Π. Προδρόμου: Υποχρέωση μας να συνδέεται η Ελευθερία με την Παιδεία

Αποτελεί υποχρέωσή μας και ιδίως στον τόπο μας, να συνδέεται η Ελευθερία με την Παιδεία προσθέτοντας ότι εμείς εδώ στην Κύπρο είμαστε τυχεροί, ως κομμάτι του Ελληνισμού, να είμαστε οι σύγχρονοι συνεχιστές της ελληνικής γλώσσας, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας στην Κύπρο 15ος-19ος αιώνας».

«Αυτό μαρτυρούν, συμπλήρωσε, τα χειρόγραφα κείμενα, επιλεγμένες φωτογραφίες των οποίων εκτίθενται στην Έκθεση, κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και των Πατέρων της Εκκλησίας, και όχι μόνον αυτών αλλά και των νεότερων, που συντροφευμένα συνυπάρχουν και στις κυπριακές βιβλιοθήκες, αλλά και σε όλες τις βιβλιοθήκες του Ελληνισμού», ανάφερε ο Υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή από την Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Δημιουργία Αρχείου Εκπαιδευτικής Ιστορίας στην Κύπρο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης πρωτοποριακής έκθεσης είχε η Νάσα Παταπίου, Ποιήτρια, Ιστορικός, Ερευνήτρια, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής και η οποία ορίζει το ιστορικό πλαίσιο της περιόδου στην οποία εντάσσονται τα Χειρόγραφα Παιδείας και Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και στη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, και τα οποία αποτελούν ένα μόνο μέρος από αυτά που υπάρχουν και σε άλλες εκκλησιαστικές βιβλιοθήκες της Μεγαλονήσου, φωτογραφήθηκαν από τον κύριο Αγαμέμνονα Τσελίκα, Φιλόλογο-Παλαιογράφο, ο οποίος έχει την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια της Έκθεσης.

Σε χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε ότι η Εκκλησία ανέκαθεν είχε ως βασικό στόχο την ανάδειξη και τη διαφύλαξη της Παιδείας και πάντοτε θα εργάζεται προς την επίτευξή του. Επισήμανε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση της συγκεκριμένης έκθεσης, βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση του ελληνικού Έθνους.

Ο Αγαμέμνονας Τσελίκας, Φιλόλογος-Παλαιογράφος, ο οποίος έχει την επιστημονική ευθύνη και επιμέλεια της Έκθεσης επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι στα χειρόγραφα Μαθηματάρια υπάρχουν τα διπλά κείμενα, το νεότερο πάνω από το αρχαίο.

Η έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει από τις 3 μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 η ώρα το απόγευμα άνοιξε για το κοινό και τους/τις μαθητές/μαθήτριες και φιλοξενείται στη μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα. Τα σχολεία και το κοινό έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την έκθεση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 22800749.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Φεβρουαρίου 2023 - 15:58

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/3/23
11:33
Κλειστό τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας - Λεμεσού εξαιτίας ανατροπής αυτοκινήτου
11:14
Απεβίωσε η αδελφή του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου Χρυσταλλού
10:53
Μεντβέντεφ: "Οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας με τη Δύση θα παραμείνουν τεταμένες για χρόνια"
10:25
Αύριο στη Νομική Υπηρεσία το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου της 28χρονης Ουκρανής στην Πάφο
10:07
Υπουργός Εξωτερικών: "Θετικά αποτιμάται από τους Ευρωπαίους εταίρους η πρόταση της κυβέρνησης για πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ"
09:40
Επείγον ζήτημα που χρήζει άμεσης επίλυσης χαρακτηρίζει τον υπερπληθυσμό στις Κεντρικές Φυλακές η υπουργός Δικαιοσύνης
09:21
Μενέντεζ προς Μπλίνκεν: "Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16"
08:50
Σε νέα αύξηση των επιτοκίων προχωρά η Τράπεζα της Αγγλίας
08:24
Αστεροειδής θα περάσει το Σάββατο ξυστά από τη Γη
07:45
Επισφαλής η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια προειδοποιεί εκ νέου ο ΔΟΑΕ
07:33
Ο Μπλίνκεν κάλεσε όλα τα μέλη του ΔΠΔ να συμμορφωθούν με το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν
07:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand