Άλμα για τη μετοχή της Credit Suisse μετά την ανακοίνωση για δανεισμό από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας

Άνοδο άνω του 30% σημείωναν οι μετοχές της Credit Suisse το πρωί της Πέμπτης, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Ανοδικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τους χθεσινούς κλυδωνισμούς στις αγορές λόγω της ελβετικής τράπεζας. Στις 10:10 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε άνοδο 1,49%, η Φρανκφούρτη σημείωσε άλμα 1,52% και το Λονδίνο ήταν ενισχυμένο κατά 1,40%, ύστερα από τη βουτιά άνω του 3% που σημείωσαν χθες, Τετάρτη.

Ο δοκιμαζόμενος ελβετικός πιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του να δανειστεί από την κεντρική τράπεζα. Η SNB και η Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη ότι η Credit Suisse “πληροί τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρευστότητας που επιβάλλονται στις συστημικά σημαντικές τράπεζες”.

Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν σε νέο ιστορικό χαμηλό για δεύτερη συνεχή ημέρα την Τετάρτη, αφού ο κορυφαίος επενδυτής, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να της παράσχει περισσότερα μετρητά λόγω κανονιστικών περιορισμών.

Δύο εποπτικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επικοινώνησε με τράπεζες υπό την εποπτεία της για να τις ρωτήσει σχετικά με τα ανοίγματά τους στην Credit Suisse. Μία από τις πηγές δήλωσε, ωστόσο, ότι θεωρούν τα προβλήματα της Credit Suisse ως ειδικά για τη συγκεκριμένη τράπεζα και όχι ως συστημικά.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από την Credit Suisse και βρίσκεται σε επαφή με τους παγκόσμιους ομολόγους του για το θέμα αυτό, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο των προβλημάτων της Credit Suisse στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε στο Reuters: «Όλοι ανησυχούν».

Μιλώντας την Τετάρτη σε οικονομικό συνέδριο στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, ο πρόεδρος της Credit Suisse Άξελ Λέμαν υπερασπίστηκε την τράπεζα, λέγοντας: «Έχουμε ήδη πάρει το φάρμακο» για να μειώσουμε τους κινδύνους. Όταν ρωτήθηκε αν θα απέκλειε την κρατική βοήθεια στο μέλλον, είπε: «Αυτό δεν αποτελεί θέμα. Είμαστε ρυθμισμένοι. Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, πολύ ισχυρό ισολογισμό. Είμαστε σε ετοιμότητα, οπότε αυτό δεν είναι καθόλου θέμα».

Μια ημέρα νωρίτερα, η Credit Suisse ανέφερε ότι οι διευθυντές είχαν εντοπίσει «ουσιώδεις αδυναμίες» στους εσωτερικούς ελέγχους της τράπεζας για τη χρηματοοικονομική πληροφόρηση από το τέλος του περασμένου έτους. Αυτό πυροδότησε νέες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της τράπεζας να αντέξει την καταιγίδα.

Kρίσιμη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για το μέλλον των επιτοκίων, μετά τις εξελίξεις με την Credit Suisse. Yπενθυμίζεται, ότι ήδη η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προαναγγείλει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%, ωστόσο μετά τις εξελίξεις καθίσταται αμφίβολο. Ηδη αρκετοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους εκτιμώντας ότι τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα επιτόκια να μείνουν προσωρινώς «παγωμένα».

Πηγές:ΕΡΤ/ CNBC/ Γαλλικό Πρακτορείο/ Reuters/ Associated Press

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαρτίου 2023 - 11:07

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στο Χαλέπι της Συρίας
05:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.