Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια τον καρκίνο

Γιατροί, επιστήμονες και ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίσει με ακρίβεια τον καρκίνο, σε μια εξέλιξη που, όπως σημειώνουν, θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση της νόσου και να οδηγήσει τους ασθενείς σε ταχύτερη θεραπεία.

Ο καρκίνος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και προκαλεί περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα.

Το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε από εμπειρογνώμονες του "Royal Marsden NHS foundation trust, του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο" του Λονδίνου και του "Imperial College" του Λονδίνου μπορεί να εντοπίσει εάν οι όγκοι που εντοπίζονται σε αξονικές τομογραφίες είναι καρκινικοί.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «eBioMedicine» του Lancet, ο αλγόριθμος αποδίδει πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά από τις τρέχουσες μεθόδους.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες περίπου 500 ασθενών με μεγάλους πνευμονικούς όζους, ώστε να αναπτύξει έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, με τη χρήση της ακτινολογίας. Η τεχνική μπορεί να εξάγει σημαντικές πληροφορίες από ιατρικές εικόνες που δεν εντοπίζονται εύκολα από το ανθρώπινο μάτι. Στη συνέχεια, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης δοκιμάστηκε για να διαπιστωθεί αν μπορούσε να εντοπίσει με ακρίβεια τους καρκινικούς όζους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορούσε να προσδιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου κάθε όζου με μεγάλη ακρίβεια (AUC 0,87).

Σύμφωνα με τη μελέτη, το σύστημα θα πρότεινε την έγκαιρη παρέμβαση για 18 από τους 22 (82%) όζους που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν ως καρκινικοί.

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί, επίσης, να βοηθήσει τους γιατρούς να λαμβάνουν ταχύτερες αποφάσεις για ασθενείς με όγκους που επί του παρόντος θεωρούνται μεσαίου κινδύνου.

Η ομάδα τόνισε ότι η μελέτη Libra βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι θα χρειαστούν περισσότερες δοκιμές, προτού το μοντέλο εισαχθεί στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.Μ.Β

Πηγή: Guardian


Τελευταία Ενημέρωση: 01 Μαΐου 2023 - 15:08

Τελευταιες Ειδησεις

30 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 30 Μαΐου
22:00
Κλειστοί δρόμοι στην επαρχία Λάρνακας λόγω κατολισθήσεων
21:45
Προτεραιότητα της κυβέρνησης η διασφάλιση της αξιοπιστίας της Κύπρου τόνισε ο Πρόεδρος
21:33
Έντεκα χρυσά μετάλλια για την Κύπρο στους ΑΜΚΕ
21:12
Άρχισε η διερεύνηση καταγγελιών για στημένα και ΚΟΠ - Διορίστηκαν ερευνώντες λειτουργοί (Βίντεο)
20:43
Χρυσοί Κάλια, Νικόλας και Αγάθη στην κολύμβηση και Αιμιλία Κολοκοτρώνη στη σφύρα
20:10
Τζουντόκα από χρυσάφι
20:05
ΟΗΕ: Σχεδόν 500 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
19:22
Mέχρι το τέλος του 2024 η λειτουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από Ισραήλ προς Κύπρο
18:54
Με 9 χρυσά μετάλλια μέχρι στιγμής η Κύπρος στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης
17:50
Έρευνα σε βάρος έξι αντιπολιτευτικών τηλεοπτικών δικτύων στην Τουρκία
17:39
Aυστηρότερα μέτρα θα λάβει η Μόσχα ως απάντηση στην επίθεση με drones
17:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand