Πρωτογενές αρχειακό υλικό και το ντοκιμαντέρ "Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας" παρέδωσε στο ΡΙΚ ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974

Πρωτογενές αρχειακό υλικό και το ντοκιμαντέρ "Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας" παρέδωσε στο ΡΙΚ ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974.

Εκστρατεία ενημέρωσης για το κυπριακό εξήγγειλε ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ

Ο Σύνδεσμος Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 παρέδωσε σήμερα (Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023) στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου το πρωτογενές οπτικοακουστικό υλικό από τις συνεντεύξεις 23 αιχμαλώτων πολέμου, συνολικής διάρκειας περίπου 45 ωρών, οι περισσότερες απο τις οποίες έχουν ληφθεί στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου εκεί όπου εκτυλίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα της αιχμαλωσίας, ιδιαίτερα στην επαρχία της Κερύνειας και στον Πενταδάκτυλο.

Μέρος των συνεντεύξεων χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ του Συνδέσμου " Αιχμάλωτοι Μίας Προδοσίας ". Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή του Παγκύπριου Συνδέσμου Αιχμαλώτων 1974 και της εταιρείας Michaelangelo Cinematographic Services Ltd, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γεωργιάδη και έρευνα Χρύσανθου Χρυσάνθου. Το ντοκιμαντέρ μέσα από μια σειρά συγκλονιστικές μαρτυρίες παρουσιάζει τα δεινά που βίωσαν οι αιχμάλωτοι πολέμου στα χέρια του Αττίλα.

Ορισμένοι από τους αιχμαλώτους κάνοντας υπέρβαση των ψυχικών τους δυνάμεων πέρασαν για πρώτη φορά το κατοχικό οδόφραγμα για τον σκοπό αυτό και μίλησαν εκεί που έγινε η σύλληψη τους και σε τρεις περιπτώσεις αιχμάλωτοι που είχαν αποδράσει από το εκτελεστικό απόσπασμα ενώ είδαν δίπλα τους να πέφτουν νεκροί οι συμπολεμιστές τους .

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974, Βάσος Χρίστου ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος παραδίδει το αρχειακό υλικό και το ντοκιμαντέρ μας " Αιχμάλωτοι Μίας Προδοσίας " μήκους 93 λεπτών στο ΡΙΚ, ως θεματοφύλακα για να το αξιοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί τώρα και στο μέλλον όταν δεν θα βρίσκονται στη ζωή οι αιχμάλωτοι , ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές για να γνωρίζουν και αυτό το μέρος της ιστορίας με τη βαρβαρότητα του Τούρκου εισβολέα σε βάρος των Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων καθώς και να θυμίζει τη μεγάλη προδοσία εις βάρος του κυπριακού ελληνισμού.

Παραλαμβάνοντας το υλικό, ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο για τη σημαντική δωρεά και ανακοίνωσε ότι το ΡΙΚ θα αξιοποιήσει το πρωτογενές υλικό για την παραγωγή τριών σημαντικών ντοκιμαντέρ. Ο κύριος Τσώκος ανακοίνωσε ότι το ΡΙΚ ενόψει της συμπλήρωσης το 2024, 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή,τα εν λόγω τρία ντοκιμαντέρ θα χρησιμοποιηθούν ως βάση πάνω στην οποία η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα υλοποιήσει εντός του 2024 εκστρατεία ενημέρωσης για το κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Ευελπιστούμε, κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, ότι σε αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης για το κυπριακό θα έχουμε τη συνεργασία τόσο των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης στην Κύπρο όσο και των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης της Διασποράς.

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μαρτίου 2023 - 13:07

Τελευταιες Ειδησεις

07 Ιουνίου
Αποκλείστηκε κακόβουλη ενέργεια στο Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο σύμφωνα με το πόρισμα της Αστυνομίας
15:18
Στο 6,8% η ανεργία στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του έτους
14:43
Στο νοσοκομείο εσπευσμένα ο Πάπας Φραγκίσκος
14:21
Έτοιμος ακόμη και αύριο για συνάντηση με Τατάρ δηλώνει ο Πρόεδρος (Βίντεο)
14:08
Φλερτ ΑΠΟΕΛ με Καραμανώλη, σε καλό δρόμο οι επαφές με τη Δόξα
14:06
Ανακοίνωσε το deal με τον ΟΦΗ για μετεγγραφή του Καρώ το ΑΠΟΕΛ
14:03
Μενέλαος Μενελάου: Τα θετικά από τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων είναι περισσότερα από τα αρνητικά
13:59
Ουκρανία: Πληροφορίες για νεκρούς πολίτες και στρατιωτικούς μετά την καταστροφή του φράγματος
13:20
Μετεγγραφή στον άσσο για Οθέλλο, με Παναγιώτου
13:09
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 7 Ιουνίου
13:00
Φιορεντίνα-Γουέστ Χαμ: «Βιόλα» και «Σφυριά», με έπαθλο το τρόπαιο του Europa Conference League
12:36
Ρωσία : Πολίτης τραυματίστηκε μετά την πυροδότηση εκρηκτικών από ομάδες φιλο-ουκρανών
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand