Ο Ιωάννης Κασουλίδης ενημέρωσε τη Γερμανίδα ομόλογό του για το Κυπριακό και έλαβε διαβεβαιώσεις

“Η Γερμανία σταθερά στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας” διαβεβαίωσε τον Ιώαννη Κασουλίδη η Αναλένα Μπέρμποκ

Το Κυπριακό και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης και η Γερμανίδα ομόλογός του, Αναλένα Μπέρμποκ, στο Βερολίνο.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι ενημέρωσε την ομόλογό του για τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνοκυπριακή πλευρά για επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς και για την ανάγκη νέας πρωτοβουλίας του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Δυστυχώς, είπε, όλες οι προσπάθειες εμποδίζονται από την Τουρκία και την ηγεσία των τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έχουν θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας στα κατεχόμενα και την εξασφάλιση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμη, ότι ενημέρωσε την κυρία Μπέρμποκ για τις προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βαρώσι και στη νεκρή ζώνη, που αποσκοπούν στην προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Την ευχαρίστησε και για την υποστήριξη της Γερμανίας στον στόχο για επανένωση της Κύπρου, καθώς και τις προσπάθειες για αποτροπή των παράνομων τουρκικών ενεργειών.

Οι δύο υπουργοί, αντάλλαξαν απόψεις και για την κατάσταση στην Ουκρανία, αξιολογώντας τη συντονισμένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις επιπλοκές που δημιουργούνται στους τομείς της ενεργειακής τροφοδότησης και της επισιτιστικής κρίσης.

Προέβησαν, επίσης, σε αξιολόγηση των διμερών σχέσεων Κύπρου -Γερμανίας και εξέτασαν πρακτικούς τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσής τους σε ευρύ φάσμα τομέων όπως της άμυνας και της ασφάλειας.

Από πλευράς της, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρποκ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας στην Κύπρο απορρίπτοντας κατηγορηματικά μία λύση δύο κρατών.

«Η Γερμανία είναι στο πλευρό σας. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και από το Βερολίνο θέλω να τονίσω σαφώς και καθαρά: Μία λύση δύο κρατών για την Κύπρο δεν τίθεται υπό συζήτηση», είπε η κυρία Μπέρμποκ στις δηλώσεις ύστερα από τη συνάντησή της με τον κύριο Κασουλίδη στη γερμανική πρωτεύουσα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΡΙΚ,τόνισε την ανάγκη ύπαρξης εποικοδομητικής στάσης στους επόμενους μήνες με τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα. "Την  ίδια εποικοδομητική στάση περιμένουμε να δείξουν και οι άλλες γειτονικές χώρες», είπε η κυρία Μπέρμποκ, με το βλέμμα στην Τουρκία.

Σημείωσε ακόμη πως στο Βερολίνο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες η κυπριακή πλευρά στέλνει το μήνυμα ότι θέλει το διάλογο και μία λύση για τους πολίτες.

Αυτό τόνισε και στους τούρκους συνομιλητές της, όπως είπε. «Είναι σημαντικό ότι έχουμε μία διαδικασία και αποφάσεις του ΟΗΕ που αποτελούν τη βάση για κάθε περαιτέρω διαπραγμάτευση», είπε η κυρία Μπέρμποκ."Οποιαδήποτε μονομερής παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ δεν θα ήταν αποδεκτή», τόνισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε ακόμα πως η Γερμανία θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην αποκλιμάκωση.

ΙΝ

Σύνταξη : Ντίνος Φοινικαρίδης , Γιώργος Παπάς

Κυπριακό και Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης Κασουλίδη - Μπέρμποκ στο Βερολίνο

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουαρίου 2023 - 00:08

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.