Το ΡΙΚ παρουσίασε το βιβλίο για τον αείμνηστο Γιώργο Κοτσώνη

Το ΡΙΚ παρουσίασε χθες βράδυ (14 Φεβρουαρίου 2023) το βιβλίο-αφιέρωμα στο έργο του αείμνηστου συνθέτη και στελέχους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, Γιώργου Κοτσώνη.

Το βιβλίο με τίτλο "Γιώργος Κοτσώνης, (1937-2014), Ο ευτυχής επαναστάτης" συνέγραψαν ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους και ο συνθέτης Γιώργος Καλογήρου.

Γιώργος Κοτσώνης 3.jpg

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος του Δ.Σ του ΡΙΚ, Μιχάλης Μιχαήλ ανέφερε ότι με την έκδοση από το ΡΙΚ αυτού του βιβλίου, το οποίο ενδιατρίβει στη φλογερή προσωπικότητα και το Κυπροκεντρικό μουσικό έργο του αείμνηστου Γιώργου Κοτσώνη, αισθανόμαστε ότι το ΡΙΚ εκπληρώνει ένα στοιχειώδες χρέος προς το έργο και τις παρακαταθήκες πολιτισμού που άφησε.

Σε ότι αφορά τη σχέση του με το ΡΙΚ, ο κύριος Μιχαήλ είπε ότι ο Γιώργος Κοτσώνης διετέλεσε Πρώτος Λειτουργός Προγραμμάτων Ραδιοφώνου ενώ υπήρξε ο καθοδηγητής και ιδρυτής του Τρίτου Προγράμματος. Tο 1964, προσελήφθη ως μουσικός παραγωγός. Παρέμεινε και εργάστηκε, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στα μουσικά δρώμενα του τόπου μέχρι την αφυπηρέτηση του το 1997.

Γιώργος Κοτσώνης 2.jpg

Στην ομιλία του ο εκ των συγγραφέων κύριος Σοφοκλέους ανέφερε ότι το βιβλίο πραγματεύεται την προσφορά του Γιώργου Κοτσώνη στην καλλιτεχνική και πολιτισμική ιστορία του τόπου έχοντας ως θεωρητική βάση τις εξής παραμέτρους:

- Ο Γιώργος Κοτσώνης ως άτομο που ό,τι μεταφέρει στην Τέχνη του αποτελεί βιωμένη εμπειρία και γνώση που απέκτησε ως επαναστάτης, ως σπουδαστής της Μουσικής, καθώς και ως μουσικός παραγωγός στο ΡΙΚ, με ιδιαίτερη στιγμή και αιχμή του δόρατος, την ίδρυση του Τρίτου Προγράμματος.

- Τη μελέτη του έργου του με βάση το δισκογραφημένο του έργο, καθώς και με βάση το πλούσιο υλικό στο Αρχείο του ΡΙΚ .

- Τη μελέτη του έργου του με βάση την Αρχή της «Εντοπιότητας» η οποία ως φιλοσοφικός όρος καλύπτει πλήρως το καλλιτεχνικό έργο του συνθέτη, καθότι στο σύνολο του έργου του η Κύπρος και ο κόσμος της αποτελούν βασικό στοιχείο που οδήγησε την έμπνευσή του.

- Ο Γιώργος Κοτσώνης ως «πολίτης» με την αρχαία σημασία που κουβαλά ο όρος, διότι ο συνθέτης υπήρξε ένας ακτιβιστής του πολιτισμού σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

- Με το έργο του ο Γιώργος Κοτσώνης βοήθησε το λαό μας να βρει μέσα από τις συνθέσεις του την έννοια του «ανήκειν», νιώθοντας περισσότερο την ίδια την αγωνία του συνθέτη για το μέλλον του νησιού μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο οποίο ο Γιώργος Καλογήρου έπαιξε στο πιάνο και ερμήνευσε εμβληματικά τραγούδια του αείμνηστου συνθέτη.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2023 - 14:39

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Κυριακή 26 Μαρτίου
22:00
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αποπέμπει τον υπουργό Άμυνας
21:49
Εβδομάδα απολογιών για την τραγωδία των Τεμπών. Αύριο απολογείται ο συμβασιούχος σταθμάρχης της Λάρισας.
21:31
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό.
21:16
Βρετανία: Η κυβέρνηση θα απαγορεύσει το "αέριο του γέλιου"
20:56
Επαναπατρίζονται και τα τελευταία κλοπιμαία του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν (Βίντεο)
20:37
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς δεσμούς, λέει η Μέτσολα
20:09
ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα
19:53
"Οπαδοί" πυρπόλησαν και τα γραφεια της Cyprus public transport
19:20
Γερμανία: «Παραλύουν» οι μεταφορές αύριο – Ζήτημα επιβίωσης εργαζομένων θέτει το συνδικάτο Verdi
18:45
Μπορέλ για ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία: Ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
18:26
Σοβαρά επεισόδια στο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία, στη διάρκεια του αγώνα Απόλλωνα - Ανόρθωσης (Βίντεο)
17:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand