Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα βρίσκονται τα αποθέματα αίματος στην Κύπρο

Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, βρίσκονται τα αποθέματα αίματος στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, Αντρούλλα Παναγιώτου, η οποία απευθύνει έκκληση στο κοινό να προσέλθει στους Σταθμούς Αιμοδοσίας και να συμμετάσχει στις οργανωμένες αιμοδοσίες για να προσφέρει αίμα.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Παναγιώτου είπε ότι το Κέντρο Αίματος αντιμετωπίζει πρόβλημα από τις αρχές του Γενάρη, αφού πολύ μεγάλος αριθμός νοσούντων από κορωνοϊό ή Γρίπη Α και Β, έχει θέσει πολλές χιλιάδες αιμοδότες σε προσωρινό αποκλεισμό από αιμοδοσία, με συνέπεια η ροή αιμοδοτών να παρουσιάζει αισθητή μείωση.

Ταυτόχρονα, η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ αυξημένες, με αποτέλεσμα ο αγώνας για εξεύρεση αίματος να είναι καθημερινός.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, «αυτό το διάστημα δεν είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Φαίνεται πως έχουν επηρεάσει το ποσοστό προσέλευσης οι διάφορες ιώσεις. Επίσης, στις αιμοδοσίες, που αναμένει κανείς να πάρει αρκετό αίμα, η προσέλευση είναι πάρα πολύ χαμηλή. Είμαστε σε άσχημη κατάσταση», σημειώνει.

Ερωτηθείσα για το επίπεδο αποθεμάτων αυτή τη στιγμή, ανέφερε πως το απόθεμα ασφαλείας των δύο ημέρων, που είναι γύρω στις 600 φιάλες και είθισται να διαθέτει το Κέντρο, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».  

Εξήγησε ότι κάθε μέρα χρειάζονται 300 φιάλες αίματος, για να σημειώσει ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία του Κέντρου δεν υπάρχουν ούτε 600 φιάλες, ώστε να καλυφθεί το απόθεμα ασφαλείας.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως το ποσοστό προσέλευσης καθημερινά φτάνει γύρω στους 250 αιμοδότες, ενώ τα Σαββατοκύριακα μπορεί να συγκεντρωθούν 400 με 500 φιάλες αίμα, ποσοστό, ωστόσο, που σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου είναι «εξαιρετικά χαμηλό».

Τόνισε ότι η προσπάθεια του Κέντρου αίματος να εξεύρει αποθέματα είναι «συνεχής και καθημερινή».

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς με εθελοντές. Οι περισσότεροι είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να έρθουν. Καθημερινός ο αγώνας μας να εξεύρουμε αίμα», είπε.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου 2023 - 12:06

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του
11:20
Σήμερα η τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία
10:50
Σύλληψη 42χρονου δεσμοφύλακα για υπόθεση ναρκωτικών στις φυλακές
10:44
Κλείνει στις 2 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους νεοσύλλεκτους
09:46
Στο Λονδίνο σήμερα ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
09:34
Εκτεταμένες ζημιές σε 12 αυτοκίνητα από πυρκαγιά στο Καϊμακλί
09:10
Πέραν των 3.500 ενστάσεων μετά την ανάρτηση του εκλογικού καταλόγου
09:00
Αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
08:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Tρίτη 16 Απριλίου 2024
06:40
Κύπρος: Αυξανεται ανησυχητικά ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών
06:31
ΔΟΑΕ: Πλησιάζουμε επικίνδυνα σε πυρηνικό δυστύχημα στη Ζαπορίζια
06:18
Τις προοπτικές της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού προορισμού θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος στο Λονδίνο
06:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.