ΟΗΕ: Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λευκορωσία, κάνει λόγο έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας

Ο ΟΗΕ έκανε σήμερα λόγο για ενδεχόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι αρχές της Λευκορωσίας εναντίον των αντιπάλων του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας βίας και καταστολής που κατευθύνεται εσκεμμένα εναντίον εκείνων που αντιτίθενται --ή θεωρούνται ως τέτοιοι-- στην κυβέρνηση ή έχουν εκφράσει επικριτικές απόψεις», αναφέρει η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Ύπατη Αρμοστεία θεωρεί πως «ορισμένες από τις παραβιάσεις αυτές μπορεί να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συνεχίζει το έγγραφο.

Η έκθεση --που καλύπτει την περίοδο 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου 2022-- στηρίζεται σε συνεντεύξεις με 207 θύματα και μάρτυρες και σε ανάλυση άνω των 2.500 αποδεικτικών στοιχείων, κυρίως φωτογραφιών, βίντεο, ιατρικών και δικαστικών φακέλων.

Τεκμηριώνει «γενικευμένες και συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της παράνομης στέρησης της ζωής και πολλών περιπτώσεων αυθαίρετης στέρησης της ελευθερίας, βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, καθώς και σεξουαλικής και σεξιστικής βίας, παραβιάσεων των δικαιωμάτων στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι ειρηνικώς και του συνεταιρίζεσθαι, και την άρνηση κανονικής διαδικασίας και ίσης προστασίας του νόμου», δήλωσε η Ελίζαμπετ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, στην τακτική συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Η έκθεσή μας αποτυπώνει μια απαράδεκτη εικόνα της ατιμωρησίας και της σχεδόν πλήρους καταστροφής του πολιτικού χώρου και των βασικών ελευθεριών στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η κυβέρνηση οφείλει στον λαό της να θέσει τέλος σε αυτή τη μαζική καταστολή και να διεξαγάγει αμερόληπτες και διαφανείς έρευνες προκειμένου να διασφαλίσει πως οι υπεύθυνοι σοβαρών παραβιάσεων θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», υπογράμμισε ο Τουρκ.

Η καταστολή ακολούθησε το ιστορικό κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε το 2022 μετά την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Λουκασένκο σε μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από μαζική νοθεία, σύμφωνα με τους παρατηρητές.

Αυτές οι πράξεις διαμαρτυρίας οδήγησαν σε χιλιάδες συλλήψεις, περιπτώσεις βασανιστηρίων, πολλούς θανάτους διαδηλωτών, βαριές ποινές και αναγκαστικές εξορίες.
«Αν και η πρώτη ευθύνη για την καταπολέμηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανήκει στη Λευκορωσία, η έκθεση απευθύνει έκκληση στις χώρες μέλη του ΟΗΕ να σκεφθούν να εργαστούν για την απόδοση ευθυνών μέσω εθνικών διαδικασιών στη βάση αποδεκτών αρχών εξωχώριας και καθολικής αρμοδιότητας», επιμένει η Ύπατη Αρμοστεία.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2023 - 14:47

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 26 Μαρτίου
22:00
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας
21:49
Εβδομάδα απολογιών για την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης της Λάρισας.
21:31
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
21:16
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"
20:56
Επαναπατρίζονται και τα τελευταία κλοπιμαία του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν (Βίντεο)
20:37
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς, λέει η Μέτσολα
20:09
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
19:53
"Οπαδοί" πυρπόλησαν και τα γραφεια της Cyprus public transport
19:20
Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές αύριο – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi
18:45
Μπορέλ για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
18:26
Σοβαρά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης (Βίντεο)
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand