Έκτακτα μέτρα στη Βρετανία για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών - Ακυρώσεις στο Χίθροου

Στην εφαρμογή εκτάκτων μέτρων για εξοικονόμηση ενέργειας υποχρεώνονται οι αρχές στη Βρετανία λόγω των συνεχιζόμενων χαμηλών θερμοκρασιών.

Για πρώτη φορά απόψε ενεργοποείται η «υπηρεσία ευελιξίας ζήτησης» από τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτροδότησης της εταιρείας National Grid, η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του εθνικού δικτύου.

Το πρόγραμμα αυτό προβλέπει πως ορισμένα νοικοκυριά με έξυπνο μετρητή κατανάλωσης ρεύματος δικαιούνται έκπτωση στο λογαριασμό ρεύματος αν κρατήσουν σβηστές ενεργοβόρες συσκευές μεταξύ 5μμ και 6μμ. Το πρόγραμμα θα ισχύσει έως το Μάρτιο.

Οι ενεργοβόρες συσκευές περιλαμβάνουν φούρνους, πλυντήρια, στεγνωτήρια, πλυντήρια πιάτων, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αλλά και κατ’ οίκον φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Η έκπτωση ανέρχεται σε τρεις λίρες ανά κιλοβατώρα που εξοικονομείται και υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να γλιτώσει για κάθε νοικοκυριό που έχει δηλώσει συμμετοχή έως και 100 λίρες συνολικά. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 26 εταιρείες παροχής ενέργειας.

Η National Grid τόνισε πως η ενεργοποίηση του προγράμματος δεν πρέπει να εκληφθεί ως ένδειξη έλλειψης αποθεμάτων ενέργειας, κάνοντας λόγο για «προληπτικά μέτρα».

Την ίδια ώρα, πάντως, ανακοίνωσε πως λόγω των πιο περιορισμένων από το συνηθισμένο περιθωρίων στην κατανάλωση ρεύματος το βράδυ της Δευτέρας έχει επίσης δοθεί εντολή σε τρεις μονάδες παραγωγής ενέργειας με χρήση άνθρακα να είναι σε ετοιμότητα για ενεργοποίηση. 

Η χρήση άνθρακα για παραγωγή ρεύματος στη Βρετανία έχει εν πολλοίς καταργηθεί, αλλά πέντε μονάδες παραγωγής παραμένουν διαθέσιμες για ώρα ανάγκης.

Η αυξημένη ζήτηση για ενέργεια οφείλεται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων δέκα ημερών σε ολόκληρη τη Βρετανία. Το ψύχος αυτό συνοδεύεται από άπνοια, με αποτέλεσμα τη μείωση της διαθέσιμης αιολικής ενέργειας.

Τη νύχτα η θερμοκρασία υποχώρησε στους -10 βαθμούς Κελσίου στη Σκωτία, ενώ στην περιοχή του αεροδρομίου Χίθροου στο δυτικό Λονδίνο έπεσε στους -8,4 βαθμούς.

Ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία στο αεροδρόμιο από το Δεκέμβριο του 2010 και σε συνδυασμό με την παγωμένη ομίχλη προκάλεσε την ακύρωση σχεδόν 100 πρωινών πτήσεων.

Οι θερμοκρασίες στη χώρα αναμένεται να επανέλθουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα εντός της εβδομάδας.

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου 2023 - 12:38

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
22:00
Η πλειοψηφία των στελεχών της ηγεσίας του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιλογή επαναφοράς του ΑΚΕΛ στην εξουσία
21:00
Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά του Τροόδους (βίντεο)
20:37
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας (βίντεο)
20:24
Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
19:49
Τουρκία - Σεισμός : Αγνοούμενοι Τουρκοκύπριοι μαθητές Λυκείου της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο Αντιγιαμάν (βίντεο)
18:54
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας
18:26
Δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για αποστολή βοήθειας απευθύνει η Συρία
18:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
17:28
Μήνυμα προς την ηγεσία και τον κόσμο του ΔΗΣΥ για συνένωση δυνάμεων απευθύνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης
16:58
76 διασώστες και γιατρούς στέλνει στην Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
16:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand