Βολές Λαβρόφ για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία "Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι σχεδόν πραγματικός"

Κλιμακώνεται η ένταση Ρωσίας – Δύσης με τον Σεργκέι Λαβρόφ να προειδοποιεί σήμερα ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δεν είναι πλέον υβριδικός, αλλά «σχεδόν πραγματικός», ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη για την αποστολή όπλων αξίας δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει από τη Γερμανία την άδεια να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία – και σχεδιάζει να τα στείλει είτε το Βερολίνο συμφωνεί είτε όχι. Η κυβέρνηση του Κιέβου θέλει απεγνωσμένα τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 για να διασπάσει τους Ρώσους και να ανακαταλάβει εδάφη.

«Σχεδόν ένας πραγματικός πόλεμος»

Ο Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας «πραγματικός πόλεμος» που η Δύση έχει «σχεδιάσει» εναντίον της Ρωσίας.

«Όταν μιλάμε για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία – είναι ένας πόλεμος, όχι υβριδικός, σχεδόν ένας πραγματικός πόλεμος, τον οποίο η Δύση σχεδιάζει εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε.

«Ο στόχος είναι να καταστραφεί κάθε τι ρωσικό, από τη γλώσσα μέχρι τον πολιτισμό, που υπάρχει στην Ουκρανία εδώ και αιώνες και να απαγορευτεί στους ανθρώπους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα», υποστήριξε ο Λαβρόφ, αναπαράγοντας την ίδια γραμμή που χρησιμοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την αρχή του πολέμου.

Τα σχόλια του Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νότια Αφρική έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση της Πολωνίας πιέζει σήμερα τους δυτικούς συμμάχους της να προχωρήσουν ταχύτερα στον εφοδιασμό του Κιέβου με περισσότερο στρατιωτικό υλικό για να σταματήσουν την εισβολή της Ρωσίας.

Νωρίτερα, Πολωνοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Φινλανδία και η Δανία ήταν έτοιμες να ενωθούν με τη Βαρσοβία για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να στείλει μερικά από τα άρματα μάχης Challenger.

Τα άρματα μάχης Leopard θεωρούνται από αμυντικούς εμπειρογνώμονες ως τα καταλληλότερα βαρέα άρματα μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για νέα κινητοποίηση.

Εν τω μεταξύ, ο Λαβρόφ υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη συμβούλευσαν το Κίεβο να μην το κάνει.

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική ήταν παρόμοιες με εκείνες που έκανε πέρυσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του ήταν υπέρ των συνομιλιών, αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας εμπόδισαν κάτι τέτοιο.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου 2023 - 21:09

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
22:00
Η πλειοψηφία των στελεχών της ηγεσίας του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιλογή επαναφοράς του ΑΚΕΛ στην εξουσία
21:00
Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά του Τροόδους (βίντεο)
20:37
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας (βίντεο)
20:24
Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
19:49
Τουρκία - Σεισμός : Αγνοούμενοι Τουρκοκύπριοι μαθητές Λυκείου της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο Αντιγιαμάν (βίντεο)
18:54
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας
18:26
Δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για αποστολή βοήθειας απευθύνει η Συρία
18:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
17:28
Μήνυμα προς την ηγεσία και τον κόσμο του ΔΗΣΥ για συνένωση δυνάμεων απευθύνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης
16:58
76 διασώστες και γιατρούς στέλνει στην Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
16:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand