Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα βρίσκονται τα αποθέματα αίματος στην Κύπρο

Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, βρίσκονται τα αποθέματα αίματος στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, Αντρούλλα Παναγιώτου, η οποία απευθύνει έκκληση στο κοινό να προσέλθει στους Σταθμούς Αιμοδοσίας και να συμμετάσχει στις οργανωμένες αιμοδοσίες για να προσφέρει αίμα.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Παναγιώτου είπε ότι το Κέντρο Αίματος αντιμετωπίζει πρόβλημα από τις αρχές του Γενάρη, αφού πολύ μεγάλος αριθμός νοσούντων από κορωνοϊό ή Γρίπη Α και Β, έχει θέσει πολλές χιλιάδες αιμοδότες σε προσωρινό αποκλεισμό από αιμοδοσία, με συνέπεια η ροή αιμοδοτών να παρουσιάζει αισθητή μείωση.

Ταυτόχρονα, η κ. Παναγιώτου τόνισε ότι οι ανάγκες σε αίμα είναι πολύ αυξημένες, με αποτέλεσμα ο αγώνας για εξεύρεση αίματος να είναι καθημερινός.

Δυστυχώς, σύμφωνα με την Προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος, «αυτό το διάστημα δεν είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Φαίνεται πως έχουν επηρεάσει το ποσοστό προσέλευσης οι διάφορες ιώσεις. Επίσης, στις αιμοδοσίες, που αναμένει κανείς να πάρει αρκετό αίμα, η προσέλευση είναι πάρα πολύ χαμηλή. Είμαστε σε άσχημη κατάσταση», σημειώνει.

Ερωτηθείσα για το επίπεδο αποθεμάτων αυτή τη στιγμή, ανέφερε πως το απόθεμα ασφαλείας των δύο ημέρων, που είναι γύρω στις 600 φιάλες και είθισται να διαθέτει το Κέντρο, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».  

Εξήγησε ότι κάθε μέρα χρειάζονται 300 φιάλες αίματος, για να σημειώσει ότι αυτή τη στιγμή στα ψυγεία του Κέντρου δεν υπάρχουν ούτε 600 φιάλες, ώστε να καλυφθεί το απόθεμα ασφαλείας.

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως το ποσοστό προσέλευσης καθημερινά φτάνει γύρω στους 250 αιμοδότες, ενώ τα Σαββατοκύριακα μπορεί να συγκεντρωθούν 400 με 500 φιάλες αίμα, ποσοστό, ωστόσο, που σύμφωνα με την κ. Παναγιώτου είναι «εξαιρετικά χαμηλό».

Τόνισε ότι η προσπάθεια του Κέντρου αίματος να εξεύρει αποθέματα είναι «συνεχής και καθημερινή».

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς με εθελοντές. Οι περισσότεροι είναι άρρωστοι και δεν μπορούν να έρθουν. Καθημερινός ο αγώνας μας να εξεύρουμε αίμα», είπε.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου 2023 - 12:06

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Απριλίου
Το θάνατο δύο ανθρώπων προκάλεσε ανεμοστρόβιλος που έπληξε την Πολιτεία Άρκανσο των ΗΠΑ
07:20
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 1/4/23
07:11
Υποψήφια για να αναλάβει Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ φέρεται να είναι η Πρόεδρος της Κομισιόν
06:53
Έντονη ανησυχία για τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων εξέφρασαν τα πλείστα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
06:36
Στους 23 οι νεκροί από κατολίσθηση στον Ισημερινό
06:22
Η Κύπρος τιμά και φέτος την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου
06:10
31 Μαρτίου
Κολομβία: Οι αρχές προειδοποιούν για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου Nevado del Ruiz
21:43
Προφυλακιστέοι οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί που σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στην Αθήνα
21:20
Μέχρι θανάτου ποδοπατήθηκαν 11 άνθρωποι στο Πακιστάν σε κέντρο διανομής τροφίμων
21:03
Ισοπαλία για Ανόρθωση και Νέα Σαλαμίνα στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής για τη δεύτερη φάση του Πρωταθλήματος Cyta
20:50
Δάνειο 15,6 δισεκατ. δολαρίων προς την Ουκρανία ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
20:42
Επιβολή περιορισμού στη χρήση πόσιμου νερού στην Τυνησία λόγω ξηρασίας
20:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand