Απελάθηκε ο Πρέσβης της Εσθονίας από τη Ρωσία. Άμεση η αντίδραση της Εσθονίας

O πρέσβης της Εσθονίας Margus Laidre θα πρέπει να φύγει από τη Ρωσία στις 7 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Sputnik.

«Ο Εσθονός πρέσβης Margus Laidre κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στις 23 Ιανουαρίου, όπου του επιδόθηκε μια έντονη διαμαρτυρία για τις ενέργειες των εσθονικών αρχών. Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Εσθονίας θα πρέπει να φύγει από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις 7 Φεβρουαρίου 2023», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ρωσική πλευρά αποφάσισε να υποβιβάσει τον διπλωματικό εκπρόσωπο στη Ρωσία και την Εσθονία στο επίπεδο του επιτετραμμένου.

Αυτή είναι μια απάντηση στη ριζική μείωση της σύνθεσης της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν, εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι όλη η ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης ανήκει εξ ολοκλήρου στην εσθονική πλευρά.

Η Εσθονία αντέδρασε λέγοντας κι αυτή από την πλευρά της στον Ρώσο πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου.

"Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς η Ρωσία σχεδιάζει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας και καλούμε και άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις να αυξήσουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρεϊνσάλου.

Η Εσθονία εντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χορεία των δυτικών χωρών που στέλνουν από μόνες τους όπλα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα ανέφερε πως η σημερινή κίνηση έγινε σε απάντηση στην απόφαση της Εσθονίας να μειώσει το μέγεθος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν.

"Τα τελευταία χρόνια η εσθονική ηγεσία έχει καταστρέψει ηθελημένα όλο το εύρος των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε κρατική πολιτική", ανέφερε.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση των σχέσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε: "Το εσθονικό καθεστώς πήρε αυτό που του άξιζε".

Η Εσθονία είπε στη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου να μειώσει τον αριθμό των διπλωματών στην πρεσβεία της στο Ταλίν σε οκτώ, όσος και ο αριθμός των Εσθονών διπλωματών στη Μόσχα.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Λιθουανία απέλασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα και υποβάθμισε τη διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο επιτετραμμένων, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου 2023 - 16:55

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
22:00
Η πλειοψηφία των στελεχών της ηγεσίας του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιλογή επαναφοράς του ΑΚΕΛ στην εξουσία
21:00
Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά του Τροόδους (βίντεο)
20:37
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας (βίντεο)
20:24
Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
19:49
Τουρκία - Σεισμός : Αγνοούμενοι Τουρκοκύπριοι μαθητές Λυκείου της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο Αντιγιαμάν (βίντεο)
18:54
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας
18:26
Δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για αποστολή βοήθειας απευθύνει η Συρία
18:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
17:28
Μήνυμα προς την ηγεσία και τον κόσμο του ΔΗΣΥ για συνένωση δυνάμεων απευθύνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης
16:58
76 διασώστες και γιατρούς στέλνει στην Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
16:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand