Νέα μέτρα στήριξης για αντιμετώπιση της ακρίβειας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών (Βίντεο)

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και κοστολογεί σενάρια για νέα μέτρα στήριξης της κονωνίας και ειδικά των ευάλωτων ομάδων για αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός, Μάκης Κεραυνός, τονίζοντας πως τα σενάρια γίνονταν ανεξάρτητα από τις αναβαθμίσης της κυπριακής πιστοληπτικής ικανότητας της περασμένης Παρασκευής.

«Η αναβάθμιση βεβαίως ενισχύει και ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες αλλά εν πάση περιπτώσει το Υπουργείο Οικονομικών, και χωρίς την αναβάθμιση αυτή, νοιώθει τις ευαισθησίες και θα ανταποκρινόμασταν και θα ανταποκριθούμε στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ήδη προγραμμάτιζε μέτρα στήριξης προς την κοινωνία για αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού γενικά, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα από την αναβάθμιση και μετά την ετοιμασία του προϋπολογισμού το Υπουργείο συνέχισε τις σκέψεις και τις εργασίες για αυτό το θέμα.

Ερωτηθείς πότε θα πρέπει να αναμένεται η κοινοποίηση των μέτρων, ο κ. Κεραυνός απάντησε «μέσα στο επόμενο διάστημα».

«Καταλαβαίνετε ότι γίνονται διάφορα σενάρια, κοστολογούνται, αξιοποιούνται και κυρίως εκείνο το οποίο κοιτάζουμε είναι όχι μόνο να εξαγγέλλουμε μέτρα, αλλά να εξαγγέλλουμε μέτρα τα οποία θα βοηθούν ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες αλλά και να μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κεραυνός καλωσόρισε την διπλή αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, η οποία αναμένετο εδώ και 12 χρόνια.

«Και νομίζω ότι μετά από επτά μήνες στην κυβέρνηση του τόπου η κυβέρνηση αξιολογήθηκε, μαζί με όσα προηγουμένως έχουν γίνει, και έχει πείσει και με τον προϋπολογισμό της ότι παραμένουμε σε μια αναπτυξιακή πορεία και χειρίζεται τα θέματα με πολλή προσοχή, τα θέματα της οικονομίας και το δημοσιονομικό ισοζύγιο και τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, η αναβάθμιση είναι σημαντική γιατί αυτό θα βοηθήσει την Κυβέρνηση στην περαιτέρω πορεία αναγκαίας χρηματοδότησης για να μπορέσει να διασφαλίσει δανεισμό με καλύτερους όρους, που θα βοηθήσει γενικότερα την οικονομία και την κοινωνία και επίσης είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τους ξένους επενδυτές και τις επενδυτικές εταιρείες που βρίσκονται στον τόπο μας ότι υπάρχει εδώ στην Κύπρο μία οικονομία που μπορεί να απορροφήσει αυτές τις επενδύσεις να τις αξιοποιήσει και να τις αναπτύξει.

Παράλληλα στις δηλώσεις του μαζί με τον εκτελεστικό ιατρικό διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Λεωνίδα Φυλαχτού, ο κ. Κεραυνός εξέφρασε την στήριξη του προς οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο.

«Το Υπουργείο Οικονομικών και η Κυβέρνηση θα είναι πάντα δίπλα σε τέτοιου είδους οργανισμούς, Ινστιτούτα και υποδομές που είναι ιδιαίτερα αναπτυξιακές και με τεράστια προσφορά στην κοινωνία του τόπου μας», σημείωσε.

Όπως είπε, το Ινστιτούτο προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες, είναι ένα από τα πραγματικά κέντρα αριστείας του τόπου μας με ένα τριπλό χαρακτήρα, προσφορά στην υγεία, προσφορά στην εκπαίδευση και στην έρευνα.

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού και παρακολούθησης ορισμένων αναπτυξιακών έργων, αλλά και της επίσκεψης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της κτηριακής υποδομής του Ινστιτούτου.

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Φυλαχτού ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών για την επίσκεψη.

Όπως είπε ενημέρωσε τον κ. Κεραυνό για όλες τις δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνουν υπηρεσίες προς ασθενείς, ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα πάρα προς όφελος των ασθενών και παρουσίασε την μεταπτυχιακή σχολή του Ινστιτούτου όπου φοιτούν μεταπτυχιακοί φοιτητές σε επίπεδο μεταπτυχιακού και διδακτορικού.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Οκτωβρίου 2023 - 13:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Νεκρός από μαχαίρωμα οπαδός της Ναντ πριν τον αγώνα με τη Νις
12:58
Πρώτο triple-double στη σεζόν για τον Γιάννη
12:57
Στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι η Υπουργός Υγείας
12:34
Ουκρανία: Επίθεση της Ρωσίας με 12 drones και πύραυλο κρουζ
12:21
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 03/12/2023
11:50
"Δεν θα υπάρξει νίκη κατά Χαμάς αν το Ισραήλ δεν προστατεύει αμάχους" λέει ο αμερικανός Υπουργός Άμυνας
11:05
Σύλληψη 24χρονης για υπόθεση μεταφοράς ναρκωτικών σε κρατούμενο
11:00
Φιλιππίνες: Οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά τον ισχυρό σεισμό
09:41
Αύριο η τελική θέση της Κυβέρνησης για τους χαμηλόμισθους στο δημόσιο
09:22
O ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας
08:05
Τουλάχιστον 13 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας
05:58
Υπ. Άμυνας ΗΠΑ: "Δεν θα υπάρξει νίκη κατά της Χαμάς αν το Ισραήλ δεν προστατεύει τους αμάχους"
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand