Πολωνία: Ο διευθυντής του Άουσβιτς συγκρίνει τα δεινά των αμάχων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους θανάτους πολιτών στην Ουκρανία

Ο διευθυντής του Μνημείου του Άουσβιτς συνέκρινε σήμερα τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία με τα δεινά που υπέστησαν οι πολίτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην τελετή για την 78η επέτειο από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης από τον σοβιετικό στρατό.
Το Μουσείο και Μνημείο Άουσβιτς-Μπιρκενάου διαφυλάττει τη μνήμη των θυμάτων του στρατοπέδου που ίδρυσαν οι Ναζί σε πολωνικό έδαφος. Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι Εβραίοι, πέθαναν στους θαλάμους αερίων ή από την πείνα, το κρύο και τις ασθένειες.
«Παρόμοια, άρρωστη μεγαλομανία, παρόμοια δίψα για εξουσία και παρόμοιοι μύθοι περί μοναδικότητας, μεγαλείου, πρωτοκαθεδρίας… μόνο γραμμένοι στα ρωσικά. Αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν μαζικά στην Ευρώπη, ξανά», είπε ο Πιοτρ Σιβίνσκι απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων ήταν και επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
«Η συνοικία Βόλα της Βαρσοβίας, η Ζαμόιστσιζνα, το Οραντούρ και το Λίντιτσε σήμερα αποκαλούνται Μπούτσα, Ιρπίν, Χοστόμελ, Μαριούπολη και Ντονέτσκ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε περιοχές όπου διαπράχθηκαν μαζικές εκκαθαρίσεις κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τοποθεσίες όπου η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν ωμότητες.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.
Κατά τη διάρκεια των σημερινών τελετών, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, φορώντας καπέλα και φουλάρια με μπλε και λευκές ρίγες –τα χρώματα των στολών των κρατουμένων– άναψαν κεριά στα ερείπια ενός θαλάμου αερίου.
Το Άουσβιτς ιδρύθηκε το 1940 στην κατεχόμενη Πολωνία και αρχικά φιλοξενούσε Πολωνούς πολιτικούς κρατουμένους. Στη συνέχεια έγινε το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα εξόντωσης όπου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της «Τελικής Λύσης» του Αδόλφου Χίτλερ, δηλαδή η εξόντωση όλων των Εβραίων. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό στις 27 Ιανουαρίου 1945.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε μια ανάρτησή της στο Telegram χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία και υποστήριξε ότι «η μνήμη των φρικαλεοτήτων του ναζισμού και των Σοβιετικών ηρώων-απελευθερωτών δεν μπορεί να διαγραφεί».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουαρίου 2023 - 19:29

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
18:00
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Κατηγορίες εναντίον των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την εισαγωγή σκύλων
17:40
Η νεκροτομή δεν αποκάλυψε το φύλο και την ηλικία του πτώματος στην Αγία Θέκλα
17:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.