Συνάντηση Διοικητή ΚΤΚ με Πρόεδρο ΔΗΚΟ. Διαβεβαιώσεις ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν άμεση έκθεση στα διεθνή γεγονότα (Βίντεο)

Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας έχει σημαντική ρευστότητα και σημαντικά κεφάλαια και όχι άμεση έκθεση στα διεθνή γεγονότα που εξελίσσονται με τις καταρρεύσεις τραπεζών, διαβεβαίωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο.

Σε συνάντηση που είχαν στα γραφεία του ΔΗΚΟ, οι κ. Παπαδόπουλος και Ηροδότου συζήτησαν επίσης και το θέμα με τους δανειολήπτες και τα ΜΕΔ στις κυπριακές τράπεζες.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως το διεθνές τραπεζικό σύστημα διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας και είναι αναπόφευκτο και αναπόδραστο αυτή η αστάθεια θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Σημείωσε πως, γι αυτό τον λόγο, με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσε σήμερα τις διαβεβαιώσεις του Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και για το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα έκθεσης σε αυτούς τους τραπεζικούς κινδύνους τόσο σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα όσο και σε ό,τι αφορά την επάρκεια κεφαλαίων.

Το πιο σημαντικό από όλα, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι έχουμε ξανακερδίσει την αξιοπιστία μας ως κυπριακό τραπεζικό σύστημα και αυτή την αξιοπιστία πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, ιδιαίτερα μέσα σε αυτή την περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως με τον κ. Ηροδότου αντάλλαξαν απόψεις και για άλλα ζητήματα και κυρίως για το δίχτυ προστασίας που πρέπει να έχουν οι καλόπιστοι δανειολήπτες, χωρίς παράλληλα να επηρεάζεται η δυνατότητα είσπραξης από κακόπιστους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Ηροδότου για την ενδιαφέρουσα, εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση που είχαν σήμερα.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΚΤ ευχαρίστησε αρχικά τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για τη συνάντηση και την ανταλλαγή απόψεων πάνω στις διεθνείς εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

«Ο τραπεζικός μας τομέας έχει σημαντική ρευστότητα και σημαντικά κεφάλαια και όχι άμεση έκθεση στα γεγονότα που εξελίχθηκαν μέχρι τώρα. Φυσικά, δεν εφησυχαζόμαστε μέχρι να επανέλθει η ηρεμία στον τομέα αυτό και στην Ευρώπη και Παγκόσμια. Όμως, δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει συνετή πολιτική και από τις ίδιες τις τράπεζες και από τις εποπτικές αρχές έτσι ώστε η ανθεκτικότητα να κτίζεται κατά την περίοδο που υπάρχει ομαλότητα», είπε.

Οσον αφορά τους δανειολήπτες και τα ΜΕΔ, ο κ. Ηροδότου είπε πως ενημέρωσε τον κ. Παπαδόπουλο για τη συνάντηση που είχε με τους εκτελεστικούς Διευθυντές των Τραπεζών νωρίτερα αυτή τη βδομάδα, κατά την οποία τους είχε θέσει τα ζητήματα των έγκαιρων και γρήγορων αναδιαρθρώσεων με τους φερέγγυους δανειολήπτες, κάτι που ωφελεί και τους δανειολήπτες και τις ίδιες τις τράπεζες, αλλά φυσικά, και την ίδια την οικονομία.

Ο Διοικητής της ΚΤ είπε στη συνέχεια πως συζήτησαν και το θέμα του πληθωρισμού και της πρόβλεψης του πληθωρισμού, πολιτική που εφαρμόζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Καταλήγοντας, ο κ. Ηροδότου είπε πως ενημέρωσε επίσης τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το πόσο καλές είναι πλέον οι σχέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή το ευρωσύστημα αλλά και για την πλήρη συνεργασία σε επίπεδο Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία είναι πολύ σημαντική ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν αυτές οι διεθνείς εξελίξεις.

Πηγή: ΡΙΚ/ΚΥΠΕ

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2023 - 14:46

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Μονόωρη στάση εργασίας σήμερα για το προσωπικό του ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
05:53
Τμήμα Μετεωρολόγιας 1ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
05:35
28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.