Αρχίζει η εκπαίδευση προσωπικού σε ΓΝ Λευκωσίας και Μακάρειο από τον Accreditation Canada

Αρχίζει σήμερα η εκπαίδευση του προσωπικού του ΟΚΥπΥ στα δύο δημόσια νοσηλευτήρια της Λευκωσίας που θα τύχουν διεθνούς διαπίστευσης από τον οργανισμό Accreditation Canada.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΚΥπΥ, η εκπαίδευση του προσωπικού θα γίνει σύμφωνα με 19 διεθνή πρότυπα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και σύμφωνα με 17 στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ, αντίστοιχα.

Στη διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε ο ΟΚΥπΥ για το θέμα σήμερα, αναφέρθηκε ότι η διαπίστευση, την οποία ανέλαβε κατόπιν διαγωνισμού ο φορέας Accreditation Canada, με στόχο τη βελτίωση όλων των διεργασιών εντός των νοσηλευτηρίων, τόσο εκ μέρους του διοικητικού όσο και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, θα ολοκληρωθεί το 2024, μετά την πάροδο των περιόδων αξιολόγησης των νοσηλευτηρίων. Στην πορεία αυτή, ο ΟΚΥπΥ θα αποφασίσει και για τη διαπίστευση περισσότερων νοσηλευτηρίων.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθούν στα δύο νοσοκομεία συναντήσεις για προσανατολισμό του προσωπικού, που θα ενημερώνουν για «τα διεθνή πρότυπα αριστείας, για τη συνεργατική εργασία και για μεθοδολογίες αξιολόγησης», όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Accreditation Canada, Yuliya Shcherbina, στη διάσκεψη. Η ίδια πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία θα εφαρμόσουν διαδικασίες αυτό-αξιολόγησης και θα προχωρήσουν σε σχεδιασμούς για βελτιώσεις, υπό την καθοδήγηση του φορέα διαπίστευσης. Η εκπρόσωπος του φορέα σημείωσε ότι με το τέλος της εκπαίδευσης, ο φορέας θα συντάξει λεπτομερείς εκθέσεις, που θα αποτυπώνουν τους τομείς όπου σημειώθηκε βελτίωση και τους τομείς όπου σημειώθηκε επιτυχία.

«Η διαπίστευση είναι μία διαρκής διαδικασία ποιοτικής βελτίωσης και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ο ΟΚΥπΥ αποφάσισε να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι», κατέληξε, διαβεβαιώνοντας τον Οργανισμό ότι ο φορέας θα κάνει το καλύτερο δυνατό, για να παράσχει καθοδήγηση και στήριξη στην πορεία αυτή, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του.

Ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαδικασιών και Δικτύου Ποιότητας του ΟΚΥΠΥ, Νικόλας Νικολάου, ανέφερε ότι στόχος της εκπαίδευσης είναι να τεθούν σε εφαρμογή ειδικά πρότυπα, για συγκεκριμένες κλινικές και τμήματα, καθώς και γενικά πρότυπα, που αφορούν στην ολότητα του κάθε νοσηλευτηρίου.

Ο κ. Νικολάου εξήγησε ότι οι εργασίες εφαρμογής θα πραγματοποιηθούν μέσω της διεπιστημονικής ομάδας συνεργασίας και των πολυθεματικών ομάδων εργασίας του προσωπικού και η διαδικασία της εκπαίδευσης θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ενώ τα νοσηλευτήρια θα συνεχίσουν να έχουν επαφή με την ομάδα του Accreditation Canada σε εβδομαδιαία βάση. Σημείωσε ότι ο κύκλος της διαπίστευσης θα έχει τριετή διάρκεια και τον Οκτώβριο του 2024 θα γίνει η πρώτη επιθεώρηση.

Αναφερόμενος στα οφέλη από την εξασφάλιση της διαπίστευσης, είπε ότι ο ΟΚΥπΥ στοχεύει, «μεταξύ άλλων, στην καλλιέργεια κουλτούρας ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών, στην αύξηση της εμπιστοσύνης και της ικανοποίησης των προσδοκιών των ασθενών, στον εντοπισμό τόσο των δυνατών, όσο και των αδύναμων σημείων στην καθημερινότητα και στις διαδικασίες γενικότερα, στην προώθηση και ενδυνάμωση της επικοινωνίας και συνεργασίας του προσωπικού, στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής θέσης του Οργανισμού, στην αναθεώρηση διαδικασιών στη βάση δεδομένων και δεικτών ποιότητας, στην καθιέρωση της δέσμευσης των επαγγελματιών υγείας σε υψηλότερα πρότυπα, παρέχοντάς τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και στην ενίσχυση της εργασιακής ικανοποίησης του προσωπικού».

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, είπε ο κ. Νικολάου, τα νοσηλευτήρια θα εξασφαλίσουν «επίσημη αναγνώριση ότι πληρούν και εφαρμόζουν αναγνωρισμένα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας στον τομέα υγείας», υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται υπομονή, επιμονή και συστηματική προσπάθεια και συμμόρφωση» για την επιτυχή πορεία στη διαδικασία αυτή.

Σε ερώτηση για το πλάνο εφαρμογής της διαπίστευσης σε περισσότερα νοσηλευτήρια, όπως είχε προαναγγελθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο κ. Νικολάου απάντησε ότι ο ΟΚΥπΥ αναμένει να δει πως θα εξελιχθεί η διαδικασία διαπίστευσης των δύο νοσηλευτηρίων στα οποία ξεκινά σήμερα η εκπαίδευση, και ανάλογα θα εντάξει περισσότερα νοσηλευτήρια στο πρόγραμμα.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Μαρτίου 2023 - 15:13

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.