Ημέρα «Τυχαίων Πράξεων Καλοσύνης»: Οι καλές πράξεις ωφελούν και όποιον τις κάνει

Ως Ημέρα «Τυχαίων Πράξεων Καλοσύνης» (Random Acts of Kindness Day) έχει οριστεί η 17η Φεβρουαρίου, θέλοντας να μας υπενθυμίσει ότι το να είμαστε καλοί και ευγενικοί είναι μια καθημερινή προσπάθεια.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι όσοι βοηθούν τους άλλους αποκομίζουν πολλά οφέλη και για τους ίδιους!


Τα οφέλη για όσους δείχνουν καλοσύνη:


Η «ευφορία του βοηθού»

Σύμφωνα με έρευνες, το να βάζουμε την ευημερία των άλλων πάνω από τη δική μας, χωρίς να περιμένουμε κάποιο αντάλλαγμα ή να είμαστε αλτρουιστές, διεγείρει τις περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αυτά τα μόρια ευεξίας κατακλύζουν το σώμα μας, προκαλώντας μια «ευφορία του βοηθού». Ο εθελοντισμός, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το άγχος και ενισχύει τη διάθεση. Μελέτες δείχνουν ότι η συμπόνια βοηθά την αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν, γεγονός που αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας για μια πιο υγιή και μακροβιότερη ζωή.


Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Η προσφορά προς τους άλλους έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς. Σε μια μελέτη, άτομα με υπέρταση έλαβαν οδηγίες να ξοδέψουν 40 δολάρια για τον εαυτό τους, ενώ μια άλλη ομάδα ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση έλαβαν οδηγίες να ξοδέψουν τα χρήματα για άλλους. Στο τέλος της έρευνας, διάρκειας 6 εβδομάδων, τα άτομα που ξόδευαν τα χρήματα για άλλους είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, τα πλεονεκτήματα ήταν συγκρίσιμα με εκείνα της καλής διατροφής και της άσκησης.


Μείωση του πόνου

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η προσφορά φαίνεται ότι έχει τη δύναμη να μειώνει την αίσθηση πόνου που βιώνουμε. Η μελέτη ανακάλυψε ότι όσοι προσφέρθηκαν να δωρίσουν χρήματα για να βοηθήσουν ορφανά ήταν λιγότερο ευάλωτοι σε ηλεκτροσόκ από εκείνους που επέλεξαν να μην το κάνουν. Επιπλέον, όσο λιγότερο πόνο ένιωθαν οι άνθρωποι, τόσο πιο χρήσιμη πίστευαν ότι θα ήταν η δωρεά τους. Η μελέτη ανακάλυψε ότι τμήματα του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται σε επώδυνα ερεθίσματα, φαίνεται να απενεργοποιούνται γρήγορα από την εμπειρία της προσφοράς.


Ευτυχία

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακάλυψαν ότι η καλοσύνη μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία σε μόλις 3 ημέρες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη κλήθηκε να εκτελεί μια πράξη καλοσύνης κάθε μέρα, η δεύτερη επιχείρησε μια νέα δραστηριότητα και η τρίτη δεν έκανε τίποτα. Η ευτυχία αυξήθηκε σημαντικά και στις δύο πρώτες ομάδες. Οι ερευνητές της ευτυχίας, Sonja Lyubomirsky και Kennon Sheldon, διαπίστωσαν ότι όσοι διέπρατταν μια σειρά από πράξεις καλοσύνης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, είδαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στην ευτυχία από εκείνους που επαναλάμβαναν την ίδια καλή πράξη.



Μ.Β

Πηγή: The Optimist Daily

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουαρίου 2023 - 14:29

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.