Χάθηκε η εμπιστοσύνη παρά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Στο κόκκινο οι αγορές (Βίντεο)

ρεπορτάζ Κωνσταντίνος Τσιντάς

Ποιος θα πίστευε ποτέ ότι η Ελβετία-πάλαι ποτέ παγκόσμιο σύμβολο χρηματοπιστωτικής ισχύος και ακλόνητη τραπεζική εγγύηση, θα έχανε-οπως εξελίσσονται τα δεδομένα- την μακραίωνη αξιοπιστία της, μαζί με την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Και ομως έγινε, σε πορεία που μόνο δυσοίωνες προοπτικές προδιαγράφει. Οι δονήσεις στην Credit Suisse των 50 χιλιάδων προσωπικού, και η προσπάθεια απορρόφησης των κραδασμών, με εξαγορά της από της UBS μέσω κρατικών εγγυήσεων, πρωτοφανής ενέργεια στη σύγχρονη Ελβετική ιστορία, είχαν το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς το πρόβλημα είναι πιο συστημικό από ότι αρχικά εκτιμάτο και οι ανησυχίες μεγαλύτερες.

H UBS θα πληρώσει 3.23 δισεκατομμύρια δολλάρια για την Credit, κληρονομώντας 5.4 δισεκατομμύρια σε χρέος, με ένεση ρευστότητας 108 δισεκατομμυρίων από την Ελβετία, στις μεγαλύτερες εγγυήσεις από το 2008.

Για ιστορική μέρα έκανε λόγο ο Πρόεδρος της UBS. Παρόλα αυτά οι φόβοι δεν καθησυχάστηκαν-οι τραπεζικές μετοχές κατρακυλούσαν το πρωί στα διεθνή χρηματιστήρια, με την HSBC σε χαμηλό δύο και πλέον μηνών, καθώς-1ον ή εμπιστοσύνη που χάθηκε φαίνεται αυτή τη στιγμή δύσκολο να ανακτηθεί πλήρως, 2ον-πολλοί κάτοχοι ομολόγων της Credit Suisse θα υποστούν μεγάλες απώλειες συντηρώντας κινδύνους μετάδοσης-3ον-η ευθραυστη κατάσταση των Αμερικανικών τραπεζών-και ολα αυτά-στο καζάνι των προκλήσεων για τις Κεντρικές Τράπεζες καθώς παλεύουν με τον πληθωρισμό.

Αυτό φαίνεται να εκμηδένισε την αισιοδοξία, με ειδικούς να δηλώνουν ότι το πρόβλημα απλά μεταφέρθηκε από τη μία τράπεζα στην άλλη.

Την ίδια ώρα, αναλυτές επισημαίνουν το γεγονός ότι η Ελβετία είναι τώρα εκτεθειμένη και εξαρτημένη από ένα και μόνο δανειστή και διαθέτει πλέον μια και μόνο διεθνή τράπεζα-η οποία έχει διογκωθεί υπερβολικά για ένα κράτος του μεγέθους της Ελβετίας. Τόσο, που δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν απολύσεις, σύμφωνα με σχετικό memo στο προσωπικό της Credit Suisse.

Η παρούσα κινητοποίηση του συστήματος, θεωρείται η μεγαλύτερη παγκόσμια παρέμβαση από καιρό πανδημίας, για στήριξη του οικοδομήματος και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, χαρακτηρίζοντας ζωτικής σημασίας την εξαγορά από τη UBS, σημειώνει ότι θα ενισχύσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης με δάνεια αν χρειαστεί. Και αυτό, καθώς κορυφώνεται ο συντονισμός Ευρώπης, Ελβετίας, Βρετανίας, Ιαπωνίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά-χρηματοπιστωτικών υπερδυνάμεων-για δημιουργία επαρκούς ρευστότητας.

Την ίδια ώρα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, η First Republic μπήκε σε αξιολόγηση σκουπιδιών από τους Standard and Poors με την ενίσχυση των 30 δις να αποδεικνύεται ανεπαρκής. Γενικότερα, οπως συζητείται, η στάση των μεγαλοκαταθετών θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια-τόσο της Credit Suisse, όσο και των τραπεζών ως πηγές συντήρησης και επένδυσης πλούτου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Μαρτίου 2023 - 20:26

Πηγή: Τηλεόραση ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Οκτωβρίου
Στις Βρυξέλλες χιλιάδες Αρμένιοι - Καταγγέλουν "συνενοχή" της Ευρώπης για την επίθεση των Αζέρων
21:10
Παραδέχτηκε 7 διαρρήξεις και κλοπές
21:02
Μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις ασφαλείας για την Ουκρανία ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
20:56
Ο Ott Tänak κέρδισε το Ράλι Χίλης με το Ford Puma της M-Sport
20:41
Πορεία διαμαρτυρίας Αρμενίων της Κύπρου για τις ωμότητες των Αζέρων στο Αρτσάχ
20:19
Πολωνία: Μαζική διαδήλωση υποστηρικτών της αντιπολίτευσης πριν τις βουλευτικές εκλογές
19:49
Μήνυμα Προέδρου για την Εθνική Επέτειο της Ανεξαρτησίας (ΒΙΝΤΕΟ)
19:08
Συσσώρευση νερού στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
19:04
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριάκη 1 Οκτωβρίου
18:00
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα εξέδωσε το Τμήμα Μετεωρολογίας
17:41
Στην Ισπανία 13 νεκροί μετά από πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης
17:17
Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ παραμένουν πλήρως προσηλωμένες στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας
16:28
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand