Τρεις νέες εκθέσεις στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίσκια

Το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια παρουσιάζει τρεις σημαντικές νέες εκθέσεις. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζει μια επιλογή έργων από τα χαρακτικά που απέκτησε το Μουσείον στην περίοδο 2020-2022 και μια με θέμα Μυθικά πλάσματα. Η περιοδική έκθεση έχει ως θέμα τη στρατευμένη χαρακτική. Εκτίθενται περισσότερα από 100 έργα, βιβλία, μήτρες κ.ά., από την συλλογή του Μουσείου.

4- Χαμπής-Σπανός Κύπρος με δράκους.jpg

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ 2020-2022

Στην ετήσια έκθεση Νέες αποκτήσιες, με πάνω από 60 έργα παρουσιάζονται χαρακτικά, μήτρες, βιβλία, βιβλία καλλιτεχνών και αντικείμενα της συλλογής του Μουσείου από το 16ον αιώνα μέχρι και σύγχρονα, σε δυο άξονες:

- Να προφερθεί ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, ένα πανόραμα της χαρακτικής μέσα από την εμπλουτισμένη συλλογή του Μουσείου.

- Να μπορέσει ο θεατής να έρθει σε επαφή με διάφορες τεχνικές της χαρακτικής, παραδοσιακές και σύγχρονες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα σύγχρονων χαρακτών από διάφορες χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Ρωσίας, της Αυστραλίας και της Ασίας (Ιαπωνία, Βιετνάμ, Μπανγκλαντές), μεγάλα ονόματα της χαρακτικής των περασμένων αιώνων (Aldegrever, Piranesi, Daumier, Dufy, κ.ά.), Ελλαδίτες χαράκτες του 20ού και 21ου αιώνα (μεταξύ άλλων Γ. Κεφαλληνός, Π. Τέτσης) και Κύπριοι σύγχρονοι χαράκτες.

3- Σιατερλή-Αλλόδοξες αφίξεις 9.jpg

ΜΥΘΙΚΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ

Ειδικά αφιερωμένη στη φαντασία των παιδιών, η έκθεση προτείνει πάνω από 30 χαρακτικά της Ευρώπης, που αναπαριστούν μυθικά τέρατα από την ελληνική μυθολογία, τον Σατανά του Χριστιανισμού και τα πλάσματά του. Πέρα από την άμεση ανακάλυψη ή αναγνώριση των πλασμάτων από τον θεατή, τα περισσότερα χαρακτικά περιέχουν ένα άμεσο ηθικό περιεχόμενο, την πάλη του Καλού και του Κακού, καθώς και την προσωπική προσέγγιση του θέματος από τον καλλιτέχνη. Έργα που περνούν ένα συμβολικό ή ηθικό μήνυμα παρουσιάζονται δίπλα σε πιο ανάλαφρα, χαμογελαστά έργα καλλιτεχνών με γόνιμη φαντασία.

Λαϊκά έργα και έντεχνα παρουσιάζονται, από καλλιτέχνες διαφόρων εποχών και χωρών (G. Doré, W. Hogarth, S. Kalinov, J.P. Marchal κ. ά.), με έντονη παρουσία Ελλήνων και Κύπριων σύγχρονων χαρακτών: π. χ. Π. Γράββαλου, Δ. Σιατερλή, Χαμπή, Π. Λάρκου, Γ. Κωνσταντίνου.

Η ετήσιες εκθέσεις Νέες αποκτήσεις και Μυθικά πλάσματα είναι ανοικτές από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 – 13.00 και 16.00 - 18.00 Απρίλιος-Οκτώβριος (10.00 – 13.00 και 15.00 - 17.00 Νοέμβριος μέχρι 18 Φεβρουαρίου 2024).

1- Desmazières-Χορός του διαβόλου.jpg

ΣΡΑΤΕΥΜΕΝΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ

Για τους καλλιτέχνες κριτικούς παρατηρητές της κοινωνίας της εποχής τους και των κακώς κειμένων της εξουσίας ή πολιτικά προσηλωμένους στην υπεράσπιση των καταπιεσμένων και των θυμάτων, η χαρακτική ήταν και παραμένει ένα προνομιακό μέσο έκφρασης των πεποιθήσεων και των αγώνων τους. Με ανεξάρτητα ή ενταγμένα σε περιοδικά και βιβλία χαρακτικά, και μεταγενέστερα με αφίσες, λιθογραφημένες ή όφσετ, γίνεται δυνατή η ενημέρωση και η προσέγγιση μεγάλου αριθμού ανθρώπων και η ώθησή τους να προβληματιστούν και να εμπλακούν άμεσα, να επιστρατευτούν.

