Αρχίζει η εκπαίδευση προσωπικού σε ΓΝ Λευκωσίας και Μακάρειο από τον Accreditation Canada

Αρχίζει σήμερα η εκπαίδευση του προσωπικού του ΟΚΥπΥ στα δύο δημόσια νοσηλευτήρια της Λευκωσίας που θα τύχουν διεθνούς διαπίστευσης από τον οργανισμό Accreditation Canada.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΚΥπΥ, η εκπαίδευση του προσωπικού θα γίνει σύμφωνα με 19 διεθνή πρότυπα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και σύμφωνα με 17 στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, αντίστοιχα.

Στη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε ο ΟΚΥπΥ για το θέμα σήμερα, αναφέρθηκε ότι η διαπίστευση, την οποία ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού ο φορέας Accreditation Canada, με στόχο τη βελτίωση όλων των διεργασιών εντός των νοσηλευτηρίων, τόσο εκ μέρους του διοικητικού όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, θα ολοκληρωθεί το 2024, μετά την πάροδο των περιόδων αξιολόγησης των νοσηλευτηρίων. Στην πορεία αυτή, ο ΟΚΥπΥ θα αποφασίσει και για τη διαπίστευση περισσότερων νοσηλευτηρίων.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθούν στα δύο νοσοκομεία συναντήσεις για προσανατολισμό του προσωπικού, που θα ενημερώνουν για «τα διεθνή πρότυπα αριστείας, για τη συνεργατική εργασία και για μεθοδολογίες αξιολόγησης», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Accreditation Canada, Yuliya Shcherbina, στη διάσκεψη. Η ίδια πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία θα εφαρμόσουν διαδικασίες αυτό-αξιολόγησης και θα προχωρήσουν σε σχεδιασμούς για βελτιώσεις, υπό την καθοδήγηση του φορέα διαπίστευσης. Η εκπρόσωπος του φορέα σημείωσε ότι με το τέλος της εκπαίδευσης, ο φορέας θα συντάξει λεπτομερείς εκθέσεις, που θα αποτυπώνουν τους τομείς όπου σημειώθηκε βελτίωση και τους τομείς όπου σημειώθηκε επιτυχία.

«Η διαπίστευση είναι μία διαρκής διαδικασία ποιοτικής βελτίωσης και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο ΟΚΥπΥ αποφάσισε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι», κατέληξε, διαβεβαιώνοντας τον Οργανισμό ότι ο φορέας θα κάνει το καλύτερο δυνατό, για να παράσχει καθοδήγηση και στήριξη στην πορεία αυτή, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του.

Ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαδικασιών και Δικτύου Ποιότητας του ΟΚΥΠΥ, Νικόλας Νικολάου, ανέφερε ότι στόχος της εκπαίδευσης είναι να τεθούν σε εφαρμογή ειδικά πρότυπα, για συγκεκριμένες κλινικές και τμήματα, καθώς και γενικά πρότυπα, που αφορούν στην ολότητα του κάθε νοσηλευτηρίου.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι οι εργασίες εφαρμογής θα πραγματοποιηθούν μέσω της διεπιστημονικής ομάδας συνεργασίας και των πολυθεματικών ομάδων εργασίας του προσωπικού και η διαδικασία της εκπαίδευσης θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ενώ τα νοσηλευτήρια θα συνεχίσουν να έχουν επαφή με την ομάδα του Accreditation Canada σε εβδομαδιαία βάση. Σημείωσε ότι ο κύκλος της διαπίστευσης θα έχει τριετή διάρκεια και τον Οκτώβριο του 2024 θα γίνει η πρώτη επιθεώρηση.

Αναφερόμενος στα οφέλη από την εξασφάλιση της διαπίστευσης, είπε ότι ο ΟΚΥπΥ στοχεύει, «μεταξύ άλλων, στην καλλιέργεια κουλτούρας ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών, στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της ικανοποίησης των προσδοκιών των ασθενών, στον εντοπισμό τόσο των δυνατών, όσο και των αδύναμων σημείων στην καθημερινότητα και στις διαδικασίες γενικότερα, στην προώθηση και ενδυνάμωση της επικοινωνίας και συνεργασίας του προσωπικού, στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης του Οργανισμού, στην αναθεώρηση διαδικασιών στη βάση δεδομένων και δεικτών ποιότητας, στην καθιέρωση της δέσμευσης των επαγγελματιών υγείας σε υψηλότερα πρότυπα, παρέχοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και στην ενίσχυση της εργασιακής ικανοποίησης του προσωπικού».

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, είπε ο κ. Νικολάου, τα νοσηλευτήρια θα εξασφαλίσουν «επίσημη αναγνώριση ότι πληρούν και εφαρμόζουν αναγνωρισμένα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας στον τομέα υγείας», υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται υπομονή, επιμονή και συστηματική προσπάθεια και συμμόρφωση» για την επιτυχή πορεία στη διαδικασία αυτή.

Σε ερώτηση για το πλάνο εφαρμογής της διαπίστευσης σε περισσότερα νοσηλευτήρια, όπως είχε προαναγγελθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο κ. Νικολάου απάντησε ότι ο ΟΚΥπΥ αναμένει να δει πως θα εξελιχθεί η διαδικασία διαπίστευσης των δύο νοσηλευτηρίων στα οποία ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση, και ανάλογα θα εντάξει περισσότερα νοσηλευτήρια στο πρόγραμμα.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Μαρτίου 2023 - 15:13

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 26 Μαρτίου
22:00
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας
21:49
Εβδομάδα απολογιών για την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης της Λάρισας.
21:31
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
21:16
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"
20:56
Επαναπατρίζονται και τα τελευταία κλοπιμαία του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν (Βίντεο)
20:37
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς, λέει η Μέτσολα
20:09
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
19:53
"Οπαδοί" πυρπόλησαν και τα γραφεια της Cyprus public transport
19:20
Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές αύριο – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi
18:45
Μπορέλ για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
18:26
Σοβαρά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης (Βίντεο)
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand