Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις στη Βουλής περί του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις

Φωτογραφία Αρχείου

Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, περί του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις, παρά τις επί μέρους επιφυλάξεις.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα εξάμηνο παράθυρο, μια δεύτερη ευκαιρία, για να πραγματοποιηθούν εξωδικαστικές αναδιαρθρώσεις τερματισμένων δανείων. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός για την θετική στάση όλων των πλευρών.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, ο κύριος Κεραυνός, ανέφερε ότι ενισχύεται και διευρύνεται πλέον ο ρόλος του χρηματο-οικονομικού επιτρόπου, ενώ παράλληλα θα μπορεί να προχωρεί σε εξέταση παραπόνων και τον διορισμό διαμεσολαβητών.

Επιπλέον, θα μπορούν ακόμα να προσφύγουν στον χρηματο-οικονομικό επίτροπο δανειολήπτες με τερματισμένα δάνεια, είτε αυτά βρίσκονται εντός δικαστηρίων είτε όχι και για διάστημα έξι μηνών. Προϋπόθεση ανέφερε ο κύριος Κεραυνός είναι να έχουν εξαντληθεί όλες οι διαβουλεύσεις με τις Τράπεζες ή τις εταιρίες διαχείρισης δανείων για διαμεσολάβηση.

Το μέγιστο, αρχικό ύψος δανείου, καθορίζεται πλέον στις 350.000 ευρώ και καλύπτει, κύριες κατοικίες και επαγγελματικές στέγες.

Αν δεν υπάρξει κατάληξη σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τότε, θα πραγματοποιείται ταχεία δικαστική διαδικασία. Τις επόμενες μέρες όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία, θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης.

Προς την ορθή κατεύθυνση βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα συνεχών αναβολών στις εκποιήσεις.

Από την άλλη επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι εμφανίστηκαν ο Σύνδεσμος Τραπεζών και οι Εταιρίες Εξαγοράς Πιστώσεων αναφορικά με την πρόνοια για υποχρέωση της Τράπεζας να υποβάλλει πρόταση για αναδιάρθρωσή του δανείου, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ικανοποίηση για την εκπόνηση του νομοσχεδίου για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Ανέφερε ότι για πρώτη φορά υπάρχει νομοσχέδιο, το οποίο διευρύνει τις αρμοδιότητες του χρηματο-οικονομικού επιτρόπου.Το νομοσχέδιο, επισήμανε, θα ανακουφίσει χιλιάδες συμπατριωτών μας.

Το νομοσχέδιο δεν επιλύει το πρόβλημα ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, καθότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά αλλά δυστυχώς αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών που η ίδια καλλιέργησε. Την ίδια ώρα εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι εκ πρώτης όψεως, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει τον εμπλουτισμό του νομοσχεδίου προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης διατάγματος για προσωρινή αναστολή της εκποίησης για υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου και θα παραπέμπονται για εξώδικη διευθέτηση.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου διερωτήθηκε κατά πόσο αλλάζει κάτι για τους δανειολήπτες, αφού δεν υπάρχει δεσμευτικότητα στις αποφάσεις.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι χρηματο-οικονομικός επίτροπος θα εξετάζει τις υπερχρεώσεις και τις καταχρηστικές ρήτρες των Τραπεζών.

Διστακτικός εμφανίστηκε ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης κατά πόσο μπορεί να επέλθει ολιστική λύση.

Στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο εντός Δεκεμβρίου.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, Παναγιώτης Καπαρής

ΜΧ

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Νοεμβρίου 2023 - 19:10

Τελευταιες Ειδησεις

08 Δεκεμβρίου
Μέτρα ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας ηλικιωμένων, συζήτησαν πολιτεία και φορείς
18:45
Αυξήσεις το Νοέμβριο σε 41 προϊόντα/υπηρεσίες, άλμα 36% στην τιμή της πατάτας
18:38
Κανονικά από τη Δευτέρα τα μαθητικά δρομολόγια στη Λεμεσό
18:34
Ο ισραηλινός στρατός «χτύπησε» περισσότερους από 450 στόχους της Χαμάς σε ένα 24ωρο
18:23
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023
18:00
Συνάντηση υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ -Τουρκίας, στην Ουάσινγκτον
17:52
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σημαντικός σταθμός η ψήφιση των νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις»
17:48
Διακοπή όλων των πρωταθλημάτων ζητούν οι Αστυνομικοί στην Ελλάδα
17:38
Νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας -Ελλάδας, βλέπει ο Ταγίπ Ερντογάν
17:20
Συμφωνία Κύπρου - Ελλάδας για ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών
17:02
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
16:57
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 08/12/2023
16:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand