Ο ΟOΣA αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, παραμένουν οι ευπάθειες

O Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία το 2023, καθώς παρατηρείται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η Κίνα εξέρχεται από τους περιορισμούς του κορωνοϊού, αλλά προειδοποιεί για ευπάθειες όπως αυτές που καταγράφονται τον αμερικανικό τραπεζικό τομέα.

Έπειτα από την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα ανέλθει στο 2,6%.  Αναβάθμισε επίσης και την εκτίμηση για το 2024 η οποία ανέρχεται πλέον στο 2,9%, από το 2,7% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Ωστόσο, ο ρυθμός αυτός παραμένει χαμηλότερος από τον περσινό ρυθμό ανάπτυξης του 3,2%, λέει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεση για τις οικονομικές προοπτικές με τίτλο «Εύθραυστη ανάκαμψη».

«Άρχισαν να καταγράφονται περισσότερες θετικές ενδείξεις, με τις επιχειρήσεις και το αίσθημα των καταναλωτών να αρχίζει να βελτιώνεται, οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας υποχωρούν και την Κίνα επανανοίγει», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποιεί πως «η βελτίωση στις προοπτικές παραμένει ακόμη εύθραυστη», προσθέτοντας ότι «οι κίνδυνοι έχουν καταστεί κάπως πιο ισοζυγισμένοι, αλλά παραμένουν καθοδικοί»

Ο ΟΟΣΑ επικαλείται την αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τον κίνδυνο νέας πίεσης στις ενεργειακές αγορές και τον αντίκτυπο των αυξανόμενων επιτοκίων.

«Οι ενδείξεις για τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έχουν αρχίζει να διαφαίνονται σε μέρη του τραπεζικού τομέα, περιλαμβανομένων των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Σημειώνει επίσης ότι «τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να έχουν ισχυρότερες επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη απ’ ότι αναμένεται, ιδιαίτερα αν αποκαλύψουν χρηματοοικονομικές ευπάθειες».

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων έχει διασυνδεθεί με την κατάρρευση της αμερικανικής Silicon Valley Bank η οποία κατέγραψε απώλειες $1,8 δις λόγω της απώλειας της αξίας των ομολόγων που είχε στον ισολογισμό της συνεπεία της αύξησης των επιτοκίων. Μια δεύτερη τράπεζα, η Signature Bank κατέρρευσε το Σαββατοκύριακο, ενώ η First Republic Bank, διασώθηκε την Πέμπτη όταν ένας συνασπισμός άλλων τραπεζών κατέθεσε στην τράπεζα ρευστότητα ύψους $30 δισ.

Εξάλλου, ο ΟΟΣΑ μείωσε οριακά (0,1%) την εκτίμηση του για τον πληθωρισμό στο 5,9% το 2023, αν και προχώρησε σε αύξηση του δομικού πληθωρισμού (εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας) στο 4%.

Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει περιοριστική, μέχρι οι πληθωριστικές πιέσεις να οδηγηθούν ξεκάθαρα προς τα κάτω με διατηρήσιμο τρόπο, καθώς οι πιέσεις στις αγορές της ενέργειας μπορεί να επανεμφανιστούν, λέει ο ΟΟΣΑ.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2023 - 16:50

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε άντρας, 37 ετών, για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών
12:24
Αννίτα Δημητρίου:Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμβιβάζεται με τίποτε λιγότερο από το αυτονόητο, που είναι η ελευθερία και η επανένωση της πατρίδας (Βίντεο)
11:56
Αίθριος ο καιρός - Υποχωρεί η σκόνη το απόγευμα
10:57
Αμβούργο: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς, σε κατοικημένη περιοχή
10:33
Με δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε σήμερα ο Λίβανος
09:37
Νέα τραγωδία με ναυάγιο μεταναστών σημειώθηκε στα ανοικτά της Τυνησίας
08:27
Γιόαβ Γκαλάντ: Ζήτησε την παύση για ένα μήνα, της διαδικασίας που αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου
08:00
Υποχωρεί το απόγευμα η σκόνη
06:42
Σεισμός 5,4 ρίχτερ σημειώθηκε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα στην περιφέρεια Αντοφαγάστα της Χιλής
06:37
Στη ζώνη της θερινής ώρας από τις τρεις τα ξημερώματα
06:33
Επαναλειτουργεί σταδιακά η πύλη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας
06:32
Εκτός ελέγχου μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ισπανία
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand