Ερευνητές ανακάλυψαν γιατί ο καρκίνος του στήθους μπορεί να κάνει μετάσταση χρόνια μετά

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρκινικών Ερευνών του Λονδίνου διαπίστωσαν πως μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, παίζει κρίσιμο ρόλο στο κατά πόσο ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του στήθους, γνωστός ως ER+, θα κάνει μετάσταση στον πνεύμονα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συγκεκριμένη συνθήκη, καθώς αυτού του τύπου ο μεταστατικός καρκίνος εμφανίζεται συχνά, με τον κίνδυνο να διατηρείται επί δεκαετίες μετά από την πρωτογενή εμφάνιση του όγκου στο στήθος.

Αυτή η καρκινική «ωρολογιακή βόμβα», όπως περιγράφεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Nature Cancer", αποδίδεται στην πρωτεΐνη PDGF-C. Πρόκειται για πρωτεΐνη απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιβίωση κυτταρικών ιστών.

Όταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης αυξάνονται, κάτι που συμβαίνει όσο μεγαλώνει κανείς ή όταν υπάρχει βλάβη ή τραυματισμός στον πνευμονικό ιστό, είναι πιθανή η ενεργοποίηση των αδρανών καρκινικών κυττάρων στον πνεύμονα.

Αφού διαπίστωσαν αυτή την αιτιακή σχέση αναφορικά με τον μεταστατικό καρκίνο με μελέτες σε ποντίκια στο εργαστήριο, οι ερευνητές προσπάθησαν να δουν αν μπλοκάροντας τη δράση της πρωτεΐνης είναι δυνατή η αποτροπή της ενεργοποίησης του καρκίνου.

Η χρήση σε ποντίκια της φαρμακευτικής ουσίας imatinib, η οποία χορηγείται σε ασθενείς με χρόνια μυελογενή λευχαιμία, είχε ενθαρρυντικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη καρκινικού όγκου στον πνεύμονα μειώθηκε σημαντικά τόσο σε ποντίκια που έλαβαν το φάρμακο πριν από την εκδήλωση του καρκίνου, όσο και σε εκείνα στα οποία το φάρμακο χορηγήθηκε μετά από την εμφάνιση του μεταστατικού όγκου.

Η συντάκτρια της έρευνας, Δρ Φράνσις Ταρέλ, δήλωσε ότι είναι σημαντική τόσο η ανακάλυψη του μηχανισμού «αφύπνισης» των καρκινικών κυττάρων, όσο και του τρόπου «εξουδετέρωσης» της μεταστατικής ωρολογιακής βόμβας.

"Τώρα σχεδιάζουμε να αποκαλύψουμε σαφέστερα πώς θα μπορούσαν οι ασθενείς να ωφεληθούν από το υπάρχον φάρμακο imatinib και μακροπρόθεσμα στοχεύουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες στοχευμένες θεραπείες για τον μηχανισμό αφύπνισης", πρόσθεσε η Βρετανίδα ερευνήτρια.

Όπως εξηγείται στην έρευνα, πλέον θα δοθεί έμφαση στο να προσδιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο συντελούνται οι πρωτεϊνικές αλλαγές που συνδέονται με την ηλικία και πώς διαφέρουν ανά άτομο, έτσι ώστε η δυνητική θεραπεία να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένη.

Κάθε χρόνο στη Βρετανία γίνονται 44 χιλιάδες διαγνώσεις καρκίνου στήθους τύπου ER+.

Ο αντίστοιχος αριθμός στις ΗΠΑ φθάνει τις 210 χιλιάδες.Μ.ΒΤελευταία Ενημέρωση: 14 Μαρτίου 2023 - 14:10

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 26 Μαρτίου
22:00
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας
21:49
Εβδομάδα απολογιών για την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης της Λάρισας.
21:31
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
21:16
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"
20:56
Επαναπατρίζονται και τα τελευταία κλοπιμαία του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν (Βίντεο)
20:37
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς, λέει η Μέτσολα
20:09
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
19:53
"Οπαδοί" πυρπόλησαν και τα γραφεια της Cyprus public transport
19:20
Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές αύριο – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi
18:45
Μπορέλ για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
18:26
Σοβαρά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης (Βίντεο)
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand