έχει τον κατάλληλο δείκτη προστασίας, να αναγράφει τον κατάλογο συστατικών, ημερομηνία λήξης ή να φέρει το ειδικό σήμα που προσδιορίζει τη διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμα του περιέκτη, να αναγράφει στην ελληνική γλώσσα τις ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση ή τη φύλαξη του καλλυντικού προϊόντος.

Καλούνται οι καταναλωτές να βεβαιώνονται ότι στα σημεία πώλησης από όπου θα προμηθευτούν το αντηλιακό επικρατούν οι σωστές συνθήκες φύλαξης και θερμοκρασίας, ώστε το προϊόν να μην έχει αλλοιωθεί λόγω καταστροφής των αντηλιακών φίλτρων ή καταστεί βλαβερό.

Δ.Κ

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαΐου 2023 - 17:17

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.