Διευκολύνσεις για τους εκλογείς σε τροχοκάθισμα παρέχει το ΥΠΕΣ

Διευκολύνσεις για τους εκλογείς σε τροχοκάθισμα παρέχει το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) ενόψει του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Σημειώνεται ότι, σε σχέση με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με προβλήματα προσβασιμότητας, που παρατηρήθηκαν σε κάποια εκλογικά κέντρα, ο Γενικός Έφορος Εκλογών διευκρινίζει, ότι τα εκλογικά κέντρα λειτουργούν κυρίως σε σχολικές αίθουσες, αρκετές εκ των οποίων, εκ των πραγμάτων παρουσιάζουν προβλήματα προσβασιμότητας, ειδικότερα σε παλιά σχολικά κτήρια.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες αυτές, και με στόχο την καλύτερη δυνατή διευκόλυνση των εκλογέων σε τροχοκάθισμα, το Γραφείο του Γενικού Εφόρου εξασφάλισε από την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (Ο.ΠΑ.Κ) πληροφορίες αναφορικά με τα πρόσωπα, που έχουν ανάγκη ειδικών διευκολύνσεων. Στις περιπτώσεις αυτές, υπήρξαν διευκολύνσεις στα εκλογικά κέντρα, στα οποία τα πρόσωπα αυτά έχουν κατανεμηθεί, δηλαδή τοποθέτηση ράμπας, όπου απαιτείται, καθώς και η τοποθέτηση ειδικού θαλάμου ψηφοφορίας, προστίθεται.

Για τον ίδιο σκοπό, στις 9.1.2023 εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία καλούνταν όσα άτομα χρησιμοποιούν τροχοκάθισμα, και δεν είναι μέλη της Ο.ΠΑ.Κ, όπως απευθυνθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνοντας σχετικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή στον αριθμό τηλεομοιότυπο 22678486, ώστε γίνουν και σε αυτές τις περιπτώσεις οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν απρόσκοπτα το εκλογικό τους δικαίωμα. Μέχρι και την προηγούμενη των εκλογών, αρκετά άτομα είχαν επικοινωνήσει με το Υπουργείο, υποβάλλοντας σχετικό αίτημα και έγιναν όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις.

Ενόψει της επαναληπτικής εκλογής, καλούνται όσοι εκλογείς σε τροχοκάθισμα δεν έχουν προβεί στην πιο πάνω ενημέρωση, να το πράξουν, αναφέροντας το όνομα και τον αριθμό ταυτότητάς τους, ώστε το Υπουργείο Εσωτερικών να μπορέσει να προβεί και σε αυτές τις περιπτώσεις στις αναγκαίες διευθετήσεις, για την επικείμενη ψηφοφορία, υπογραμμίζεται.

Το Υπουργείο έχει διαπιστώσει πως σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν προβλήματα σε σχολικούς χώρους, όπου λειτουργούν εργοτάξια, καθώς επίσης υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις, όπου χώροι στάθμευσης σχολείων παρέμειναν κλειδωμένοι, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν οι εκλογείς και ειδικότερα άτομα που παρουσιάζουν κινητικές δυσκολίες.

Επισημαίνεται ότι, για τις περιπτώσεις αυτές, ο Γενικός Έφορος Εκλογών έχει ζητήσει από τους Εφόρους Εκλογής, όπως τα συνεργεία τους προβούν σε επιθεώρηση των εν λόγω χώρων, ώστε να αποφευχθούν ανάλογες δυσκολίες την ερχόμενη Κυριακή, όταν θα διεξαχθεί η επαναληπτική εκλογή. Επίσης, έχει ζητηθεί από τις σχολικές εφορίες όπως επιβεβαιώσουν πως οι χώροι στάθμευσης των σχολείων θα λειτουργήσουν κανονικά, προς εξυπηρέτηση των εκλογέων.

Στην περίπτωση που πολίτες αντιμετώπισαν προβλήματα, παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εσωτερικών, ενημερώνοντας σχετικά, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου 2023 - 07:22

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 26 Μαρτίου
22:00
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας
21:49
Εβδομάδα απολογιών για την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης της Λάρισας.
21:31
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
21:16
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"
20:56
Επαναπατρίζονται και τα τελευταία κλοπιμαία του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν (Βίντεο)
20:37
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς, λέει η Μέτσολα
20:09
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
19:53
"Οπαδοί" πυρπόλησαν και τα γραφεια της Cyprus public transport
19:20
Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές αύριο – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi
18:45
Μπορέλ για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
18:26
Σοβαρά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης (Βίντεο)
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand