Πυρηνικά στη Λευκορωσία: Διεθνής ανησυχία. Επικίνδυνη και ανεύθυνη η στάση της Ρωσίας λέει το ΝΑΤΟ (Βίντεο)

Μνήμες των ημερών του Ψυχρού Πολέμου ξυπνά η απόφαση της Μόσχας να εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Ο πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι η ανάπτυξη τους στη γειτονική χώρα δεν συνιστά παραβίαση της συνθήκης για τη διάδοση των πυρηνικών, γιατί και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος Ευρωπαίων συμμάχων τους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σχολίασε το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Αφού μετέφερε πυραύλους Ισκαντέρ που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Λευκορωσίας, τώρα ο Πούτιν κάνει το επόμενο βήμα, ανακοινώνοντας τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στο γείτονα και σύμμαχό του.

Όπως είπε «την 1η Ιουλίου, θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή της ειδικής αποθήκης για να τοποθετήσουμε τα τακτικά πυρηνικά όπλα στην Λευκορωσία».

Η ισορροπία τρόμου που έζησε ο πλανήτης στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου επανέρχεται στο μυαλό όλων. Ο Πούτιν διαβεβαιώνει ότι ο έλεγχος των πυρηνικών θα βρίσκεται στη Μόσχα και αντιτείνει ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν πυρηνικά στα εδάφη των συμμάχων τους: «συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάζουμε τις υποχρεώσεις μας, το τονίζω, χωρίς να παραβιάζουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».

«Πράγματι δεν παραβιάζει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών, ωστόσο παραβιάζει μια δήλωση που ο πρόεδρος Πούτιν έκανε μόλις πριν από 4 ημέρες μαζί με τον πρόεδρο Σι ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πυρηνικά εκτός συνόρων», σχολίασε ο ειδικός επί συγκεκριμένων θεμάτων Μαΐλς Πάουερ.

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση τακτικής, ωστόσο η ανησυχία είναι αιτιολογημένη, καθώς τα πυρηνικά θα βρίσκονται στο κατώφλι της ΕΕ και δίπλα σε τρία νατοϊκά μέλη τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.

«Ο Λευκός Οίκος απαντώντας απόψε λέει ότι οι αξιωματούχοι του δεν βλέπουν κανένα λόγο για να αλλάξει την πυρηνική της πολιτική και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών» ανέφερε δημοσιογράφος του NBC.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντιμίρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας

«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος.

Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου.

Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Μαρτίου 2023 - 17:21

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.