Κωνσταντίνος Κόμπος: Ουδέποτε θα αποδεχτούμε λύση έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο

Ουδέποτε θα αποδεχτούμε λύση έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή. Ο κ. Κόμπος τόνισε ότι «απορρίπτουμε τέτοιες ιδέες χωρίς τον παραμικρό δισταγμό».

Περιγράφοντας το όραμα για μια ελεύθερη, επανενωμένη Κύπρο, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, η οποία να αποτελεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης, συμφιλίωσης, και πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η λύση του προβλήματος επιδιώκεται μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής συνολικής και βιώσιμης λύσης, στα πλαίσια μιας ΔΔΟ με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα, όπως αυτή προσδιορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα. Περαιτέρω, θα πρέπει η λύση αυτή να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σεβόμενη πλήρως τις αρχές, τις αξίες επί των οποίων εδράζεται και λειτουργεί η ΕΕ», ανέφερε, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να διακηρύσσουμε και αυτό πράττουμε καθημερινά, ότι ουδέποτε θα αποδεχτούμε λύση έξω από αυτό το πλαίσιο. Απορρίπτουμε τέτοιες ιδέες χωρίς τον παραμικρό δισταγμό».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους. «Δυστυχώς αυτό είναι πλέον σε τακτική βάση. Αντικρούουμε αυτές τις ενέργειες και ταυτόχρονα απαντούμε στις απόπειρες υπόσκαψης της διεθνώς αναγνωρισμένης κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της Αμμοχώστου, «όπου οι παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων έχουν σκοπό να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», ο κ. Κόμπος είπε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη πλην της παράδοσης των Βαρωσίων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ, θα αποτελεί μία ακόμα συνεχιζόμενη επίθεση κατά της διεθνούς νομιμότητας. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «η δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας ζητήματος είναι ταυτόχρονα και θέμα επιβίωσης».

Επιπλέον, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι η κυπριακή εξωτερική πολιτική δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο γεγονός ότι είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. «Αυτή υπήρξε η μεγαλύτερη επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να λειτουργούμε ως γέφυρα με άλλα κράτη που δεν είναι εντός της ΕΕ», ειδικά ως προς κράτη της περιοχής.

«Γέφυρα όμως αποτελεί και η ενεργοποίηση της ορθοδοξίας, για προώθηση λύσεων σε κρίσιμα προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Η συνέργεια και η συνεργασία είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αποφύγουμε αδιέξοδα, να βρούμε λύσεις, να λειτουργήσουμε μεθοδικά», ανέφερε ο Υπουργός, εκφράζοντας την εκτίμησή του στο έργο που επιτελεί η ΔΣΟ.

«Έχετε καταφέρει να μετουσιώσετε με τρόπο ουσιαστικό την προώθηση της αλληλοκατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού, μακριά από θρησκευτική μισαλλοδοξία, προωθείτε τη συνεργασία. Αυτό διαφαίνεται και μέσα από τα σύμφωνα συνεργασίας που αναπτύξατε, τόσο με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, όσο και με την Κοινοβουλευτική Ένωση του Οργανισμού των Κρατών Μελών της Ισλαμικής Συνεργασίας», σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στις προσπάθειες της ΔΣΟ μέσω μιας εκστρατείας αφύπνισης της διεθνούς κοινότητας για αυθαιρεσίες που συντελούνται στα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο, ιδίως αυτές που αφορούν στη βεβήλωση πολιτιστικών και χριστιανικών μνημείων. «Πράξεις που οπωσδήποτε δεν συνάδουν με τον πολιτισμένο κόσμο, πράξεις που γίνονται μεθοδευμένα και με σκοπό την αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας», όπως είπε.

Η ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της παράνομης τουρκικής εισβολής και κατοχής έχουν ενεργοποιήσει το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ και χρόνια, ώστε αυτό να ηγηθεί πρωτοβουλιών για να συνδράμει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε ο Υπουργός. Συγκεκριμένα, είπε, τον Σεπτέμβριο του 2006 εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το πρώτο ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τον Μάιο του 2017, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης συμφωνήθηκε η Σύμβαση για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά, γνωστή πλέον και ως η Σύμβαση της Λευκωσίας.

«Η σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η προσπάθεια διαγραφής του χριστιανικού χαρακτήρα, μας κινητοποιεί έτι περαιτέρω. Σε αυτή μας την προσπάθεια σας θέλουμε αγωγούς, συμπαραστάτες, και με τη συμμετοχή σας στη Σύμβαση της Λευκωσίας, σας καλούμε να ενώσετε τις δικές σας φωνές με τις δικές μας», είπε απευθυνόμενος στα μέλη της ΔΣΟ, σημειώνοντας ότι η παρουσία της Συνέλευσης στο παγκόσμιο ταραχώδες πλαίσιο είναι επιβεβλημένη. «Υπερβαίνει στενά συνοριακά πλαίσια, ακτινοβολεί σε διεθνές επίπεδο», κατέληξε.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2023 - 15:43

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Αίθριος ο καιρός - Υποχωρεί η σκόνη το απόγευμα
10:57
Αμβούργο: Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε περιστατικό με πυροβολισμούς, σε κατοικημένη περιοχή
10:33
Με δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε σήμερα ο Λίβανος
09:37
Νέα τραγωδία με ναυάγιο μεταναστών σημειώθηκε στα ανοικτά της Τυνησίας
08:27
Γιόαβ Γκαλάντ: Ζήτησε την παύση για ένα μήνα, της διαδικασίας που αφορά τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου
08:00
Υποχωρεί το απόγευμα η σκόνη
06:42
Σεισμός 5,4 ρίχτερ σημειώθηκε στις δύο μετά τα μεσάνυχτα στην περιφέρεια Αντοφαγάστα της Χιλής
06:37
Στη ζώνη της θερινής ώρας από τις τρεις τα ξημερώματα
06:33
Επαναλειτουργεί σταδιακά η πύλη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας
06:32
Εκτός ελέγχου μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ισπανία
06:27
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Γαλλία
06:24
Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι μάχες για τον έλεγχο της Ουκρανικής πόλης Μπαχμούτ
06:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand