Στοιχεία για τους οικονομικούς δεσμούς ευρωπαϊκών τραπεζών με την Credit Suisse, ζήτησε η ΕΚΤ

Στοιχεία από τις ευρωπαϊκές τράπεζες για το ύψος της έκθεσης και τους οικονομικούς δεσμούς τους με την ελβετική τράπεζα "Credit Suisse", ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι τα προβλήματα της " Credit Suisse", της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, σχετίζονται με την ίδια την Τράπεζα και δεν έχουν συστημικές επιδράσεις.

Η αναταραχή ήρθε μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, πριν από τις χρεοκοπίες, ότι η τράπεζα θα αυξήσει «πιθανότατα» τα επιτόκια αναφοράς της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για να πιέσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Οι αγορές παρακολουθούσαν στενά για να δουν αν η τράπεζα θα το πραγματοποιήσει παρά την τελευταία αναταραχή.

Η Credit Suisse αποτελεί «πολύ μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για την παγκόσμια οικονομία» από ό,τι οι μεσαίες αμερικανικές τράπεζες που κατέρρευσαν, δήλωσε ο Άντριου Κένιγχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη.

Έχει πολλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας και χειρίζεται συναλλαγές για hedge funds.

«Η Credit Suisse δεν είναι μόνο ένα ελβετικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα», είπε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας «ήταν γνωστά, οπότε δεν αποτελούν πλήρες σοκ ούτε για τους επενδυτές ούτε για τους φορείς χάραξης πολιτικής».

Τα προβλήματα «εγείρουν για άλλη μια φορά το ερώτημα σχετικά με το αν πρόκειται για την αρχή μιας παγκόσμιας κρίσης ή απλώς για άλλη μια «ιδιότυπη» περίπτωση», δήλωσε ο Κένιγχαμ. «Η Credit Suisse θεωρούνταν ευρέως ως ο πιο αδύναμος κρίκος μεταξύ των μεγάλων τραπεζών της Ευρώπης, αλλά δεν είναι η μόνη τράπεζα που αντιμετώπιζε προβλήματα αδύναμης κερδοφορίας τα τελευταία χρόνια».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι το τραπεζικό τους σύστημα δεν έχει άμεση έκθεση στις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών.

Η Ευρώπη ενίσχυσε τις τραπεζικές της διασφαλίσεις μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, ανέφεραν αναλυτές, μεταφέροντας την εποπτεία των μεγαλύτερων τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η κεντρική τράπεζα θεωρείται λιγότερο πιθανό από τις εθνικές εποπτικές αρχές να κάνει τα στραβά μάτια σε προβλήματα που εξελίσσονται.

Η μητρική τράπεζα Credit Suisse δεν υπάγεται στην εποπτεία της ΕΕ, αλλά έχει οντότητες σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Η Credit Suisse υπόκειται σε διεθνείς κανόνες που την υποχρεώνουν να διατηρεί χρηματοοικονομικά αποθέματα ασφαλείας έναντι ζημιών ως μία από τις 30 λεγόμενες παγκοσμίως συστημικά σημαντικές τράπεζες ή G-SIBs.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαρτίου 2023 - 07:25

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 26 Μαρτίου
22:00
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας
21:49
Εβδομάδα απολογιών για την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης της Λάρισας.
21:31
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
21:16
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"
20:56
Επαναπατρίζονται και τα τελευταία κλοπιμαία του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν (Βίντεο)
20:37
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς, λέει η Μέτσολα
20:09
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
19:53
"Οπαδοί" πυρπόλησαν και τα γραφεια της Cyprus public transport
19:20
Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές αύριο – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi
18:45
Μπορέλ για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
18:26
Σοβαρά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης (Βίντεο)
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand