Η διαίρεση της Κύπρου αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα τόνισε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

"Η Ευρώπη δεν θα είναι ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη", δήλωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στην έναρξη της συνάντησής της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι η διαίρεση της Κύπρου δεν αποτελεί κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό θέμα.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, απέδειξε ότι μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη.

"Προσδοκώ", είπε απευθυνόμενη στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, "να ακούσω τις προτάσεις σας, για να δοθεί νέα δυναμική, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Χαρακτηρίζοντας την Κύπρο καρδιά της Ευρώπης και κύρια ευρωπαϊκή πύλη προς τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπογράμμισε ότι είναι ενήμερη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στο μεταναστευτικό.

"Ούτε και αυτό αποτελεί κυπριακό θέμα. Κανένα κράτος - μέλος επιτρέπεται  να αφεθεί μόνο στη διαχείριση του μεταναστευτικού και πρέπει να προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύλου", ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΜΕΤΣΟΛΑ.jpg


Ευχαριστώντας την κυρία Μέτσολα για την ισχυρή υποστήριξη και τις ευαισθησίες της σε σχέση με την Κύπρο και το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι θα συζητήσουν τρόπους με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να βοηθήσει στην επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει ρόλο καταλύτη για επάνοδο της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου διακόπηκαν το 2017, στο Κραν Μοντάνα.

Τόνισε, επίσης, ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό, στο οποίο η Κύπρος χρειάζεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά και το ουκρανικό, όπου η Κύπρος βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, γιατί καμιά παραβίαση κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας από οποιαδήποτε χώρα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.


ΣΜ/ΠΧ/ΠΠ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Μαρτίου 2023 - 07:07

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαΐου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2o Δελτίο Καιρού (29/5/23)
11:31
Συνεργασία με Τουρκία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζουν Μπορέλ - Βαρέλι
10:53
Πρ.Πετρίδης:«Θα είμαστε εκεί στις 15/6, νοουμένου ότι δεν υπάρξει άλλο ενδιαφέρον, έχουμε πλάνο, διαχειρίσιμο το χρέος» (vid)
10:49
Την Παρασκευή η ετήσια γιορτή βραβεύσεων της ΚΟΠ, τηλεοπτικά από ΡΙΚ 2
10:47
Κλείδωσε το Champions League με Ζιρού η Μίλαν, 1-0 τη Γιουβέντους
10:42
Φράγκος: "Η ΑΕΚ το δικαιούται και θα το παλεύουμε μέχρι να βγει η ψυχή μας, αδικήσαμε τον εαυτό μας"
10:36
Τίτλοι τέλους Ν.Σαλαμίνας-Μάκη Παπαϊωάννου (ανακοίνωση)
10:27
Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το τουρκικό νόμισμα
10:22
Το συγκινητικό αντίο στον Παπουλή, βουρκωμένος ο Φώτης, φώναζε «Ομόνοια» και ο κόσμος απαντούσε «αιώνια» (pics/vid)
09:46
Μέτρα πρόληψης για τη σκόνη
09:42
Ανεπαρκές το ποσό επιδότησης εξοπλισμού για τον ΠΑΣΙΝ
09:33
Συζήτηση για την τηλεργασία υπό την προεδρία Παναγιώτου στο υπουργείο Εργασίας
09:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand