Υπό πίεση ο Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία και ο Μπόρις Τζόνσον λόγω οικονομικών διακανονισμών

Υπό πίεση από την αντιπολίτευση ώστε να παραιτηθεί τελεί ο πρόεδρος του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία και πρώην υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, μετά από την αποκάλυψη ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο από την εφορία για μη καταβολή φόρου.

Πίεση για να δώσει εξηγήσεις ασκείται και στον Μπόρις Τζόνσον, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε,ενώ ήταν πρωθυπουργός είχε ζητήσει τη μεσολάβηση φίλου για την εύρεση εγγυητή για προσωπικό δάνειο. Ο εν λόγω διαμεσολαβητής διορίστηκε συνέχεια από την κυβέρνηση Τζόνσον πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του BBC.

Ο κ. Ζαχάουι, όπως αποκάλυψε ο Guardian, κατέβαλε στην εφορία ποσό ύψους 4,8 εκατομμυρίων λιρών, περιλαμβανομένου προστίμου 30%, σε έναν διακανονισμό που διαπραγματεύτηκε ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών, δηλαδή πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας.

Ο καθυστερημένος φόρος και το πρόστιμο προέκυψαν από τη μη σωστή δήλωση κεφαλαιακών κερδών μετά από την πώληση μετοχών της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov, της οποίας ο κ. Ζαχάουι ήταν συνιδρυτής.

Οι μετοχές ανήκαν σε υπεράκτια εταιρεία με έδρα το Γιβραλτάρ, με τον κ. Ζαχάουι να έχει αρνηθεί πως έχει προσωπικό όφελος από την εταιρεία.

Αντίθετα ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως η εταιρεία κατείχε μετοχές του πατέρα του, ο οποίος όμως, σύμφωνα με την εφορία, δεν είχε δικαίωμα να κατέχει τόσες πολλές από τις μετοχές αυτές. 

Ο κ. Ζαχάουι έκανε λόγο σε δήλωσή του για «απροσεξία και όχι εσκεμμένο λάθος», αλλά οι επικριτές του θυμίζουν τις διαβεβαιώσεις του τον καιρό που ως υπουργός διαπραγματευόταν τον διακανονισμό πως οι φορολογικές του υποθέσεις 

ήταν πλήρως τακτοποιημένες.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ζήτησε από τον ανεξάρτητο σύμβουλο δεοντολογίας της Ντάουνινγκ Στριτ να ερευνήσει την υπόθεση, λέγοντας πως «σαφώς υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις». Ο κ. Σούνακ πρόσθεσε πως η ακεραιότητα και η λογοδοσία είναι σημαντικές για αυτόν.

Στην υπόθεση Τζόνσον, οι Sunday Times αποκάλυψαν πως ο νυν πρόεδρος του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ είχε φέρει στα τέλη του 2020 σε επαφή τον επιχειρηματία Σαμ Μπλάιθ με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις με σκοπό να συζητηθεί η παροχή εγγυήσεων για δάνειο ύψους 800.000 λιρών που ζητούσε ο τότε πρωθυπουργός.

Αργότερα ο κ. Σαρπ τοποθετήθηκε στη θέση που κατέχει ως σήμερα στο BBC. Με πρωινή του δήλωση τη Δευτέρα ο κ. Σαρπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε να υπάρξει διερεύνηση των συνθηκών διορισμού του ώστε να διαπιστωθεί πως ακολουθήθηκαν όλοι οι κανόνες δεοντολογίας και να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη στον ειδησεογραφικό οργανισμό.

Την έρευνα αναλαμβάνει να διεξαγάγει η επιτροπή υποψηφιοτήτων του Δ.Σ. του BBC.

Σημειώνεται πως ο Ρίτσαρντ Σαρπ θεωρείται ο μέντορας του νυν πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ τον καιρό που αμφότεροι ανήκαν στο δυναμικό της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου 2023 - 13:10

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.