Ο Υπουργός Εσωτερικών προήδρευσε διυπουργικής σύσκεψης για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών

Την ικανοποίησή του για τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών σε θέματα πυρκαγιών αλλά και την καλύτερη επάρκεια των υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό σε σχέση με άλλες χρονιές, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά τη Διυπουργική Επιτροπή που συγκλήθηκε για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών.

Ο κ. Ιωάννου προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Άμυνας, ενώ την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου.

Παρόντες στη συντονιστική συνάντηση ήταν, επίσης, οι Αρχηγοί Αστυνομίας και Εθνικής Φρουράς, οι Έπαρχοι, η Διοικήτρια Πολιτικής Άμυνας, ο Διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών. Παρευρέθηκαν, επιπλέον, εκπρόσωποι από τα Τμήματα Μετεωρολογίας και Δημοσίων Έργων, από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και από τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Κύπρου.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2.jpg

Ο Υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι διεξήχθη η διυπουργική επιτροπή με όλους τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, στην παρουσία υπηρεσιακών από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα «με στόχο τον συντονισμό για πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών».

Αυτή η Επιτροπή σημείωσε, «λειτουργεί στην ουσία ως ένας προληπτικός μηχανισμός, ούτως ώστε να αξιολογήσουμε τον βαθμό ετοιμότητας των διαφόρων τμημάτων».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 1.jpg

Ενημέρωσε ότι έγινε «τοποθέτηση από όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα».

«Αξιολογήθηκε η επάρκεια σε εξοπλισμό, είτε αυτός αφορά σε πτητικά μέσα είτε μέσα πυρόσβεσης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι συζητήθηκε και η επάρκεια των αντιπυρικών έργων και ζωνών, καθώς και η δουλειά που γίνεται από τις Επαρχιακές Διοικήσεις.

«Εκεί όπου εντοπίστηκαν κάποια προβλήματα δόθηκαν άμεσα οδηγίες, ούτως ώστε έγκαιρα να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία», δήλωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε πως «σε γενικές γραμμές, και εγώ, αλλά και οι συνάδελφοι Υπουργοί είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, τόσο από τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών όσο και από την επάρκεια σε σχέση με προηγούμενες χρονιές σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά πόσον τα πτητικά μέσα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε περιστατικά πυρκαγιών, ο Υπουργός είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε από το Υπουργείο Γεωργίας «τα μέσα είναι έτοιμα να χειριστούν οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 3.jpg

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, η οποία αφορούσε στην επάρκεια στελέχωσης των υπηρεσιών, ο Υπουργός επισήμανε ότι δεν παρουσιάστηκε κάποιο θέμα στελέχωσης από οποιαδήποτε υπηρεσία κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Αντιθέτως, είπε, «έχουν στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως επίσης και με επιπλέον εξοπλισμό, είτε αφορά σε μικρά αυτοκίνητα πυρόσβεσης είτε ατομικό εξοπλισμό κ.ά.».

«Έχουν τροχοδρομηθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Άρα είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο όσον αφορά ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές», συνέχισε ο κ. Ιωάννου.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά πόσον αναμένεται να συντονιστούν, κατά το καλοκαίρι, κέντρα διαχείρισης σε αγροτικές περιοχές, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι, στη βάση των επιχειρησιακών σχεδίων, σε ό,τι αφορά στις ορεινές περιοχές αρμόδιο είναι το Τμήμα Δασών, ενώ για την ύπαιθρο και τις αστικές περιοχές είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σε άλλη σχετική ερώτηση, κατά πόσον έχει δημιουργηθεί κάποιο κέντρο επιχειρήσεων, ο Υπουργός εξήγησε ότι κεντρικό κέντρο επιχειρήσεων είναι το «Ζήνων» του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο ενεργοποιείται σε περίπτωση κρίσεων, σημειώνοντας ότι υπάρχουν επιμέρους Σχέδια, ανάλογα με το περιστατικό.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μαρτίου 2023 - 16:27

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαΐου
Συνεργασία με Τουρκία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζουν Μπορέλ - Βαρέλι
10:53
Πρ.Πετρίδης:«Θα είμαστε εκεί στις 15/6, νοουμένου ότι δεν υπάρξει άλλο ενδιαφέρον, έχουμε πλάνο, διαχειρίσιμο το χρέος» (vid)
10:49
Την Παρασκευή η ετήσια γιορτή βραβεύσεων της ΚΟΠ, τηελοπτικά από ΡΙΚ 2
10:47
Κλείδωσε το Champions League με Ζιρού η Μίλαν, 1-0 τη Γιουβέντους
10:42
Φράγκος: "Η ΑΕΚ το δικαιούται και θα το παλεύουμε μέχρι να βγει η ψυχή μας, αδικήσαμε τον εαυτό μας"
10:36
Τίτλοι τέλους Ν.Σαλαμίνας-Μάκη Παπαϊωάννου (ανακοίνωση)
10:27
Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το τουρκικό νόμισμα
10:22
Το συγκινητικό αντίο στον Παπουλή, βουρκωμένος ο Φώτης, φώναζε «Ομόνοια» και ο κόσμος απαντούσε «αιώνια» (pics/vid)
09:46
Μέτρα πρόληψης για τη σκόνη
09:42
Ανεπαρκές το ποσό επιδότησης εξοπλισμού για τον ΠΑΣΙΝ
09:33
Συζήτηση για την τηλεργασία υπό την προεδρία Παναγιώτου στο υπουργείο Εργασίας
09:15
Ουκρανικό και μεταναστευτικό στην ατζέντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ
09:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand