Ποινική έρευνα εναντίον του Γεν. Ελεγκτή ζήτησε από τη Νομική Υπηρεσία το Υπ. Οικονομικών (Βίντεο)

Ρεπορτάζ Ανδρεάς Καλλιστράτης

Αντιπαράθεση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Ελεγκτικής Υπηρεσίας ξέσπασε σήμερα. Αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργου Παντελή προς τη Νομική Υπηρεσία με την οποία ζητεί τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών αδικημάτων από το Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Στην επιστολή ο κύριος Παντελή κάνει λόγο για διαρροή ψευδών πληροφοριών και αποκάλυψη κρατικών απορρήτων.

Η πρώτη περίπτωση σχετίζεται με την αντικατάσταση του ελεγκτικού οίκου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ώστε να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων, Ερμές.

Η δεύτερη περίπτωση, σχετίζεται με εμπιστευτικό έγγραφο που είχε αποσταλεί στην Ελεγκτική Υπηρεσία και αφορά την επίτευξη συμβιβασμού με την Ερμές. Αποσπάσματα του συγκεκριμένου εγγράφου δημοσιεύθηκαν στον τύπο, με τον κύριο Παντελή να αφήνει να νοηθεί ότι το έγγραφο διοχετεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης από τον Γενική Ελεγκτή.

Με ανακοίνωσή της, η Ελεγκτική Υπηρεσία κάνει λόγο για πρόδηλα ανυπόστατες και γελοίες καταγγελίες και κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών για απόπειρα απόκρυψης στοιχείων από τη Βουλή. Σημειώνει πως η Υπηρεσία ενημέρωσε, ως όφειλε, την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για συμφωνίες του κράτους τις οποίες χαρακτηρίζει παράνομες, ενώ απορρίπτει τις καταγγελίες περί διοχέτευσης απόρρητου εγγράφου στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, υποστηρίζει, ακόμη, ότι η ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών έχει ως στόχο να αποτρέψει διερεύνηση της καταγγελίας, την οποία κατέθεσε η Ελεγκτική Υπηρεσία, αναφορικά με τη σύναψη σύμβασης με χρηματοοικονομικούς συμβούλους, με απευθείας ανάθεση, και χωρίς τις διαθέσιμες πιστώσεις.

Την ίδια ώρα, η Ελεγκτική Υπηρεσία παραλλήλισε την εν λόγω υπόθεση με την περίπτωση της καταγγελίας της Άννας Αριστοτέλους. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως μόλις η Διευθύντρια των Φυλακών κατήγγειλε στέλεχος της Αστυνομίας για αδικήματα διαφθοράς, αίφνης ξεκίνησαν εναντίον της δύο ποινικές έρευνες. Υπενθύμισε τέλος τι συνέβη το 2015, όταν ο τότε γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αναφωνώντας «ντροπή», είχε εξηγήσει πως «οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε κατήγορους» στη βάση αστήρικτων καταγγελιών που αποτελούν προπέτασμα καπνού και αποπροσανατολισμού.

Την ανακοίνωση της Ελεγκτικής σχολίασε στο ΡΙΚ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή. Κάνει λόγο για επιβεβαίωση της θέσης του Υπουργείου Οικονομικών και κατηγορεί την Υπηρεσία για παραπληροφόρηση και δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων. Ο κυριος Παντελή καταλήγει λέγοντας πως η Ελεγκτική Υπηρεσία καταπιάνεται με θέματα που δεν έχουν σχέση με την ουσία.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου 2023 - 20:08

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Φεβρουαρίου
Καταγγελία για φωτογράφιση ψηφοδελτίου στην Δρύμου
12:54
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λουκάς Σταύρου
12:45
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση - Πρόγνωση καιρού αναλυτικά Κυριακή 5/02/23
12:45
Υπήρξαν μικροζητήματα που λύθηκαν την ίδια στιγμή δήλωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας
12:37
Προεδρικές εκλογές 2023 - Αυξημένη προσέλευση στα εκλογικά κέντρα (Βίντεο)
12:22
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου (Βίντεο)
12:10
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την προεδρία Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (Βίντεο)
12:05
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την προεδρία Χρίστος Χρίστου (Βίντεο)
12:01
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος (Βίντεο)
11:56
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης (Βίντεο)
11:31
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Ευστρατίου (Βίντεο)
11:24
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αριστοτέλους
11:19
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand