Ποια φρούτα και λαχανικά έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα

Τα μύρτιλα, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους και τα πλούσια σε φυτικές ίνες πράσινα φασόλια, προστέθηκαν στη φετινή «βρώμικη δωδεκάδα» των μη βιολογικών προϊόντων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χημικά και φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση περιβαλλοντικής υγείας.

Οι ερευνητές της οργάνωσης ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Κάθε χρόνο, υπάλληλοι του USDA αναλύουν φρούτα και λαχανικά για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

Η λίστα των επιβαρυμένων τροφών αναλυτικά για το 2023

– Φράουλες

– Σπανάκι

– Λάχανο, σέσκουλα

– Ροδάκινα

– Αχλάδια

– Νεκταρίνια

– Μήλα

– Σταφύλια

– Πιπεριές, καυτερές πιπεριές

– Κεράσια

– Μύρτιλα

– Φασολάκια

Σύμφωνα με την έκθεση, ανιχνεύθηκαν συνολικά 210 φυτοφάρμακα σε 12 τρόφιμα. Η λαχανίδα και το άγριο λάχανο περιείχαν τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων – 103 είδη – ενώ οι καυτερές και οι απλές πιπεριές, 101 είδη.

«Ορισμένες από τις αναλύσεις του USDA δείχνουν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί προ πολλού από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Χρειάζεται πολύ αυστηρότερη ομοσπονδιακή ρύθμιση και εποπτεία αυτών των χημικών ουσιών», αναφέρει η έκθεση.

«Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά εξ ορισμού» δήλωσε η Τζέιν Χούλιχαν, πρώην αντιπρόεδρος έρευνας της EWG, η οποία δεν συμμετείχε στην έκθεση.

«Σκοπός τους είναι να βλάπτουν τους ζωντανούς οργανισμούς και αυτή η εγγενής τοξικότητα έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου για ορμονική δυσλειτουργία, καρκίνο και βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα», πρόσθεσε.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Η EWG συνέταξε μια λίστα με λαχανικά και φρούτα τα οποία έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα. Σχεδόν το 65% των τροφίμων της λίστας δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων.

Φρούτα και λαχανικά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα

– Αβοκάντο

– Γλυκό καλαμπόκι

– Ανανάς

– Κρεμμύδια

– Παπάγια

– Κατεψυγμένος αρακάς

– Σπαράγγια

– Πεπόνι

– Ακτινίδιο

– Λάχανο

– Μανιτάρια

– Μάνγκο

– Γλυκοπατάτες

– Καρπούζι

– Καρότα

Όταν ελέγχθηκαν για τελευταία φορά το 2014, τα μύρτιλα περιείχαν ίχνη από 50 διαφορετικά φυτοφάρμακα. Οι δοκιμές το 2020 και το 2021 ανίχνευσαν 54 διαφορετικά φυτοφάρμακα – περίπου την ίδια ποσότητα. Δύο εντομοκτόνα, το phosmet και το malathion, βρέθηκαν σχεδόν στο 10% των δειγμάτων, αν και τα επίπεδα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία.

Μια υψηλή δόση αυτών των χημικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία, μείωση του καρδιακού ρυθμού, εμετό, αδυναμία, παράλυση και επιληπτικές κρίσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Γιατί τα επίπεδα ορισμένων φυτοφαρμάκων είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν;

«Παρατηρούμε μείωση χρήσης ορισμένων φυτοφαρμάκων από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος για την προστασία της ποιότητας των τροφίμων», δήλωσε ο Αλέξις Τέμκιν, τοξικολόγος στην EWG. «Παρατηρούμε όμως και αύξηση στη χρήση άλλων φυτοφαρμάκων τα οποία μπορεί να μην είναι ασφαλέστερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια προσπάθεια για τη συνολική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων».

Ο Κρις Νόβακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CropLife America, μιας βιομηχανικής ένωσης, δήλωσε στο CNN ότι η έκθεση «παραποιεί σκόπιμα» τα στοιχεία του USDA.

«Οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τον έλεγχο εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών που απειλούν την υγιεινή και την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών», σημείωσε ο Νόβακ. «Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας δημιουργεί σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να μην καταναλώνουν καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά».

Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων δήλωσε στο CNN ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των νομικών ορίων των φυτοφαρμάκων που έχουν καθοριστεί με σημαντική επιστημονική συναίνεση.

Επιλέξτε βιολογικά, προτείνουν οι ειδικοί

Πολλά φρούτα και λαχανικά με υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε δεν θα πρέπει να σταματήσετε να τα καταναλώνετε, συμβουλεύουν οι ειδικοί. Αν και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά δεν είναι πιο θρεπτικά, έχουν ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων, εξήγησε ο Τέμκιν.

«Όταν ένα άτομο καταναλώνει βιολογικά φρούτα και λαχανικά, τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στα ούρα του μειώνονται ραγδαία», πρόσθεσε.

«Εάν τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι διαθέσιμα ή είναι πολύ ακριβά, θα συνιστούσα οπωσδήποτε να τα ξεφλουδίζετε και να τα πλένετε σχολαστικά με νερό», συμβουλεύει ο Τέμκιν. «Αποφύγετε τα απορρυπαντικά. Το ξέπλυμα με νερό θα μειώσει τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων».

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συμβουλεύει επίσης:

– Πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά την προετοιμασία των φρέσκων προϊόντων.

– Ξέπλυμα των προϊόντων πριν από το ξεφλούδισμα, ώστε να μην μεταφέρονται βρωμιά και βακτήρια από το μαχαίρι στο φρούτο ή το λαχανικό.

– Χρήση μιας καθαρής βούρτσας λαχανικών για να τρίβετε φρούτα ή λαχανικά με σκληρή φλούδα, όπως τα μήλα και τα πεπόνια.

– Στέγνωμα των προϊόντων με καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για περαιτέρω μείωση των βακτηρίων που μπορεί να υπάρχουν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ/CNN

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2023 - 16:48

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Το Ισραήλ προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία
05:56
«Αμάλθεια»: Συνάντηση 40 και πλέον κρατών στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Κόμπος (ΒΙΝΤΕΟ)
05:55
Επί ποδός καθ'όλη της διάρκεια της νύχτας δεκατρία συνεργεία της Πυροσβεστικής για να επιλύσουν τα προβλήματα
05:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.