"Η Καταστροφή του αιώνα" χαρακτηρίζεται ο σεισμός στην Τουρκία

Photo by AAREF WATAD / AFP

«Η καταστροφή του αιώνα» χαρακτηρίζεται στην Τουρκία ο μεγάλος σεισμός που έπληξε τις 10 πόλεις της ανατολικής Τουρκίας. Η χώρα έχει παραλύσει, κηρύχθηκε εθνικό πένθος για 7 ημέρες, τα σχολεία έκλεισαν σε όλη τη χώρα μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου και γίνεται πλέον ένας αγώνας με τον χρόνο για να βγάλουν τις χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. 

Η ατζέντα στην Τουρκία δεν είναι πια η ίδια. Ούτε προεκλογική εκστρατεία πλέον υπάρχει, ούτε και πολιτική επικαιρότητα. «Προτεραιότητα δίνουμε στις εργασίες διάσωσης», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Άλλωστε κανένα πολιτικό ζήτημα δεν μπορεί να συζητηθεί πλέον ενόσω κάτω από τα ερείπια υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι, ζωντανοί ή νεκροί. Ούτε καν τίθεται το ερώτημα αν θα ακυρωθούν οι εκλογές ή όχι. Πρώτα θα τελειώσουν οι εργασίες διάσωσης και μετά θα αρχίσουν οι συζητήσεις.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός είναι 3 χιλιάδες 381 νεκροί και 20 χιλιάδες 426 τραυματίες. Ο αριθμός των κτιρίων που γκρεμίστηκαν είναι 5 χιλιάδες 775. Αλλά αυτοί οι αριθμοί συνέχεια αυξάνονται. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι που θα φτάσουν οι αριθμοί. Συγκλονιστική ήταν η δήλωση ωστόσο της Δημάρχου του Γκαζιάντεπ Φατμά Σαχίν η οποία δήλωσε στο CNNTurk ότι «ο μισός πληθυσμός της επαρχίας χάθηκε. Πραγματική καταστροφή.  Μια επαρχία 60 χιλιάδων. Τέτοια μεγάλη καταστροφή δεν ξαναείδα».

ΚΟΡΙΤΣΙ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.jpg

Photo by BULENT KILIC / AFP

Συγκλόνισε επίσης το κοριτσάκι που βγήκε σώο από τα συντρίμμια του σπιτιού της στο Γκαζιάντεπ και είπε στους διασώστες μόλις τους αντίκρυσε: «Θέλω να πάω σπίτι μου».

Φυσικά όσο περνούν οι ώρες οι πιθανότητες να ανασυρθούν άνθρωποι ζωντανοί μειώνονται. Οι αρχές μάλιστα παρακολουθούν ακόμη και τα σόσιαλ μίντια, καθώς άνθρωποι κάτω από τα ερείπια κάνουν αναρτήσεις ζητώντας βοήθεια δίνοντας μάλιστα το ακριβή σημείο στο οποίο βρίσκονται. Συγκλονίζει το μήνυμα του Μπαρίς Οζτούρκ στο τουίτερ ο οποίος αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή η μπαταρία μου είναι 1%. Εδώ και 3-4 ώρες δεν κατάφερα να βγω, ακούω φωνές, μου έρχεται ύπνος, ευχαριστώ όσους με σκέφτονται, να σας έχει ο Αλλάχ καλά, απευθύνω έκκληση στους αρμοδίους, εγώ τελείωσα, γλυτώστε την αδελφή μου, σας παρακαλώ. Το κεφάλι μου αιμορραγεί, τελείωσα , μέχρι εδώ, δεν μπορώ να αντέξω άλλο»

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΛΑΙΕΙ AFP.jpg

Photo by Can EROK / AFP

Αλλά και η Σεϊμα σε ανάρτησή της στο τουίτερ αναφέρει:

«Βοήθεια, έγινε σεισμός και είμαστε στο σπίτι με την οικογένειά μου, δεν μπορούμε να βγούμε. Καχραμάνμαρας, Μαχαλλάς Μπαχτσίεβλερ αριθμός 23».

Πάντως έχουν περάσει 24 ώρες από την καταστροφή των σεισμών 7,7 Ρίχτερ και 7,6 Ρίχτερ στην περιοχή, ωστόσο οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Ο σεισμολόγος Οβγκιον Αχμέτ Ερτζαν ότι οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν για 3-4 μήνες ακόμη και η περιοχή θα ηρεμήσει μόνο σε 3-4 χρόνια. «Δυστυχώς αναμένεται ότι μόνο το 5% εκείνων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια θα σωθούν», αναφέρει.

ΑΤ

συντάκτης: Άννα Ανδρέου - Αποστολή στα Άδανα

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2023 - 10:22

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.