Σε τέσσερις ενότητες παρουσιάζονται 30 χαρακτικά ή αφίσες και 4 βιβλία. Αφορούν πρώτα τη στράτευση Κυπρίων για την τραγωδία του τόπου τους, και άλλων καλλιτεχνών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με πολέμους στην χώρα τους. Μια ενότητα αφιερώνεται σε έργα Ελλήνων και ξένων χαρακτών κατά της ελληνικής χούντας και στον εμφύλιο στην Ελλάδα. Εκτίθενται χαρακτικά των Χ. Δαγκλή και HAP Grieshaber, και αγωνιστική δουλειά του Α. Τάσσου.

To σημαντικό κεφάλαιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων προτείνει το πασίγνωστο Libertad de expresion του Μεξικάνου Α. Mexiac καθώς και έργα για τα αιτήματα των φοιτητών και τα δικαιώματα των γυναικών. Το τελευταίο, ευρύτατο, περιέχει πολιτικά χαρακτικά, στη μορφή της σάτιρας ή της εξύμνησης του λαού, και μια σκληρή όψη κοινωνιών που επιβάλλουν τρόπους ζωής και σκέψης, προσφέρουν όλες τις ανέσεις σε μερικούς ενώ οι άλλοι στερούνται τα βασικά αγαθά και καταπιέζονται μέχρι να εξαναγκαστούν να μεταναστεύσουν… Από τους «ζητιάνους» του J. Callot στο 17ο αιώνα, εξπρεσιονιστικές ξυλογραφίες του F. Masereel για τις μεγαλουπόλεις του 20ου αιώνα, μέχρι και τους μετανάστες των Γ. Τσαγγάρη και Σ. Παπαροδίτη.

Η περιοδική έκθεση με θέμα Στρατευμένη χαρακτική, είναι ανοικτή από Τετάρτη μέχρι και Κυριακή, με ωράριο 10.00 – 13.00 και 16.00 - 18.00 μέχρι τις 15 Ιουνίου 2023.

1- Al Baqsami-Αυτοπροσωπογραφία.jpg

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ Νέες αποκτήσεις

  1. Thuraya Al Baqsami, Αυτοπροσωπογραφία, 1980, λινογραφία
  2. Raoul Dufy, Notre-Dame de Bonne Chance, 1912, ξυλογραφία επιχρωματισμένη
  3. Παναγιώτης Τέτσης Νεκρή φύση, περ. 1990, λιθογραφία
  4. Παναγιώτης Πασάντας, Πτώση, οξυγραφία, 2013

2- Dufy-N.D. de Bonne Chance.jpg

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ Μυθικά πλάσματα

1- Erik Desmazières, Ο χορός του διαβόλου, 1992, χαλκογραφία

2- Jean-Paul Marchal, Graoully & Malibête, 2012, ξυλογραφία

3- Δήμητρα Σιατερλή, Αλλόδοξες αφίξεις, Μορφή 9, 2010, χαλκογραφία

4- Χαμπής, Κύπρος με δράκους, 1986, λινογραφία

1- Κρασιάς-Ευχή.jpg

ΛΕΖΑΝΤΕΣ ΕΡΓΩΝ ΕΚΘΕΣΗΣ Στρατευμένη χαρακτική

  1. Χαράλαμπος Κρασιάς Ευχή, 2015, λινογραφία

2.HAP Grieshaber, Ελευθερία ή θάνατος, 1973, όφσετ από ξυλογραφία

  1. Felix Rebolledo-Herrera, La justicia ! 1979, ξυλογραφία
  2. Στάθης Παπαροδίτης, Κάθε μέρα, 2016, λινογραφία

2- Grieshaber-Ελευθερία ή θάνατος.jpg

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Απριλίου 2023 - 09:35

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέπει σε κρατικούς λειτουργούς να μεταβούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου (Βίντεο)
13:03
Παράνομη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει την κατάσταση στη νεκρή ζώνη η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:54
Ατυχές περιστατικό χαρακτήρισε ο Μητσοτάκης την ακύρωση συνάντησης από τον Σούνακ
12:22
Έγκριση νομοσχεδίου για αστικό αναδασμό αποφάσισε το Υπουργικό
12:17
Πραγματοποιήθηκε το πρωί η τελετή διαβεβαίωσης 179 νέων αστυνομικών
11:58
ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Δεν έχει σημειωθεί κάποια αλλαγή από χθες στη νεκρή ζώνη (Βίντεο)
11:50
Σάκκαρη και Αλκαράθ σε αγώνα επίδειξης στο Μεξικό
11:47
Σε 1ο και 2ο όμιλο το ενδιαφέρον για πρόκριση στους «16» του Champions League
11:45
Ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Εντός εβδομάδων η επικύρωση της Τουρκίας
11:34
Νέα απάτη μέσω Facebook
11:27
Τμήμα Μετεωρολογίας- 2ο Δελτίο Καιρού 29/11/2023
11:13
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων του εκπαιδευτικού συστήματος
11:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand