Υπό πίεση ο Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία και ο Μπόρις Τζόνσον λόγω οικονομικών διακανονισμών

Υπό πίεση από την αντιπολίτευση ώστε να παραιτηθεί τελεί ο πρόεδρος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία και πρώην υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, μετά από την αποκάλυψη ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο από την εφορία για μη καταβολή φόρου.

Πίεση για να δώσει εξηγήσεις ασκείται και στον Μπόρις Τζόνσον, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε,ενώ ήταν πρωθυπουργός είχε ζητήσει τη μεσολάβηση φίλου για την εύρεση εγγυητή για προσωπικό δάνειο. Ο εν λόγω διαμεσολαβητής διορίστηκε συνέχεια από την κυβέρνηση Τζόνσον πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του BBC.

Ο κ. Ζαχάουι, όπως αποκάλυψε ο Guardian, κατέβαλε στην εφορία ποσό ύψους 4,8 εκατομμυρίων λιρών, περιλαμβανομένου προστίμου 30%, σε έναν διακανονισμό που διαπραγματεύτηκε ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, δηλαδή πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας.

Ο καθυστερημένος φόρος και το πρόστιμο προέκυψαν από τη μη σωστή δήλωση κεφαλαιακών κερδών μετά από την πώληση μετοχών της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας ο κ. Ζαχάουι ήταν συνιδρυτής.

Οι μετοχές ανήκαν σε υπεράκτια εταιρεία με έδρα το Γιβραλτάρ, με τον κ. Ζαχάουι να έχει αρνηθεί πως έχει προσωπικό όφελος από την εταιρεία.

Αντίθετα ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως η εταιρεία κατείχε μετοχές του πατέρα του, ο οποίος όμως, σύμφωνα με την εφορία, δεν είχε δικαίωμα να κατέχει τόσες πολλές από τις μετοχές αυτές. 

Ο κ. Ζαχάουι έκανε λόγο σε δήλωσή του για «απροσεξία και όχι εσκεμμένο λάθος», αλλά οι επικριτές του θυμίζουν τις διαβεβαιώσεις του τον καιρό που ως υπουργός διαπραγματευόταν τον διακανονισμό πως οι φορολογικές του υποθέσεις 

ήταν πλήρως τακτοποιημένες.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ζήτησε από τον ανεξάρτητο σύμβουλο δεοντολογίας της Ντάουνινγκ Στριτ να ερευνήσει την υπόθεση, λέγοντας πως «σαφώς υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις». Ο κ. Σούνακ πρόσθεσε πως η ακεραιότητα και η λογοδοσία είναι σημαντικές για αυτόν.

Στην υπόθεση Τζόνσον, οι Sunday Times αποκάλυψαν πως ο νυν πρόεδρος του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ είχε φέρει στα τέλη του 2020 σε επαφή τον επιχειρηματία Σαμ Μπλάιθ με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις με σκοπό να συζητηθεί η παροχή εγγυήσεων για δάνειο ύψους 800.000 λιρών που ζητούσε ο τότε πρωθυπουργός.

Αργότερα ο κ. Σαρπ τοποθετήθηκε στη θέση που κατέχει ως σήμερα στο BBC. Με πρωινή του δήλωση τη Δευτέρα ο κ. Σαρπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε να υπάρξει διερεύνηση των συνθηκών διορισμού του ώστε να διαπιστωθεί πως ακολουθήθηκαν όλοι οι κανόνες δεοντολογίας και να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη στον ειδησεογραφικό οργανισμό.

Την έρευνα αναλαμβάνει να διεξαγάγει η επιτροπή υποψηφιοτήτων του Δ.Σ. του BBC.

Σημειώνεται πως ο Ρίτσαρντ Σαρπ θεωρείται ο μέντορας του νυν πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ τον καιρό που αμφότεροι ανήκαν στο δυναμικό της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου 2023 - 13:10

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
22:00
Η πλειοψηφία των στελεχών της ηγεσίας του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιλογή επαναφοράς του ΑΚΕΛ στην εξουσία
21:00
Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά του Τροόδους (βίντεο)
20:37
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας (βίντεο)
20:24
Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
19:49
Τουρκία - Σεισμός : Αγνοούμενοι Τουρκοκύπριοι μαθητές Λυκείου της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο Αντιγιαμάν (βίντεο)
18:54
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας
18:26
Δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για αποστολή βοήθειας απευθύνει η Συρία
18:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
17:28
Μήνυμα προς την ηγεσία και τον κόσμο του ΔΗΣΥ για συνένωση δυνάμεων απευθύνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης
16:58
76 διασώστες και γιατρούς στέλνει στην Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
16:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand