ΕΚΤ: Οι μισθοί θα καταγράψουν ισχυρή αύξηση βραχυπρόθεσμα έναντι του πληθωρισμού

Η αύξηση των μισθών στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι «πολύ ισχυρή» μέσα στη χρονιά, ξεπερνώντας τις ιστορικές αναφορές και ακυρώνοντας εν μέρει τον πληθωρισμό ο οποίος έχει εκτροχιαστεί από το 2021, σύμφωνα με άρθρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δημοσιεύεται σήμερα.

«Η αύξηση των μισθών στη διάρκεια των επόμενων τριμήνων αναμένεται ότι θα είναι πολύ ισχυρή σε σχέση με τις ιστορικές τάσεις», αναφέρουν οι συντάκτες του άρθρου που δημοσιεύεται στο μηνιαίο δελτίο του νομισματικού θεσμού.

Η αύξηση αυτή θα αντανακλά «μια κάποια προσέγγιση ανάμεσα στους μισθούς και τα αυξημένα ποσοστά πληθωρισμού» που παρατηρούνται από το 2021, επισημαίνουν.

Στην ευρωζώνη, η ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώθηκε το Δεκέμβριο κάτω από το συμβολικό όριο του 10% έπειτα από ενάμισι χρόνο συνεχών αυξήσεων.

Όμως εξαιτίας της υπονόμευσης των μισθών από τις τιμές, σήμερα «οι πραγματικοί μισθοί είναι πολύ πιο χαμηλοί» απ' ό,τι το 2019, «πριν από την πανδημία» της Covid-19, εξηγούν οι συντάκτες του άρθρου.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ποσοστό της ετήσιας πραγματικής ανόδου των μισθών ήταν αρνητικό, στο -5,2% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με το άρθρο τους.
Αυτό θα μπορούσε να κάνει τα συνδικάτα «να απαιτήσουν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις στους επόμενους κύκλους διαπραγματεύσεων», ιδιαίτερα στους τομείς με χαμηλούς μισθούς, προσθέτουν οι συντάκτες.

Στη Γερμανία, το συνδικάτο Verdi των εργαζόμενων στον τομέα των υπηρεσιών ζητεί αυτή τη στιγμή αύξηση κατά 15% των μισθών των περίπου 160.000 εργαζομένων της γιγάντιας ταχυδρομικής υπηρεσίας Deutsche Post και κατά 10,5% για τους 2,5 εκατομμύρια δημόσιους υπαλλήλους του ομοσπονδιακού κράτους και των κοινοτήτων.

Οι ισχυρές μισθολογικές αυξήσεις που θα δοθούν, θα αντανακλούν επίσης την καλή υγεία της αγοράς εργασίας, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας, εκτιμά η EKT.

Οι ακαθάριστοι μισθοί στην ευρωζώνη έχουν αυξηθεί κατά 4,5% το 2022 και αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ.

Μεσοπρόθεσμα μια «πίεση προς τα κάτω» θα επηρεάσει και πάλι την αύξηση των μισθών εξαιτίας της οικονομικής επιβράδυνσης και της αβεβαιότητας με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταλήγουν οι συντάκτες του άρθρου της ΕΚΤ.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Ιανουαρίου 2023 - 15:10

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.