Βολές Λαβρόφ για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία "Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι σχεδόν πραγματικός"

Κλιμακώνεται η ένταση Ρωσίας – Δύσης με τον Σεργκέι Λαβρόφ να προειδοποιεί σήμερα ότι ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δεν είναι πλέον υβριδικός, αλλά «σχεδόν πραγματικός», ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη για την αποστολή όπλων αξίας δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν την ίδια μέρα που ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει από τη Γερμανία την άδεια να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία – και σχεδιάζει να τα στείλει είτε το Βερολίνο συμφωνεί είτε όχι. Η κυβέρνηση του Κιέβου θέλει απεγνωσμένα τα γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 για να διασπάσει τους Ρώσους και να ανακαταλάβει εδάφη.

«Σχεδόν ένας πραγματικός πόλεμος»

Ο Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας «πραγματικός πόλεμος» που η Δύση έχει «σχεδιάσει» εναντίον της Ρωσίας.

«Όταν μιλάμε για αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία – είναι ένας πόλεμος, όχι υβριδικός, σχεδόν ένας πραγματικός πόλεμος, τον οποίο η Δύση σχεδιάζει εδώ και πολύ καιρό εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε.

«Ο στόχος είναι να καταστραφεί κάθε τι ρωσικό, από τη γλώσσα μέχρι τον πολιτισμό, που υπάρχει στην Ουκρανία εδώ και αιώνες και να απαγορευτεί στους ανθρώπους να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα», υποστήριξε ο Λαβρόφ, αναπαράγοντας την ίδια γραμμή που χρησιμοποιεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την αρχή του πολέμου.

Τα σχόλια του Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νότια Αφρική έρχονται την ώρα που η κυβέρνηση της Πολωνίας πιέζει σήμερα τους δυτικούς συμμάχους της να προχωρήσουν ταχύτερα στον εφοδιασμό του Κιέβου με περισσότερο στρατιωτικό υλικό για να σταματήσουν την εισβολή της Ρωσίας.

Νωρίτερα, Πολωνοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η Φινλανδία και η Δανία ήταν έτοιμες να ενωθούν με τη Βαρσοβία για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να στείλει μερικά από τα άρματα μάχης Challenger.

Τα άρματα μάχης Leopard θεωρούνται από αμυντικούς εμπειρογνώμονες ως τα καταλληλότερα βαρέα άρματα μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για νέα κινητοποίηση.

Εν τω μεταξύ, ο Λαβρόφ υποστήριξε επίσης ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη συμβούλευσαν το Κίεβο να μην το κάνει.

Οι δηλώσεις του Λαβρόφ κατά την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική ήταν παρόμοιες με εκείνες που έκανε πέρυσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του ήταν υπέρ των συνομιλιών, αλλά οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας εμπόδισαν κάτι τέτοιο.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου 2023 - 21:09

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.