G7: Διαφοροποιούν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Στόχος να μειωθεί η εξάρτησή τους από την Κίνα

Οι χώρες της G7 αποφάσισαν το Σάββατο να θέσουν σε εφαρμογή ως το τέλος του έτους «το αργότερο» έναν νέο μηχανισμό προκειμένου να διαφοροποιήσουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, ένα μέσο ώστε να μειωθεί η εξάρτησή τους από την Κίνα.

Το σύστημα αυτό θα συνδυάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας, την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία και θα αφορά χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα με στόχο να τις βοηθήσει να διαδραματίσουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, κλειδί για την παγκόσμια βιομηχανία, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Υπουργοί Οικονομικών της G7 έπειτα από συνάντησή τους στη Νιιγκάτα, στην κεντρική Ιαπωνία.

Με την ονομασία RISE (Resilient and Inclusive Supply-chain Enhancement - ενίσχυση μιας ανθεκτικής και συμπεριληπτικής εφοδιαστικής αλυσίδας), ο μηχανισμός αυτός, τα βασικά στοιχεία του οποίου είχαν παρουσιαστεί τον Απρίλιο, θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

«Η διαφοροποίηση των εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας και να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα», εξήγησαν οι Υπουργοί.

Το RISE δεν παρουσιάστηκε ως ένα αντικινεζικό εργαλείο και η Κίνα δεν αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση.

Οι χώρες της G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Καναδάς) επανέλαβαν εξάλλου την «ακλόνητη» στήριξή τους στην Ουκρανία και την καταδίκη τους του «παράνομου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου» της Ρωσίας.

Η στήριξη που έχουν προσφέρει οι χώρες της G7 στην Ουκρανία ανέρχεται σε 40 δισεκ. ευρώ για το 2023 και τις αρχές του 2024.

Επίσης υπενθύμισαν ότι είναι αποφασισμένες «να αντισταθούν σε οποιαδήποτε απόπειρα» παράκαμψης των κυρώσεων που έχει επιβάλει η G7 στη Ρωσία.

Στη σύνοδο στη Νιιγκάτα, στην οποία συμμετείχαν κεντρικοί τραπεζίτες της G7 και αξιωματούχοι μεγάλων οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, συζητήθηκαν και πολλά άλλα θέματα, από τις ανησυχίες για το τραπεζικό τομέα ως την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μαΐου 2023 - 11:58

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

07 Ιουνίου
Εκτελεστική εξουσία: Η σεξουαλική παρενόχληση να γίνει πειθαρχικό αδίκημα
15:56
Αποκλείστηκε κακόβουλη ενέργεια στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο σύμφωνα με το πόρισμα της Αστυνομίας
15:18
Στο 6,8% η ανεργία στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του έτους
14:43
Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Πάπας Φραγκίσκος
14:21
Έτοιμος ακόμη και αύριο για συνάντηση με Τατάρ δηλώνει ο Πρόεδρος (Βίντεο)
14:08
Φλερτ ΑΠΟΕΛ με Καραμανώλη, σε καλό δρόμο οι επαφές με τη Δόξα
14:06
Ανακοίνωσε το deal με τον ΟΦΗ για μετεγγραφή του Καρώ το ΑΠΟΕΛ
14:03
Μενέλαος Μενελάου: Τα θετικά από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων είναι περισσότερα από τα αρνητικά
13:59
Ουκρανία: Πληροφορίες για νεκρούς πολίτες και στρατιωτικούς μετά την καταστροφή του φράγματος
13:20
Μετεγγραφή στον άσσο για Οθέλλο, με Παναγιώτου
13:09
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 7 Ιουνίου
13:00
Φιορεντίνα-Γουέστ Χαμ: «Βιόλα» και «Σφυριά», με έπαθλο το τρόπαιο του Europa Conference League
12:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand