Διευκολύνσεις για τους εκλογείς σε τροχοκάθισμα παρέχει το ΥΠΕΣ

Διευκολύνσεις για τους εκλογείς σε τροχοκάθισμα παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) ενόψει του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Σημειώνεται ότι, σε σχέση με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με προβλήματα προσβασιμότητας, που παρατηρήθηκαν σε κάποια εκλογικά κέντρα, ο Γενικός Έφορος Εκλογών διευκρινίζει, ότι τα εκλογικά κέντρα λειτουργούν κυρίως σε σχολικές αίθουσες, αρκετές εκ των οποίων, εκ των πραγμάτων παρουσιάζουν προβλήματα προσβασιμότητας, ειδικότερα σε παλιά σχολικά κτήρια.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες αυτές, και με στόχο την καλύτερη δυνατή διευκόλυνση των εκλογέων σε τροχοκάθισμα, το Γραφείο του Γενικού Εφόρου εξασφάλισε από την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ) πληροφορίες αναφορικά με τα πρόσωπα, που έχουν ανάγκη ειδικών διευκολύνσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, υπήρξαν διευκολύνσεις στα εκλογικά κέντρα, στα οποία τα πρόσωπα αυτά έχουν κατανεμηθεί, δηλαδή τοποθέτηση ράμπας, όπου απαιτείται, καθώς και η τοποθέτηση ειδικού θαλάμου ψηφοφορίας, προστίθεται.

Για τον ίδιο σκοπό, στις 9.1.2023 εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία καλούνταν όσα άτομα χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα, και δεν είναι μέλη της Ο.ΠΑ.Κ, όπως απευθυνθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνοντας σχετικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή στον αριθμό τηλεομοιότυπο 22678486, ώστε γίνουν και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα. Μέχρι και την προηγούμενη των εκλογών, αρκετά άτομα είχαν επικοινωνήσει με το Υπουργείο, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα και έγιναν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις.

Ενόψει της επαναληπτικής εκλογής, καλούνται όσοι εκλογείς σε τροχοκάθισμα δεν έχουν προβεί στην πιο πάνω ενημέρωση, να το πράξουν, αναφέροντας το όνομα και τον αριθμό ταυτότητάς τους, ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να μπορέσει να προβεί και σε αυτές τις περιπτώσεις στις αναγκαίες διευθετήσεις, για την επικείμενη ψηφοφορία, υπογραμμίζεται.

Το Υπουργείο έχει διαπιστώσει πως σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν προβλήματα σε σχολικούς χώρους, όπου λειτουργούν εργοτάξια, καθώς επίσης υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις, όπου χώροι στάθμευσης σχολείων παρέμειναν κλειδωμένοι, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι εκλογείς και ειδικότερα άτομα που παρουσιάζουν κινητικές δυσκολίες.

Επισημαίνεται ότι, για τις περιπτώσεις αυτές, ο Γενικός Έφορος Εκλογών έχει ζητήσει από τους Εφόρους Εκλογής, όπως τα συνεργεία τους προβούν σε επιθεώρηση των εν λόγω χώρων, ώστε να αποφευχθούν ανάλογες δυσκολίες την ερχόμενη Κυριακή, όταν θα διεξαχθεί η επαναληπτική εκλογή. Επίσης, έχει ζητηθεί από τις σχολικές εφορίες όπως επιβεβαιώσουν πως οι χώροι στάθμευσης των σχολείων θα λειτουργήσουν κανονικά, προς εξυπηρέτηση των εκλογέων.

Στην περίπτωση που πολίτες αντιμετώπισαν προβλήματα, παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνοντας σχετικά, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2023 - 07:22

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.