Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης Αγνοουμένων στο ΡΙΚ (Φωτογραφίες)

Η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και το ΡΙΚ πραγματοποίησαν χθες βράδυ (Τετάρτη, 1η Νοεμβρίου 2023) στο χώρο του Αρχείου ΡΙΚ, εκδήλωση για να τιμήσουν την  Ημέρα Μνήμης των Αγνοουμένων της Κύπρου.

ΜΑΓΝΗΤ. ΜΗΝΥΜΑ ΠτΔ.JPG

Σε μαγνητοσκοπημένο  μήνυμα που προβλήθηκε στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων ήταν ανέκαθεν μια εκ των βασικών προτεραιοτήτων του, ως διπλωμάτης, ως υπουργός Εξωτερικών και τώρα ως Πρόεδρος.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ 2.jpg

Ανακοίνωσε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες έχει καταβληθεί μια μεγάλη προσπάθεια, προχωρώντας και σε αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης πολιτών, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξασφάλισης και διερεύνησης πληροφοριών για την τύχη των αγνοουμένων.

Οι αλλαγές αυτές, επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, φαίνεται ότι αποδίδουν αφού έχουμε αύξηση της ροής των πληροφοριών με θετικά αποτελέσματα μάλιστα και, ήδη, μέσα σε ένα μήνα είχαμε πάνω από έξι ταυτοποιήσεις λειψάνων αγνοουμένων.

Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση η Κυπριακή Δημοκρατία να αυξήσει την οικονομική της συνεισφορά προς τη ΔΕΑ, έτσι ώστε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της με περισσότερες ομάδες και περισσότερα συνεργεία στον τομέα των ανασκαφών.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ 4.jpg

Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αναγνωρίζοντας το ελάχιστο χρέος της Πολιτείας προς τους γονείς των πεσόντων και αγνοουμένων, τις χήρες πεσόντων και τις συζύγους των αγνοουμένων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες, κάτι που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό από την Πολιτεία, την απόφαση της για παραχώρηση επιδόματος φροντίδας σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που παραχωρείται στους αιχμάλωτους και ομήρους του 1974.

ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΠΡ. ΒΟΥΛΗΣ.JPG

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρία Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία της εξέφρασε την έντονη απογοήτευση της που το θέμα των αγνοουμένων εξακολουθεί να υφίσταται έπειτα από τόσα χρόνια και πολλοί συγγενείς έφυγαν με τον ανείπωτο πόνο να μην μάθουν ποτέ τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους.

Ίσως τώρα, σημείωσε η κυρία Δημητρίου, με όλα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν δίπλα μας στη Μέση Ανατολή και στην καρδιά της Ευρώπης, να υπάρξει η ανάλογη πίεση για ανταπόκριση από αυτούς που εξακολουθούν να αρνούνται να συνεργαστούν και φυσικά τόνισε αναφέρομαι στην Τουρκία.

Τόνισε επίσης ότι δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχνούμε και οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν δικαίωμα στην αλήθεια.

ΝΙΚΟΣ ΣΕΡΓΙΔΗΣ- ΠΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ.JPG

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων  κ. Νίκος Σεργίδης  διαβεβαίωσε ότι ο ανθρωπιστικός αγώνας για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κύπρου κι από τις δύο κοινότητες θα συνεχισθεί αμείωτος, όσος χρόνος κι αν χρειασθεί, όσες δυσκολίες κι αν παρεμβάλλονται.

Η ανθρώπινη τραγωδία των Αγνοουμένων, τόνισε, θα πρέπει επιτέλους να κλείσει στη βάση του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ιδίων των Αγνοουμένων μας και των οικογενειών τους και αυτό θα είναι εφικτό αν τα εμπλεκόμενα μέρη κατανοήσουν έστω και ύστερα από 49 χρόνια την καθαρά ανθρωπιστική υφή του θέματος και υπάρξει η πολιτική βούληση για ειλικρινή συνεργασία για λύση του θέματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΝΤΑΣ ΠΡ. Δ.Σ. ΡΙΚ.JPG

Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, κ.Γιώργος Κέντας ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα διαρκές έγκλημα πολέμου και το ΡΙΚ αποδέχθηκε με συγκίνηση και ευθύνη τη συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, ως μέρος του καθήκοντος που έχει να επικαιροποιεί, να διαφωτίζει και να ευαισθητοποιεί όλους, εντός και εκτός Κύπρου, για την επίλυση του θέματος των αγνοουμένων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με τη συμπλήρωση το 2024 των 50 χρονων από την τουρκική εισβολή, η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης και επικαιροποίησης του κυπριακού στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Αυτή η  πρωτοβουλία, πρόσθεσε, περιλαμβάνει παραγωγή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού περιεχομένου, καταγραφή νέων μαρτυριών και εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

ΔΩΡΟ  ΑΦΙΣΑ ΡΙΚ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ.JPG

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο παραγωγής ΡΙΚ για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.Παρουσιάστηκε επίσης έκθεση αφίσας με αναφορά στους αγνοούμενους.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΛΙΟΥ- ΕΓΓΟΝΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΟΛΙΟΥ.JPG

ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ.JPG

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ 1.JPG

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΩΚΟΣ-Γ.Δ. ΡΙΚ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΑΣ ΚΩΝ. ΔΗΜ. ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ.JPG

Χαιρετισμούς απήυθυναν και η κα. Μαρία Καλµπουρτζή -Προέδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχµαλώτων και Αγνοουµένων καθώς και η Επικεφαλής του Γραφείου για Ανθρωπιστικά Θέµατα Αγνοουµένων και Εγκλωβισµένων της Προεδρίας της Κυπριακής Δηµοκρατίας κα. Άννα Αριστοτέλους.

ΑΝΝΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ- ΕΠΙΚ. ΓΡ. ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ.JPG

ΕΚΕΘΣΕΣΗ ΑΦΙΣΑΣ 1.jpg

ΔΩΡΟ ΑΦΙΣΑΣ ΡΙΚ ΓΙΑ 5Ο ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗΣ.JPG

Την εκδήλωση, την οποία παρουσίασε η δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Αίμιλη Μιχαήλ, τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, κρατικοί και άλλοι αξιωματούχοι.

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Νοεμβρίου 2023 - 11:30

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023
18:00
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ -Τουρκίας, στην Ουάσινγκτον
17:52
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σημαντικός σταθμός η ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις»
17:48
Διακοπή όλων των πρωταθλημάτων ζητούν οι Αστυνομικοί στην Ελλάδα
17:38
Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας -Ελλάδας, βλέπει ο Ταγίπ Ερντογάν
17:20
Συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας για ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών
17:02
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
16:57
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 08/12/2023
16:50
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων
15:44
Η Βουλή ψήφισε το νέο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, απορρίφθηκαν τροπολογίες κομμάτων
15:21
Κίτρινη προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα
15:00
Αποτελέσματα Διαγωνισμού Συγγραφής Ραδιοφωνικού Θεατρικού ΄Εργου 2023 στη μνήμη του συγγραφέα Πάνου Ιωαννίδη
14:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand