Στην Κύπρο ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος

Στην Κύπρο ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος, σε άνδρες και γυναίκες, με 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που διοργάνωσαν η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου και η φαρμακοβιομηχανία Medochemie.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, δράση για τη διαφώτιση του κοινού, με αφορμή τον Ευρωπαϊκό Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, ανέλαβε η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου, με σύμμαχο τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie και την αρωγή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ στην Κύπρο είναι ο τρίτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος, σε άνδρες και γυναίκες, με 350 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Ο Πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Ανδρέας Ευγενίου, ανέφερε ότι η σημασία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, είτε επειδή μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο με την ανεύρεση και αφαίρεση πολυπόδων, είτε διότι, αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο, τα ποσοστά πλήρους αποθεραπείας είναι πολύ υψηλά - 6 στις 10 περιπτώσεις. Παράλληλα, ο Δρ Ευγενίου υπέδειξε ότι η Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου συμβάλλει ουσιαστικά στην καθιέρωση πληθυσμιακού προληπτικού προγράμματος για τακτικό έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων.

Τα συμπεράσματα έρευνας της Αμερικανικής Ογκολογικής Εταιρείας, ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη πληθυσμιακού προληπτικού προγράμματος για ασυμπτωματικά άτομα, παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ Λούης Λοΐζου.

Ο Δρ Λοΐζου υπέδειξε, ότι βάσει της έρευνας τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών έχει διπλασιαστεί, ενώ πλέον ο καρκίνος όταν διαγνωστεί βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Μπορούμε να σώσουμε ζωές, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποτελεσματική πρόληψη σε κοινωνικό επίπεδο και με την έγκαιρη διάγνωση σε κλινικό επίπεδο, ήταν το μήνυμα του Προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ Πέτρου Αγαθαγγέλου.

Συγχαίροντας την Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου και την Medochemie για την πρωτοβουλία, υπέδειξε ότι τέτοιες εκστρατείες συμβάλλουν εποικοδομητικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι στρατηγικές και η πολιτικές υγείας να διασφαλίζουν, σε πρώτο στάδιο, την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση όλων των δικαιούχων του συστήματος υγείας, στις υπηρεσίες προληπτικής και διαγνωστικής ιατρικής.

Η Medochemie υπέδειξε ο Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας, Νίκος Χρηστίδης, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής της Ευθύνης στηρίζει την Γαστρεντερολογική Εταιρεία Κύπρου στον αγώνα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες άνω των πενήντα ετών να διαθέσουν λίγα λεπτά από τον χρόνο τους και να ενημερωθούν από το γιατρό τους, για τους τρόπους εξέτασης, διάγνωσης και αντιμετώπισης της σοβαρής αυτής νόσου, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη θεραπεία.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2023 - 15:20

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

31 Μαΐου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 31 Μαΐου
18:00
Υποθαλάσσιο αγωγό Αφροδίτης - Αιγύπτου ανακοίνωσε η NewMed Energy
17:21
Δικαιώθηκε ο τέως υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας
16:58
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3o Δελτίο Καιρού 31/5/23
16:33
Στον 3ο γύρο του Ρολάν Γκαρός προκρίθηκε ο Τσιτσιπάς
16:24
Χειροπέδες σε δύο οδηγούς για όριο ταχύτητας
16:18
Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος
16:00
Ρωσία: Επίθεση με drones σε δύο διυλιστήρια πετρελαίου
15:21
Σύντομα προτάσεις στο Υπουργικό για βελτίωση των συνθηκών στις Κεντρικές Φυλακές (Βίντεο)
14:41
Παράταση μέχρι 2 Οκτωβρίου για υποβολή φορολογικών δηλώσεων (Βίντεο)
14:00
Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου
13:37
Αρχίζει σήμερα η καταβολή του Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας
13:32
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand