Απελάθηκε ο Πρέσβης της Εσθονίας από τη Ρωσία. Άμεση η αντίδραση της Εσθονίας

O πρέσβης της Εσθονίας Margus Laidre θα πρέπει να φύγει από τη Ρωσία στις 7 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Sputnik.

«Ο Εσθονός πρέσβης Margus Laidre κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στις 23 Ιανουαρίου, όπου του επιδόθηκε μια έντονη διαμαρτυρία για τις ενέργειες των εσθονικών αρχών. Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Εσθονίας θα πρέπει να φύγει από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις 7 Φεβρουαρίου 2023», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ρωσική πλευρά αποφάσισε να υποβιβάσει τον διπλωματικό εκπρόσωπο στη Ρωσία και την Εσθονία στο επίπεδο του επιτετραμμένου.

Αυτή είναι μια απάντηση στη ριζική μείωση της σύνθεσης της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν, εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι όλη η ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης ανήκει εξ ολοκλήρου στην εσθονική πλευρά.

Η Εσθονία αντέδρασε λέγοντας κι αυτή από την πλευρά της στον Ρώσο πρεσβευτή να φύγει από τη χώρα μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ούρμας Ρεϊνσάλου.

"Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς η Ρωσία σχεδιάζει επιθέσεις μεγάλης κλίμακας και καλούμε και άλλες χώρες που μοιράζονται τις ίδιες απόψεις να αυξήσουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία", ανέφερε σε ανακοίνωση ο Ρεϊνσάλου.

Η Εσθονία εντάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στη χορεία των δυτικών χωρών που στέλνουν από μόνες τους όπλα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα ανέφερε πως η σημερινή κίνηση έγινε σε απάντηση στην απόφαση της Εσθονίας να μειώσει το μέγεθος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν.

"Τα τελευταία χρόνια η εσθονική ηγεσία έχει καταστρέψει ηθελημένα όλο το εύρος των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε κρατική πολιτική", ανέφερε.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση των σχέσεων, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε: "Το εσθονικό καθεστώς πήρε αυτό που του άξιζε".

Η Εσθονία είπε στη Ρωσία στις 11 Ιανουαρίου να μειώσει τον αριθμό των διπλωματών στην πρεσβεία της στο Ταλίν σε οκτώ, όσος και ο αριθμός των Εσθονών διπλωματών στη Μόσχα.

Τον περασμένο Απρίλιο, η Λιθουανία απέλασε τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα και υποβάθμισε τη διπλωματική εκπροσώπηση σε επίπεδο επιτετραμμένων, αφού η Ουκρανία κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι σκότωσαν αμάχους στην πόλη Μπούτσα.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου 2023 - 16:55

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.