ΟΚΥπΥ: Πάνω από 60.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα ζουν σήμερα στην Κύπρο

Πάνω από 60.000 ασθενείς με σπάνια νοσήματα ζουν σήμερα στην Κύπρο, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων στις 28 Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι «οι ασθενείς είναι σπάνιοι και μοναδικοί, αλλά όχι μόνοι».

Σε ανακοίνωση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα, ο ΟΚΥπΥ σημειώνει ότι η κλινική Γενετικής και η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ (ΝΑΜ ΙΙΙ) κατέχουν εξέχοντα ρόλο στην διάγνωση και αντιμετώπιση σπάνιων παθήσεων. Επισημαίνεται, εξάλλου, ότι το 50% των σπάνιων εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, καθώς είναι συνήθως κληρονομικές και συχνά επιφέρουν χρόνια αναπηρία.

Σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ένα νόσημα θεωρείται σπάνιο όταν προσβάλει 5 στα 10.000 άτομα στην Κοινότητα, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, προσθέτοντας ότι συνολικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως γύρω στα 8.000 σπάνια νοσήματα και υπολογίζεται ότι περίπου 37.000.000 Ευρωπαίοι έχουν προσβληθεί από μία σπάνια ασθένεια. Στην Κύπρο οι ασθενείς με σπάνια νοσήματα πάσχουν από νευρολογικές παθήσεις, ενδογενείς διαταραχές του μεταβολισμού, ενδοκρινολογικές παθήσεις κ.α.

Η Κλινική Γενετικής του ΝΑΜ ΙΙΙ, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και θεραπεία των σπάνιων νοσημάτων, καθώς σε καθημερινή βάση συνεργάζεται με αξιόπιστα και αναγνωρισμένα διαγνωστικά κέντρα. Δεδομένου ότι στην πλειοψηφία τους οι γενετικές παθήσεις είναι πολυσυστηματικές, η Κλινική Γενετικής του ΝΑΜ ΙΙΙ αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή μεταξύ όλων των επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιούνται στην περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών, προσθέτει.

Η Παιδιατρική Κλινική του ΝΑΜ ΙΙΙ, χάριν στην πληθώρα υποειδικοτήτων που διαθέτει, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, καθώς και τον υψηλό δείκτη υποψίας για σπάνια νοσήματα, τη συνεργασία των ειδικών και τη διασύνδεση με κέντρα του εσωτερικού και του εξωτερικού, προσφέρει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση στους ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Κλινικής Γενετικής και της Παιδιατρικής Κλινικής του ΝΑΜ ΙΙΙ και ραντεβού παρέχονται στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ ή στα τηλέφωνα 22405117 και 22405003.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου 2023 - 19:05

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 26 Μαρτίου
22:00
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας
21:49
Εβδομάδα απολογιών για την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης της Λάρισας.
21:31
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
21:16
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"
20:56
Επαναπατρίζονται και τα τελευταία κλοπιμαία του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν (Βίντεο)
20:37
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς, λέει η Μέτσολα
20:09
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
19:53
"Οπαδοί" πυρπόλησαν και τα γραφεια της Cyprus public transport
19:20
Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές αύριο – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi
18:45
Μπορέλ για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
18:26
Σοβαρά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης (Βίντεο)
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand